Witam, mam problem z uruchomieniem silnika 5,5kW zaraz po starcie wyrzuca bezpieczniki. Z tabliczki znamionowej odczytałem zasilanie 380V ^(gwiazda) i prąd 12A. Silnik pracował wcześniej bez problemów z kołem pasowym o średnicy 13cm, teraz ma koło ok. 25cm i jest problem. Zastanawiałem się nad przełącznikiem gwiazda/trójkąt i tutaj moje pytanie czy przy silniku którego uzwojenia połączone są w ^ można zastosować taki wyłączniki, czy jest to możliwe tylko w przypadku silników połączonych w trójkąt?
Pozdrawiam
Silnik jest na napiecie 220V trojkat/ 380V gwiazda (widac ze to stary silnik).
Zatem jak by mial pracowac w trojkacie to musialbys miec napiecie miedzyfazowe 230V.
Jak chcesz miec silnik z przelacznikiem gwiazda-trojkat to trzeba bedzie silnik wymienic na taki o uzwojeniach na napiecie 400V trojkat/690V gwiazda.
Drugie rozwiazanie (nieekonomiczne - transformator moze byc drozszy niz silnik) to uzycie transformatora 400V/230V, trojfazowego. Nie ma sensu takie rozwiazanie jesli chodzi tylko o 1 silnik, takie rozwiazanie mozna spotkac w zakladach, jesli maszyna jest np. na 440V (przywieziona z USA) lub na napiecie 500V lub 690V (przywieziona np. z Wloch).
Przerabianie calej maszyny niema sensu - w takim przypadku lepiej dac transformator.
Mozna tez dac falownik, ale jesli niema tam regulacji obrotow to bedzie to przerost formy nad trescia.
Wybija Ci bezpieczniki po zmianie kola pasowego - mozliwe ze to kolo jest dosc ciezjkie i rozruch jest zbyt ciezki. Moze byc konieczne zmienienie bezpiecznikow na zwloczne lub wieksze - to moze zrobic tylko elektryk gdyz moze byc konieczna wymiana przewodow i aparatow
Dziękuje za szybką odpowiedz, czyli przełącznik gwiazda/trójkąt odpada. Jak dobrze rozumuje w przypadku silnika z z parametrami 380V trójkąt taki wyłącznik można zastosować?
A co do zabezpieczeń: instalacja zabezpieczona jest wkładkami topikowymi 20A gf zaś główne zabezpieczenie to 25A. Czy zmiana z 20A gf na 20 A gG może pomóc? Chodzi o uruchomienie i prace tylko jednego silnika do piły tarczowej.
Tak.
Troszeczkę.
Witam
Można Softstart zastosować.
Pozdrawiam
Witam, wkładki topikowe zwłoczne okazały się strzałem w 10-kę, silnik uruchamia się i pracuje bez problemu. Dziękuje wszystkim za pomoc i rady.
Pozdrawiam