Szanowni Koledzy,
wizytuję tu po raz pierwszy i jak sądzę mam ciekawy temat.
Otóż jako jednoosobowa firma świadczę usługi utrzymania ruchu dla firm - moich klientów.
Nie mogę znależć zapisów w naszym prawie dot. takiej, jakże popularnej dzisiaj sytuacji. Kto ma wystawić mi polecenie? Albo komu ja mam je wystawić ? Kto ponosi odpowiedzialnośc za ew. szkody w wyniku ew. nierawidłowości w mojej pracy ?
Ile osób ma być przy czynnościach łączeniowych na rozdzielniach Śn ?
Kto ma sprawdzić moją pracę…skoro w danej firmie nikt się na tym nie zna ?
1.Polecenie naprawy (konserwacji) jest zawarte w umowie o utrzymaniu maszyn i urządzeń w ruchu ciągłym.
2. Odpowiedzialność ze szkody wynikłe z błędów przy naprawach i konserwacjach ponosi osoba zajmująca się nimi czyli Kolega.
3. Na rozdzielni SN nie może przebywać tylko jedna osoba (potrzebna asekuracja).
4. Jeżeli nikt w danej firmie nie zna się na elektryce a chce sprawdzić firmę zawsze może co pewien czas zamówić konsultację innych osób.
Witam!
Ad.3 Kolegi (bziko), to mam wątpliwości, bo obchód kontrolny czy oględziny wykonuje się jednoosobowo.
-Jeśli firma zatrudnia tylko jednego elektryka, to jest on tylko do kontrolowania i nic nie może wykonywać samodzielnie, co wykracza poza zakres instrukcji stanowiskowej.
P.S.
-Proszę to traktować jako prowokację do dalszej dyskusji w tym temacie.