Witajcie!
Może ktoś zdążył się z podobnym problemem:
Chciałbym zdobyć uprawnienia SEP, natomiast od Lipca 2022 wszystkie kursy wymagają dodatkowo posiadania dyplomu / zaświadczenie od pracodawcy, ukończenia technikum itd. Jestem inż. I
ale na studiach nie było elektryki:). Czy jest metoda zdobycia uprawnień dla osób zaczyna jących? Kurs który uprawni do podejścia do egzaminu? Ktoś rozwiązał podobny problem?
Pozdrawiam,
K.
Witam,
A gdzie jest taki zapis ?
Czyżby ograniczyli wydawanie uprawnień dla piekarzy 
Pozdrawiam,
[quote=Rariusz post_id=160741 time=1678303252 user_id=6540]
Witam,
A gdzie jest taki zapis ? :-o Czyżby ograniczyli wydawanie uprawnień dla piekarzy 
Pozdrawiam,
[/quote]
Rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 1 lipca 2022 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci.
Kategorie też się pozmieniały, jest ich więcej, ciekawe czemu
?
Może i chcieli dobrze, a wyszło, jak zawsze i znów każdy SEP podchodzi inaczej. Może i dobrze, że piekarz nie będzie elektrykiem ale np. co z piekarzem, który ma uprawnienia od wielu lat ale ma własną działalność i co, sam sobie ma zaświadczenie wystawić
, a z drugiej strony, wielu skończyło szkołę o profilu elektrycznym ale nigdy w zawodzie nie pracowało i on może skończyć kurs, po którym dalej nic nie wie, a egzamin zaliczy, bo wiemy jak jest. Znam wielu takich, którzy nawet prawidłowo miernikiem się nie potrafią posłużyć, nie mówiąc, że TT/TN-C czy podział PEN, a więc podstawy, to dla nich czarna magia, no ale szkołę skończyli.
[quote=Kredziokac post_id=160740 time=1678302364 user_id=38897]
Witajcie!
Może ktoś zdążył się z podobnym problemem:
Chciałbym zdobyć uprawnienia SEP, natomiast od Lipca 2022 wszystkie kursy wymagają dodatkowo posiadania dyplomu / zaświadczenie od pracodawcy, ukończenia technikum itd. Jestem inż. I
ale na studiach nie było elektryki:). Czy jest metoda zdobycia uprawnień dla osób zaczyna jących? Kurs który uprawni do podejścia do egzaminu? Ktoś rozwiązał podobny problem?
Pozdrawiam,
K.
[/quote]
Musisz obdzwonić kilka SEP itp., może uda Ci się trafić na takie, które pomoże, słyszałem że są rozwiązania.
[quote=Kredziokac post_id=160740 time=1678302364 user_id=38897]
zdobyć uprawnienia SEP,[/quote]
Nie ma czegoś takiego jak uprawnienia SEP! to było dawno temu, gdy tylko SEP je robił i były coś warte. Obecnie wiele firm (a firma to zysk) je robi.
[quote=Rariusz post_id=160741 time=1678303252 user_id=6540]
ograniczyli wydawanie uprawnień dla piekarzy[/quote]
Tak! Polska jest krajem z profesjonalnej tektury trzywarstwowej. Piekarz tak po prostu nie może mieć. Ale jak to w pl, można sobie załatwić.
[quote=Fazowiec post_id=160743 time=1678304991 user_id=38479]
Musisz obdzwonić kilka SEP itp.[/quote]
Dzwoń, ale nie do SEP. Dzwoń do najśmieszniej brzmiącej firmy z listy: URE:https://www.ure.gov.pl/pl/biznes/komisje-kwalifikacyjne
Firmy, jak to firmy są nastawione na zysk. Kupują reklamy w wyszukiwarce. Piszesz “uprawnienia sep online płatne po egzaminie i masz”.
[quote=Fazowiec post_id=160743 time=1678304991 user_id=38479]słyszałem że są rozwiązania.[/quote]
Czyli się potwierdza, że p0lska to kraj z tektury. Gdzie oficjalnie nie możesz, ale po spełnieniu kilku kosztownych warunków masz.
Mam nadzieję, że admin nie zbanuje nas za napisanie jak system sprawdzania kwalifikacji działa.
To tak, jak chciała Kaja G. zbanowanie na 5 lat za informowanie.
Witam
Czy komisja której nie ms na stronie URE może prowadzić egzaminy SEP?
Dzwoniła do mnie Pani i proponowała zrobienie u nich kursu.
Tak jak pisałem, nie widzę tej komisji na liście URE.
Doradźcie co robić?
[quote=Oscar82 post_id=165803 time=1753034949 user_id=41357]Czy komisja której nie ms na stronie URE może prowadzić egzaminy SEP?[/quote]
Po pierwsze, proszę nie mylić SEP z podróbkami dającymi papierek w celu uzyskania pieniążków.
[quote=Oscar82 post_id=165803 time=1753034949 user_id=41357]
Dzwoniła do mnie Pani i proponowała zrobienie u nich kursu. Tak jak pisałem, nie widzę tej komisji na liście URE.[/quote]
Bo może powołania komisji się skończył, a papierek daje zaprzyjaźniona inna komisja.
Może jeszcze nie uaktualnili listy.
Jedno pytanie, a tyle odpowiedzi.
[quote=Oscar82 post_id=165803 time=1753034949 user_id=41357]
Doradźcie co robić?[/quote]
Robić najtaniej. Wartość prawna papierka ze stowarzyszenia Skutecznych Elektryków Polskich jest taka sama jak SEP z ponad 100-letnią tradycją.