Uprawnienia SEP a fotowoltaika

Witam serdecznie forumowiczów,

mam kłopot z Inspektorem na budowach mikroinstalacji fotowoltaicznych o mocach < 40kWp.
Twierdzi on, że osobą uprawnioną do podłączania do instalacji elektrycznej w budynku i podpisywania się w zgłoszeniu przyłączenia mikroinstalcji do OSD jest elektryk owszem z uprawnieniami SEP E, ale z konkretną kategorią - chodzi o pkt. 1 “urządzenia prądotwórcze przyłączone do krajowej sieci elektroenergetycznej bez względu na wysokość napięcia znamionowego”.

Pytany o podstawę prawną (przeszukałem chyba wszystkie możliwe fora i śladu takich wymagań czy podstaw) mętnie twierdzi, że to opinia zasłyszana bezpośrednio od kogoś w strukturach SEP.

Moim zdaniem pkt. 2 “urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV” w zupełności wystarcza.
Nawet OSD w formularzach zgłoszenia wspominają jedynie o uprawnionych elektrykach z uprawnieniami SEP kat. E, ale bez doprecyzowania, że chodzi o pkt. 1 czy 2.

Jak jest Wasza opinia?
Ew. do kogo zgłosić się o indywidualną interpretacje tego wymogu?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
Grzegorz

A co za problem jest iść na egzamin i dopisać pkt. 1, zamiast szukać podstaw prawnych???

A dlaczego mam robić coś, czego nie wymaga ode mnie prawo?
A jak inwestor mi powie, że chce mieć moduły na dachu podświetlane LED’ami i dyskotekowa kulę, bo ma taką fantazję to mam mu to zrobić i wyłożyć na to z własnej kieszeni, czy pokazać mu zakres robót i powiedzieć, że tego w projekcie nie było?
To nie jest rozwiązanie, bo po pierwsze nie mówimy o jednym elektryku tylko kilkunastu, a po drugie nie ma na to czasu, bo projekt jest już w realizacji.

Jakieś inne, KONSTRUKTYWNE, rozwiązania?

No jak tak patrzeć literalnie to inspektor może mieć rację. Moim zdaniem jest to przerost formy nad treścią, ale takie prawo. Jak by co to za małą opłatą podpisze to koledze skoro szkoda koledze 200 na wpis z egzaminem. Podać maila ?

A jeśli okaże się, że faktycznie wpis w uprawnienia SEP z pkt. 1 są wymagane to czy kolega @bezpiecznik123 będzie za tą symboliczną opłatą jeździł po całej Polsce i podpisywał mi te zgłoszenia?
No bo jeśli przy tej jednej inwestycji zgodnie z prawem wymagane są takie uprawnienia to analogicznie będą wymagane przy każdej mojej realizacji PV.
Dlatego pytam o podstawę prawną.

Kolego Jak będzie potrzeba i się dogadamy to można wszytko, ja tam problemu nie widzę.
Co do podstawy prawnej to pkt 1 jest dla urządzeń prądotwórczych przyłączanych do sieci. PV jest instalacją prądotwórczą i to wszytko w temacie prawa.

Uprawnienia SEP” ?

Nie ma takiego pojęcia!!!

Uprawnienia dla elektryków (Świadectwa kwalifikacyjne) wydają różne stowarzyszenia, nie tylko SEP.

STANCA

Inspektor jest nie douczony. Nie ma rady na “władzę”, prościej zdobyć niepotrzebną kwalifikację, niż douczać “gamonia”. Egzaminujący w komisji wiedzą, że pkt 1 odnosi się do “inżynierów ruchu” w elektrowniach zawodowych i niechętnie nadają to uprawnienie ludziom spoza tego kręgu. Sądzę jednak, że gdy wytłumaczysz się egzaminującemu o co chodzi i obiecasz nie podejmować się prowadzenia ruchu bloku 200 MW to pewnie Ci to uprawnienie nada :wink:

Przerabiałem ten temat ostatnio na egzaminie SEP - oficjalnie poinformowali nas( grupę zdającą egzamin), że nie ma konieczności wpisywania pkt. 1. Wystarczy tylko 2 - urządzenia do 1kV - podobno firma szkoląca miała stanowisko URE w tej sprawie, ale… np Tauron ( gdzieś w Polsce ) nie przyjął instalacji robionej przez elektryka, który miał tylko pkt 2. Chcieli też, żeby miał pkt 1 - ( gdzieś o tym w internecie piszą)Z drugiej strony to instalacja PV jest przecież instalacją prądotwórczą…

Co to są sieci energetyczne ?
Odp.
sieci - instalacje połączone i współpracujące ze sobą, służące do przesyłania lub dystrybucji paliw lub energii, należące do przedsiębiorstwa energetycznego
Tyle prawo energetyczne.
Druga sprawa to cytat z świadectwa kwalifikacyjnego bez względu na wysokość napięcia.
Błąd, instalacje ze źródeł odnawialnych jak każde instalacje dzielimy na wysokość napięcia. Zapisane jest to w ;
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20 grudnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznych, ruchu i eksploatacji tych sieci.
Tam też próżno szukać wymogów stawianych przez inspektora. A co jak co te rozporządzenie powinno zawierać takowe wymagania.
Bo dalej jest tylko gorzej. Idąc tropem pana inspektora musimy jako wytwórca prowadzić ruch elektryczny zatrudniać elektryków z takimi samymi uprawnieniami. Prowadzić książki, założyć instrukcje etc. Nie będę dalej wymieniać bo mi szkoda czasu.

Przy okazji uściśle;
Dz.U. 2005 nr 2 poz. 6

Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20 grudnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznych, ruchu i eksploatacji tych sieci
Tekst ogłoszony: pdf D20050006.pdf
Status aktu prawnego: uchylony
Data ogłoszenia: 2005-01-06
Data wydania: 2004-12-20
Data wejścia w życie: 2005-01-21
Data obowiązywania: 2005-01-21
Data uchylenia: 2007-06-13
Organ wydający: MIN. GOSPODARKI I PRACY

Dz.U. 2007 nr 93 poz. 623

Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 4 maja 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego
Tekst ogłoszony: pdf D20070623.pdf
Status aktu prawnego: obowiązujący
Data ogłoszenia: 2007-05-29
Data wydania: 2007-05-04
Data wejścia w życie: 2007-06-13
Data obowiązywania: 2007-06-13
Uwagi: par. 23 wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2008 r.
Organ wydający: MIN. GOSPODARKI

STANCA

Dzięki za sprostowanie. Dane w jednym i drugim tekście są w tej mierze identyczne.