uszczelnienie przejścia kabla

Witam szukałem takiego wątku ale nic nie znalazłem. przez ścianę przechodzi rura “arota” (taka perforowana niebieska fi50) w niej idą 3 kable różnej gróbości w jaki sposób uczczelnić tą rurę aby przez nią nie leciała woda?? Dodam że rura ma długość ok 2,5 m kończy się w rozdzielni głównej a zaczyna na zewnątrz budynku w ziemi. Są w niej 3 kable 5x16mm2 i 2 3x2,5mm2. w rurę wcisnełem uszczelniacza ale woda przy ulewnych deszczach i tak się pojawia.

Witam.

Dodam że rura ma długość ok 2,5 m kończy się w rozdzielni głównej a zaczyna na zewnątrz budynku w ziemi …ale woda przy ulewnych deszczach i tak się pojawia.

Zaraz - gdzie ta woda się pojawia ?

w róże ?? czyli kapie w rg ??

Witam!

Po pierwsze: przepusty kablowe wprowadzane do wnętrza budynku powinny być układane ze spadkiem na zewnątrz obiektu.
Po drugie: uszczelnieniu podlegają oba końce przepustu. Uszczelnienie takie zapobiega również ewentualnym uszkodzeniom izolacji kabla na krawędzi przepustu.
I to wszystko na ten temat.

Witam.

Coś mi się wydaje, że ta “rg” jest w piwnicy, bo jak inaczej w tej nieszczęsnej | róże | woda może się znaleźć ?

dokładnie tak rg jest w piwnicy , rura ma spadek tylko grunt to glina i strasznie dużo wody

A w jednej rurze może być tylko jeden kabel – przynajmniej takie są normy.

Piotrek

Które to normy (prosze o numer) ?

Norma SEP-E-004
pkt 3.2.1

Piotrek

Kolega jakos dziwnie czyta!!!
Na podstawie w/w punktu. Interpretacja.
Czy rozdzielnica to urzadzenie ?
Tak to jest urzadzenie elektroenergetyczne!!!

Ile kabli mozna przyłaczyć do rozdzielnicy ?

Do jednej “rury” zasilającej taka rozdzielnicę wg przytoczonego punktu mozna podłaczyć:

1. Kabel zasilający, kable sterownicze itd…

Czy w jednej rurze może być wiele kabli?
Tak.

Ale kolega oczywiście miał zapewne na mysli jeden tylko kabel zasilający!

Czyli do domofonu przy furtce z brama otwierana zdalnie to ile “rurków” by trza dać ?

Witam

Norma podaje że powinien być jeden kabel, ale oczywiście można wciskać w osłony i wiele kabli na co i ta norma zezwala w pewnych przypadkach. Problem pojawia się przy liczeniu kabli oraz przy ewentualnej wymianie jednego kabla z kilku w jednym przepuście, a to czy przy takiej wymianie nie uszkodzimy innych kabli tego nikt nie wie i zależy od sytuacji.

Piotrek

Witam!

Pojmowaniwe norm, czy pogląd na nie według kolegi piotrp sprowadza się do tego, jakie zajął stanowisko w pierwszej wypowiedzi. Czyli jest za a nawet przeciw.
Czyli jeden przepust dla jednego przewodu, albo jeden przepust dla więcej niż jednego przewodu.
Ot, taka asekuracja.