Urządzenia IP54 i więcej w strefie zagrożonej wybuchem.ATEX

Co jest podstawą prawną ewentualnie w jakiej normie jest napisane, że w obwód iskrobezpieczny można wpiąć urządzenie o budowie zwykłej byleby było w obudowie co najmniej IP54 i nie gromadziło energii.
spotkałem takie rozwiązania w praktyce.
W jakich strefach można to zastosować.(przpuszczam, że tylko w Z2).
Czy można powiedzieć że strefy Z0,Z1,Z2 odpowiadają nowym “ATEXOWYM” oznaczeniom kategorii urządzeń. Tzn. dla Z0 stosujemy urządzenia grupy II kategorii 1 itd.
Gdzie znaleźć kategorię urządzenia wg nowej normy ATEX tudzież rozporządzenia MGPiPS z28.07.2003.
Czy ktoś na tym forum zna te sprawy.

Obwód iskrobezpieczny to taki, w którym wszystkie elementy posiadają cechę iskrobezpieczeństwa (również zaciski i obudowy). IP nie ma tu nic do rzeczy.
Elementy obwodu muszą być tak dobrane aby energia w obwodzie nie przekroczyła dopuszczalnej wartości limitowanej przez urządzenia (dotyczy to także kabli). Poza tym obostrzenia dotyczą również odległości obwodów iskrobezpiecznych od innych oraz typu i sposobu prowadzenia kabli (a nawet ich barwy zewnętrznej).
Strefa, którą podałeś to jeszcze mało, musisz znać grupę gazów i klasę temperaturową dla tej strefy aby tam dać urządzenie.
Generalnie temat nie jest prosty a polskich norm co do projektowania obwodów iskrobezpiecznych nie ma (przynajmniej ja ich nie znam). Istnieją normy polskie określające budowę urządzenia iskrobezpiecznego ale ta norma dotyczy producentów.
Pozdrowienia

No właśnie nie do końca tak jest.
Krańcówka w wykonaniu zwykłym (ale np.IP65) zasilona przez barierę iskrobezpieczną (np.MTL) może być zastosowana w strefie Z2.
Pytanie: Czy jest to obwód iskrobezpieczny?, Czy oznaczać na niebiesko, czy układać oddzielnie.
Jest Dyrektywa IEC79-14 która ponoć mówi tak:
“W Z2 można stosować …Urządzenia w wykonaniu nieprzeciwwybuchowym spełniające wymagania uznanych norm dla przemysłowych aparatów elektrycznych, które w normalnych warunkach nie wytwarzają na swojej powierzchni nadmiernie wysokich temperatur zdolnych do spowodowania zapłonu..”
Pytanie Czy zastosowanie ww rozwiązania można podciągnąć pod tą dyrektywę?
Pytanie Czy dyrektywę traktować jak normę?

Jeśli wiesz, że taka dyrektywa jest to OK. Ja nie stosowałem takich rozwiązań. Albo stosowałem krańcówki ognioszczelne bez separatora, albo zbliżeniowe czujniki zrobione wg NAMUR z separatorem.
Wiem na pewno, że w obwodach iskrobezpiecznych (ale nie w strefie tylko w pomieszczeniach bezpiecznych) można stosować aparaty takie jak np. blok rezystorów (dla wykrywania zwarć i przerwy w obwodzie), które nie mają certyfikatu iskrobezpieczeństwa.
Jeśli zrobisz ten układ, o którym pisałeś to ja na twoim miejscu traktowałbym go jako Exi. Trzeba go odseparować od np. siłowych żeby nie indukowało się napięcie w tym kablu.
Polecam też firmę POLYCO. Jest przedstawicielem MTL w Polsce. Jej prezes jest bardzo dobrze zorientowany w obowiązyjących przepisach. Jeśli stosujesz ich urządzenia to pewnie pomoże.
Pozdrowienia.

Nie wiem czy moja opinia jeszcze na coś sie przyda :wink: , ale powiem co wiem na ten temat. Otóż tak naprawdę to urządzenie czy obwód iskrobezpieczny nie potrzebuje zadnej obudowy ! może jedynie z srefie Z0 byłby problem, bo sa dodatkowe obwarowania. Trzeba jednak uwzględnic w jakich warunkach będzie eksploatowany ten obwod (urządzenie) i przewidziec najprostszą obudowe, choćby taka, aby się na nasze urządzonko nie kurzyło. Co do przepisów to normy są (wiadomo nieobowiazkowe), ale nie tylko, jak tu powiedziano dla producentów, ale i dla konstruktorów. Trudno, żeby było inaczej, bo brak jest innych wytycznych do konstruowania tego tylpu urządzeń. Są i polskie normy dotyczące urządzeń iskrobezpiecznych. A mianowicie:
PN-EN-50020:2000 (uwaga może byc po angielsku) i jej poprzednia edycja z roku bodajże 1998 (ta na pewno będzie po polsku).
Co do ATEX’u to jego wdrożenie znów zostało przesuniete i będzie obowiązywać w Polsce od momentu naszego wejścia do Unii. Mam troche dokumentów, więc jeśli coś potrzebne to proszę o kontakt mail’owy lub tu na ise.
Pozdrawiam >>>

Witam

Chciałbym poruszyć sprawę tych krańcówek, o których pisał kol.Adam2. Faktycznie dotarłem do takiego zapisu, ale osobiście nie sądzę aby krańcówka mechniczna mogła być uznana za “nie wytwarzającą iskier ani łuku el.w warunkach normalnego działania”. Trzeba by analizować obwód pod kątem U,I,L i C, żeby spełnić parametry Exi.
Jeśli kolega Aguarius ma jakieś dodatkowe informacje o tym co można uznać za takie urządzenie (np.zaciski, złącza itp) to prosiłbym o podanie ich oraz źródła.

Pozdrawiam

Witam :slight_smile:
Zwróce tylko uwage, że urz. iskrobezpieczne musi miec swoje cechy bezpieczeństwa względem wybuchu w stanach pracy normalnej jaki awaryjnej, ale mysle, że to tylko przeoczenie Arka z Krakowa. Wg. mojej wiedzy w przestrzeniach zagrożonych wybuchem należy stosować odpowiednie urządzenia, jak to było juz wspomniane na początku dyskusji. Urządzenia m.in. iskrobezpieczne produkują odpowiedni producenci, którzy się na tym znają i dobrze jest stosować właśnie taki osprzęt instalacyjny a nie tworzyc samemu, bo będzie buum :exclamation: i co wtedy :question: Moja rada jest bardzo prosta: należy stosować tylko takie elementy, które mają cechę bezpieczeństwa p.wybuchowego typu EExi(a)(b)II(A)(B)(C)T1 do T6 odpowiednio. W sumie nie bardzo wiem, czy w pytaniu chodzi o projekt czy już o wykonawstwo ? Podział urządzeń p.wybuchowych jest na górnictwo i pozostały przemysł, domyślam się więc, że chodzi o przemysł. W tej sytuacji zachęcam do skorzystabnia z takich norm:

1. PN-EN-60079-14 Instalacje w przestrzeniach zagrożonych wybuchem.
  2. PN-EN-60079-17 Remonty i naprawy.
  3. PN-EN-60079-10 Klasyfikacja przestrzeni zagrożonych wybuchem.
    Nazwy norm nie są ich dokładnymi tłumaczeniami tylko podałem w ten sposób ich zawartość, by wiedziec gdzie co można znaleźć.
    Jestem właśnie na kursie o podobnej tematyce i jesli są jeszcze jakieś szczegółowe zapytania, na które nie będę mógł odpowiedziec, to proszę o szybki post lub mail, to może spróbuje o to zapytać któregoś z wykładowców (ale tylko do końca tygodnia,na szczęście :wink: )
    Pozdrawiam >>>

Witam :slight_smile:
Zwróce tylko uwage, że urz. iskrobezpieczne musi miec swoje cechy bezpieczeństwa względem wybuchu w stanach pracy normalnej jaki awaryjnej, ale mysle, że to tylko przeoczenie Arka z Krakowa. Wg. mojej wiedzy w przestrzeniach zagrożonych wybuchem należy stosować odpowiednie urządzenia, jak to było juz wspomniane na początku dyskusji. Urządzenia m.in. iskrobezpieczne produkują odpowiedni producenci, którzy się na tym znają i dobrze jest stosować właśnie taki osprzęt instalacyjny a nie tworzyc samemu, bo będzie buum :exclamation: i co wtedy :question: Moja rada jest bardzo prosta: należy stosować tylko takie elementy, które mają cechę bezpieczeństwa p.wybuchowego typu EExi(a)(b)II(A)(B)(C)T1 do T6 odpowiednio. W sumie nie bardzo wiem, czy w pytaniu chodzi o projekt czy już o wykonawstwo ? Podział urządzeń p.wybuchowych jest na górnictwo i pozostały przemysł, domyślam się więc, że chodzi o przemysł. W tej sytuacji zachęcam do skorzystabnia z takich norm:

1. PN-EN-60079-14 Instalacje w przestrzeniach zagrożonych wybuchem.
  2. PN-EN-60079-17 Remonty i naprawy.
  3. PN-EN-60079-10 Klasyfikacja przestrzeni zagrożonych wybuchem.
    Nazwy norm nie są ich dokładnymi tłumaczeniami tylko podałem w ten sposób ich zawartość, by wiedziec gdzie co można znaleźć.
    Jestem właśnie na kursie o podobnej tematyce i jesli są jeszcze jakieś szczegółowe zapytania, na które nie będę mógł odpowiedziec, to proszę o szybki post lub mail, to może spróbuje o to zapytać któregoś z wykładowców (ale tylko do końca tygodnia,na szczęście :wink: )
    Pozdrawiam >>>

Też sądzę, że w tak zaawansowanej kwestii ATEX, najlepiej zapytać osoby o wysokiej wiedzy teoretycznej, a później można w praktyce ewentualnie coś zmienić.

Kolego 12 lat minęło od tamtego czasu .