usunięcie kolizji - przebudowa sieci SN

Otrzymałam warunki przebudowy sieci. Chodzi o skablowanie 80 mb sieci SN z likwidacją istniejącego słupa. Mam zastosować kable jednożyłowe XRUHAKXs 1x70, posadowić nowy słup wirowany mocny (krańcowy przystosowany do zejścia nowej linii kablowej(, przystosować stację transformatorową do zasilania linia kablową 15kV.
Jeśli jest to możliwe proszę o pomoc i informację:

• o cenie projektu
  • o cenie materiałów

Dla mnie to pojęcie jest oczywiste ale żeby coś napisać należy znać typ stacji. Wtedy możemy dyskutować o zakresie prac do wykonania na niej a w konsekwencji o kosztach.

słupowa stacja transformatorowa typu STSa 20/250 :slight_smile:

No właśnie, tutaj mogą zacząć się schody. Czy energetyka dopuści nietypowe rozwiązanie z wyjściem kablowym Na STSa? Może trzeba będzie ją przebudować na stację na słupach wirowanych? A co z odłącznikiem/rozłącznikiem przed stacją? Czy dopuszczą zabudowanie ich na stacji? Projektant ma tu wiele do zrobienia.

W warunkach nie ma nic na temat przebudowy stacji. To może dopytam… i dam znać.

Nie musisz :slight_smile: To rola projektanta. On uzgodni szczegóły z energetyką.

ale zanim podejmę decyzje chciałabym znać odp na moje pytania o koszcie projektu i cenie materialów… i tu pewnie koło sie zamyka bo j/w…

I bądź tu mądrym i się zdecyduj… :frowning:

Siadaj więc w fotelu i czytaj :frowning:
Wartość kompletnej dokumentacji techniczno-prawnej 7 - 15% wartości inwestycji :wink: Cena do negocjacji.
Co do wykonawstwa na podstawie tzw. średniówek (rzeczywisty koszt może być wyceniony na podstawie projektu).

• słup z rozłącznikiem około 19 tys.
  • kabel około 17 tys.
  • stacja trafo (nowa) około 32 tys.
  • adaptacja STSa - nie wiem.
  • nawiązania nN po przebudowie stacji - ??
    Nie piszę już o ewentualnej geologii, operatu i pozwolenia wodno-prawnego, projektu organizacji ruchu, odszkodowań za wejście w teren właścicieli działek i innych elementach.

Podane wcześniej kwoty są oczywiście netto. Do nich VAT w wysokości 23%.
Realnie te kwoty będą pewnie niższe. O ile? Nie wiem. Takie nośniki przyjmujemy do wyceny prac projektowych.

Nie piszę już o ewentualnej geologii, operatu i pozwolenia wodno-prawnego, projektu organizacji ruchu, odszkodowań za wejście w teren właścicieli działek i innych elementach.

projektu org.ruchu - nie ma bo to w polu
odszkodowań nie ma bo tylko ja i gmina

i gdyby tylko słup + kabel to może być :slight_smile: