koledzy mam do was takie pytanie: czy spotkaliście się już z uszkodzeniem różnicówki a mianowicie po wykonaniu pomiarów różnicówka 40A 30mA nie załącza się. wcześniej było ok pomiary też wychodziły według mnie dobrze a ona przestała działać. wcześniej w tym samym mieszkaniu miałem podobny problem lecz tę starą różnicówkę wyrzuciłem po czym ją znalazłem i zaczęła się załączać. nie podpinałem jej już pod napięcie tylko poszedłem do hurtowni gdzie kupowałem obie, po czym mnie tam uświadomili że wychodziła wadliwa seria tych wyłączników i dali oba do sprawdzenia. mam pytanie czy spotkaliście się już z czymś takim. różnicówki były legranda trójfazowe.
W swojej praktyce mam już dwa przypadki nie działania różnicówki jeden po wykonaniu ich sprawdzenia miernikiem MRP-1 , RCD po paru próbach badania nie dała się załączyć.
Drugi przypadek jak różnicówkę jednofazową wymieniałem na trójfazową i ta jednofazowa działająca do chwili wymiany, podczas odłączania na tyle się zepsuła ze nie chciała się załączyć po demontażu.
W pierwszej chwili myślałem, że RCD “uzależniło się” od napięcia i bez niego nie może żyć,więc podłączyłem ją ponownie -nadal nie działała.
Podłączyłem ją pod ten sam odbiornik-nadal nie dała się załączyć to ją po paru dniach wyrzuciłem.
Pewnego razu RCD naprawiło się samo i zaczęło działać.
Czasami to się zdarza,jednak dużo trzeba odwiedzić instalacji lub je badać żeby trafić na takie przypadki, jest to rzadkość ale jest.
Witam kolegów.
Ja osobiście spotykam bardzo często zupełnie inny rodzaj uszkodzenia w RCD. Jest to bardzo niebezpieczna usterka, która nie daje się wykryć standadrowym testem. Dodam że używam na codzień FLUKE 1650B. Podczas testów dla 100% i 500% prądu różnicowego wyłącznik reaguje prawidłowo (czsy poniżej 40ms). Jednak gdy sami podejmiemy próbę wymuszenia prądu większego niż 30 lub 150mA następuje konsternacja. Miernik ustawiony na pomiar Ze dwu-przewodowy (hard test) podłączmy do jednej z faz za wyjściem wyłącznika i do przewodu PE lub jakiegokolwiek elementu uziemionego i co? Wiele z badanych RCD nie wyłącza podczas takiej próby. Test button oraz test miernikiem wypadają pozytywnie natomiast w rzeczywistości w przypadku lepszego doziemienia niż podczas testu wyłącznik RCD nie wyłącza.
Tak. Ja miałem problem z Legrandem, ale jakies 3-4 lata temu. Parę róznicówek poszło do zwrotu.