Uzgodnienia ppoż i BHP dokumentacji powykonawczej

Witam,

Czy któryś z kolegów spotkał się z takim wymaganiem inspektora?
Wyjaśnienie inspektora jest takie, że dokumentacja powykonawcza jest rozwinięciem projektu budowlanego i podlega takim samym uzgodnieniom.
???
Ppoż jeszcze rozumiem, ale BHP?
W jakim zakresie mam uzgodnić BHP (są różne dla różnych branż przemysłu, a projekt dotyczy zasilania instalacji technologicznej w fabryce).

Pozdrawiam

Witam,

Prosze poprosić Inpektora o podanie wykładni prawnej - nie znam takiego obowiązku, choć często jest np. praktykowane na dużych budowach, że pod dokumentcją powykonawczą przed odbiorem PSP podpisuje sie rzeczoznawca pożarowy - aby przyspieszyć i uprawdopodobnić poztywny odbiór. Być może wymóg uzgodnienia BHP wynika z wewnętrznych procedur bezpieczeństwa Inwestora. Nie mogę się zgodzić jednak z tezą, że dokumentacja powykonawcza jest rozwinięciem projektu budowlanego.

Pzdr,
Grzegorz

…rozumiem p.poż. ale po co BHP?
proponuję pisemnie poprosić inspektora o podanie stosownej podstawy prawnej regulującej lub nakazującej w/w uzgodnienie. Osobiście z taką podstawą się nie spotkałem. Jeśli inspektor powoła się na PB to masz prawo się tym stwierdzeniem nie zgodzić ponieważ PB nakazuje co nakazuje ale w zakresie pozwolenia na budowę a skoro w tym przypadku jest odbiór budowy która wcześniej uzyskała pozwolenie więc wymóg wydaje się być nie na miejscu.
P.S. Chyba ten Twój inspektor to młody ambitny mgr inż. niedowartościowany zawodowo…

Witam i pozdrawian.
Temat : Re Uzgodnienia p.poz. i BHP dokumentację powykonawczą.
Przy udzieleniu odpowiedzi należy wrócić do projektu.
Gdy projekt posiadał uzdodnienia wymagane Prawem Budowlanym i Rozporzadzenia mi Wykonawczymi a Wykonawca wykonał zgodnie z projektem nie stosując zmian.
Taki projekt powykonawczy nie wymaga żadnych uzgodnień P.poż i BHP
Obecna jakość projektów jest bardzo na ocenę mierną.
Aby wykonać zadanie inwestycyjne i wywiazać się z zawartej ukowy często Wykonawca musi zmienić prawie całość lub część projektu aby inwestycja nadawała śie do uzytku.
Taki projekt powykonawczy wymaga uzgodnień i p.poż i BHP.
Mozna odstąpić od uzgodnień ale kierownik budowy stwierdzi własnym podpisem , że jest zgodne z przepisami P.poz. i BHP.
Zgodnie z Prawem budowlanym i przepisami Wykonawca nie może dokonywać żadnych zmian wykonać zgodnie z projektem . Na projekcie adnotacja POWYKONAWCZY i NIE Wymaga żadnych uzgodnień.
Z poważaniem i szacunkiem Marian - Inspektor nadzoru

Witam

Mnie się zdarzyło raz uzgadniać projekt powykonawczy. Wynikało to z wprowadzonych zmian w czasie budowy. Na ogół jednak przy zmianach drugorzędnych (tu się pojawia pytanie jak to ocenić) - nie uzgadniamy projektu powykonawczego.

pzdr
-DAREK-