Uziemianie PE vs PEN

Witam,

Przewód ochronny PE w instalacji można uziemiać wielokrotnie. Natomiast czy w układzie TN-C przewód PEN też można uziemiać wielokrotnie czy tylko w stacji i złączu ?
Myślę, że nie bo przecież on pełni rolę ochronnego i N więc przewodzi prąd roboczy.

Oczywiście, jak najbardziej, uziemiać. Prąd roboczy w układzie TN-C zamyka się przez potencjał ziemii. Wielokrotne uziemianie tylko wspomaga sprawę, ponieważ niweluje niekorzystny wpływ impedancji przewodu na wartość prądu w pętli zwarcia. Poprawia także ochronę przeciwporażeniową, ponieważ podczas uszkodzenia przewodu PEN w miejscu przyłączenia, uziemienie w pozostałych miejscach, może być wystarczające, aby zapobiec wzrostowi napięcia, i skutkom jego niekorzystnego oddziaływania.

???

Z całym szacunkiem Stasiu, ale jakie to ma znaczenie kto głupoty pisze???

Nie jest moim zamiarem wywoływanie polemiki z autorem tych słów przez wywoływanie go do tablicy.
Raczej niech autor tych “rewelacji” sam je obroni lub odwoła.

Witam

O to właśnie powinno chodzić w tym forum.
Jeżeli ktoś zaczyna błądzić, to moralnym obowiązkiem jest zwrócenie uwagi.
Irytuje mnie częste pozostawanie obojętnym lub całkowite ignorowanie niektórych wywodów.

Tak trzymać

Pozdrawiam

Darek

Kochany autorze to nie jest prawda i proponuje zastanowić się nad tym co się pisze. Forum nasze czytają “młodzi” elektrycy i zaciągają “niewiedzę” jak gąbka wodę.

Tak, oczywiście, Koledzy mają rację. Nie jest prawdą to co napisałem. Potencjał ziemii, jest punktem odniesienia dla napięcia, międzyprzewodowego.

Witam.

Witam.
W układzie TT pętla zwarcia zamyka się przez ziemię.TNC zamyka się przez PEN.

Potencjał ziemi nie jest tylko punktem odniesienia. Jeżeli pkt zerowy transformatora jest uziemiony, to faza i dobry uziom to prąd popłynie. Jaka prawda i czyja teoria?