uszkodzona róznicówka?

Witam
Mam takie pytanie. Ostatnio zaczęła wywalać mi róznicówka (0,3A 40A Kania) gdy załącza się hydrofor (silnik jednofazowy)
Po odłączeniu przewodu PE od silnika nic sie nie dzieje
Podejrzenie padło na silnik który został wymontowny i sprawdzony w zakładzie przez elektryka i badanie nie wykazało zadnej niesprawności silnika
Po ponownym podłączeniu i zasileniu silnika tym razem z pietra (w domu są 2 rozdzielnice i w obu są różnicówki co prawda na górze jest moeller) wszystko jest ok
Może mi ktoś to wyjaśnić?

Witam.

To się nie da wyjaśnić bez kawałka miernika, oględzin i pomiarów.

Dokładnie tak jak pisze kol. Stanisław.
Można snuć przypuszczenia, że Moeller jest uszkodzony i nie reaguje, bo i to może się zdarzyć. Rasowy ale niskiej jakości chińczyk jakim jest RCD od Kani uszkadza się często, ale raczej nie zwiększa swojej czułości (przynajmniej ja się z tym nie spotkałem).

pzdr
-DAREK-

Witam!

Zbyt mało wiemy o silniku.
Jak realizowany jest jego rozruch? Czy zastosowano wyłącznik odśrodkowy, przełącznik elektromagnetyczny, czy kondensator?
Wiemy jednak, że nadinterpretacja w stosowaniu wyłącznika różnicowoprądowego może skutkować brakiem wody, lub pozbawieniem ochrony a w najlepszym przypadku człowiekiem w roli żywego przewodu ochronnego.
Innymi słowy, nie ma żadnego obligatoryjnego nakazu ani wiarygodnych przesłanek by urządzenia stacjonarne (w tym hydrofory) chronić wyłącznikem RCD.
Nie dajmy się zwariować.

Nie wierzę w “chińczyki”, ale czy na pewno róznicówka jest 40/0,3A ???
Sporo róznych róznicówek widziałem, ostatnio prawie 20 było do wywalenia bo nie trzymały parametrów i to nie KANIA. Po prostu straciły parametry lub buble zostały wstawione (instalacja nowa), najczęściej prąd wyzwolenia zmienia się, lub nie chce przy zadanym prądzie wyłaczyć się (chce większy prąd róznicowy), przycisk TEST nie działa.
Twoją róznicówkę wypada wyłączyć z obwodu i sprawdzić miernikiem. Może to nie wina RCD, tylko cos dzieje się w obwodzie za róznicówką. Często tak bywa, że różnicówka działa prawidłowo a urządzenie lub instalacja zaczyna mieć problemy. Czasami trudno ustalić co nawala i winę zwala się na RCD.

Witam
Uszkodzenie zniknęło po wymianie róznicówki
Najwidoczniej Kania musiała zwiekszyć w jakiś sposób swoją czułość

Chyba jednak się pośpieszyłem gdyż uszkodzenie znowu powróciło
Przynaję że już teraz całkowicie zgłupiałem czego to przyczyna