Uziemianie sieci nn w obrębie uziemień sieci SN

Witam,

Przed mną do rozwiązania problem uziemienia sieci nn w obrębie uziemień sieci SN.

Projektuję przyłącze kablowe od istn linii napowietrznej nn izolowanej AsXSn. Linia nap. biegnie na słupach linii dwunapięciowej wraz z linią SN izolowaną. Działki przyłączana jest najbliżej słupa na którym znajduję się rozłącznik SN wraz z uziemieniem.
I teraz pytanie czy robić przyłącze z tego słupa z wspólnym uziemieniem nn i SN i jaka wartość powinna być tego uziemienia?
Czy robić przyłącze na następnego słupa który jest zwykłem przelotem, co daje oddzielne uziemienie dla nn i SN i jak wartość tego uziemienia R<10 ohm ? Istnieję zależność ze uziemienia są nie zależne wtedy kiedy są od siebie w odległości co najmniej 20m. Dochodzi w tym przypadku problem złącza kablowego które będzie w odległości 10m od słupa z uziemieniem SN. Czy wystarczy w tym przypadku że od słupa z uziemienie nn poprowadzę bednarkę z kablem do złącza i stworze wspólne uziemienie nn?
Czy ktoś spotkał się z tego typu przypadkiem?

Jak dla mnie to w większości przypadków uziomy są wspólne. Wykonanie uziemień oddzielnych to spory problem wykonawczy. Ale… może ktoś ma inne zdanie.

Ja nie jestem projektantem więc niuansami projektowymi się nie podzielę .
Współtworzyłem stację transformatorową średniego napięcia 15/04kV napowietrzną i tam też były uziomy połączone . Przewód PE jako płaskownik ułożony wzdłuż trasy kabla Nn też z nimi połączony .

Skąd kolega wziął tą wartość z jakiej normy.

Potwierdź, czy linia dwunapięciowa jest istniejąca (zaprojektowana innym opracowaniem).
Jeśli wartość uziomu słupa z rozłącznikiem SN jest mniejsza od RB2, to nie ma problemu i można przyjąć wspólny uziom dla SN i nN, jeśli jest większa, to albo trzeba powiększyć uziom słupa (czyli zmniejszyć wartość) do spełniającego warunek <RB2, albo się odsunąć z miejscem podłączenia złącza nN - zasilić z innego miejsca >20m i tam wykonać uziemienie robocze PEN złącza (wspólne oczywiście z uziemieniem słupa nN). Pozostaje problem uziemienia PEN złącza nN - nie powinno się wykonywać lokalnego uziomu złącza, złącze będzie uziemione poprzez PEN kabla.

Istniejący słup przelotowy nie wymaga uziemienia SN. Jeśli z niego zasilisz złącze, to przy zaprojektowaniu ochronników nN dla zmiany AsXSn na kabel wartość uziomu tak jak piszesz wystarczy Ru<10om.

[quote=“Simcode, full:true”][/quote]
Wartość 10 ohm np z normy PN-E-E05100-1

Linia oczywiście jest już istniejąca i dwunapięciowa. Póki co nie wiem jaka jest wartość uziomu słupa z rozłącznikiem SN. W stacji jest 1,67 ohm.
Następny słup z którego można zejść również jest dwunapięciowy, tylko bez rozłącznika.
Czyli Twoim zdaniem Góra jeżeli chciałbym robić niezależny uziom dla SN i nn to nie mogę prowadzić bednarki z kablem od słupa do złącza?

W normie PN-E-05115:2002 znalazłem taki zapis
9.4.2 Zasilanie urządzeń elektrycznych niskiego napięcia zanjdujących się na terenie instalacji uziemiających wysokiego napięcia

“Jeżeli urządzenia wysokiego napięcia zasilają odbiorców niskiego napięcia znajdujących się na terenie instalacji uziemiającej urządzenia wysokiego napięcia, to wszystkie uziemienia ochronne i robocze odbiorców powinny tworzyć wspólną instalację uziemiającą”

Z tego by wynikało że należy połączyć uziemienie poprzez bednarkę

Właśnie dlatego nie wykonujemy uziemienia roboczego tego złącza.

Czyli jednym uziemieniem będzie uziemienie przy słupie przelotowym dwunapięciowym z przyłączem kablowym poprzez ograniczniki przepięć.
Ale czy zacisk PEN w złączu musi spełniać wartość R<30 ohm i Rwyp<5ohm, jeżeli będzie uziemienie będzie przewód PEN.

Szyna PEN jest połączona galwanicznie z siecią nN i uziemiona w miejscu przyłączenia.
Nawet w standardach ZE jest zapis:
10)
o) Uziemienie złącza, szafki złączowo – pomiarowej należy wykonywać tylko wtedy, gdy jest to wymagane normą N SEP-E-001 „Sieci elektroenergetyczne niskiego napięcia. Ochrona przeciwporażeniowa”.

W miejscu przyłączenia tzn. w budynku odbiorcy poprzez uziom fundamentowy?

Nie, mówię o PEN w ZK.

Kolego rozwiń tą myśl bo nie rozumiem zabardzo
Uziemiamy złącze kablowy czy tez nie w tym przypadku

Ale ona jest wycofana.
Właśnie te 5 Ohm wypadkowe jest podawane w zagranicznych normach i naszych SEP -001 -5.4 .

10 ohm dla uziemienia odgromowego sieci nn i SN, obwiązuje wszędzie przynajmniej wszędzie w moich rejonach

Tu rysunek z starej normy niemieckiej której założenia znalazły się w SEP-001 .

Kolego nie znam niemieckiego ale to jest zapewne przykłąd uziemień ochronno-roboczych. I rzeczywiście jeżeli chodzi o ten typ uziemień należy każde uziemienie wykonać jako R<=30 ohm, a Rwyp jako Rwyp<=5ohm( zgodnie z normą SEP - koło 200 m itp.). Wartości których my używaliśmy czyli R=10ohm dotyczą uziemień odgromowych.

Nie.

A co się stanie jak PEN złącza podłączymy do wykonanego uziomu 30 om ?
Bo jak dla mnie to bez znaczenie (prócz nikłych kosztów).

A ktoś powiedział że nie mów nigdy .
A co jak odpływ do WLZ jest w TN-S to też nie łączymy?

Stacja na załączonym schemacie posiada wspólny uziom SN i nN, a więc nie tego przypadku dotyczy dyskusja.
Natomiast odpływ wlz łączymy z PEN złącza i PEN lub PE TG, ale odbiorca powinien w myśl powyższych zasad mieć uziom np. fundamentowy oddalony o 20m od słupa SN z uziemieniem ochronnym.

Witam,

Chciałem trochę odświeżyć temat. Tym razem rozważam nad trochę innym przypadkiem ale również dotyczącym uziemień sieci nn 0,4 kV w obrębie uziemień sieci wyższych napięć - jednak tym razem nie jest sieć SN 15 kV a WN 110 kV.
Mianowicie problem wygląda tak: Co zrobić z uziemieniami sieci nn 0,4kV np. słupa oświetleniowego bądź złącza kablowego w pobliżu uziemionego słupa WN 110 kV? Jak wyglądają wasze doświadczenia w tej sprawie. Łączycie uziomy WN i nn czy może koniecznie starać się uzyskać niezależne uziomy? Jak wiadomo w tym przypadku nie jest już tak łatwo i nie wystarczy odległość 20m pomiędzy uziomami WN i nn. Tą odległość należy wyznaczyć dla konkretnego przypadku. Nie mam jeszcze danych do takich obliczeń ale może któryś z was już liczył coś podobnego i orientuje się jaka to może być w przybliżeniu wartość?