Uprawnienia ?

Witam na forum

Mam następujące pytanie w jaki sposób mam zdobyć wpisy do książki praktyki zawodowej prowadząc własną firmę. Czy muszę zatrudnić oficjalnie pracownika z uprawnieniami. Czy zlecenia które wykonuje moja firma czyli ja można zaliczyć do praktyki nie mając na etacie gościa z uprawnieniami ?. Wykonując projekt (który ja opracowałem) mam przecież podpis faceta.

Nie doczytałem się takich szczegółów w Nowym Prawie. Wydaje się mi, że rozliczenie z “prowadzącym” nie jest i nie będzie ujete w przepisach.

Witam.
Do pytania “Alfaam” dodam…czy możliwe jest potwierdzenie praktyki robót elektrycznych wykonywanych przeze mnie na podstawie umowy o dzieło lub umowy zlecenia?
Przykład 1
Modernizacja obiektu, pozwolenie na budowę, jestem wykonawcą branży elektrycznej wg projektu, kierownikiem budowy jest inspektor zakładu w którym znajduje się obiekt -------czy może potwierdzić praktykę?
przykład 2
Budowa obiektu na terenie zakładu w którym jestem zatrudniomy, prace wykonuje firma z zewnątrz, uczestniczę w określonym zakresie w procesie budowy------czy mogę potwierdzić praktykę i u kogo? :?

Praktykę pewnie może potwierdzić każdy kto posiada uprawnienia co najmniej takie o które zamierzamy się starać. O ile dobrze pamiętam przepisy nic nie mówią o zatrudnieniu takich osób w firmie w której odbywa się praktykę. Ale kwestia interpretacji przepisów to temat-rzeka…

W przypadku pracy na umowę o dzieło lub umowy zlecenia, okres praktyki nie może być jednorazowo krótszy niż 1 miesiąc (dla projektów) lub 3 miesiące (praktyka na budowie). Jednakże całkowity okres takiej praktyki nie może przekroczyć połowy wymaganego przepisami okresu praktyki zawodowej.