Uprawnienia do wykonania pomiarów natężenia oświetlenia?

Witam kolegów

Mam pytanie : Jakie uprawnienia powina posiadać osoba wykonująca pomiary natężenia oświetlenia ?

Jest to temat dla mnie bardzo ważny ponieważ ostatnio rozmawiałem z kolegą BHP-owcem który opowiadał że w jednej firmie doczepił się do pomiarowca PIP-owiec

Może to być elektryk z uprawnieniami pomiarowymi. Oświetlenie to są normy elektryczne.
Oświetlenie wnętrz światłem elektrycznym PN-84/E-02033
STANCA

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Odpowiedź można znaleźć na:
http://www.ciop.pl/6438.html
gdzie pisze:

Pytanie 3:
Kto jest uprawniony do wykonywania pomiarów natężenia oświetlenia w pomieszczeniach. Czy może wykonywać takie pomiary osoba posiadająca ważne zaświadczenie “E” z wpisem uprawniony do wykonywania pomiarów?

Zgodnie z Rozporządzeniem MZiOS (Dz. U. Nr 86 poz. 394 z roku 1996) do wykonywania pomiarów natężenia oświetlenia w pomieszczeniach uprawnieni są: Państwowa Inspekcja Sanitarna, Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy i inne jednostki badawczo – rozwojowe w dziedzinie medycyny pracy, akredytowane laboratoria i laboratoria upoważnione przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora sanitarnego. Ważność zaświadczeń określają Wojewódzcy Inspektorzy Sanitarni.

Szkoda tylko, że CIOP-PIB przytacza rozporządzenie, które zostało uchylone chyba już ok. 10 m-cy temu.
Nowego rozporządzenia dot. tego tematu nie znam. Może inni Koledzy coś więcej pomogą.

Witam
Jest trochę nieprzyjemnie bo sanepid uważa , że elektrycy ze swoimi uprawnieniami działają nielegalnie wykonując pomiary oświetlenia na co zwracają uwagę właścicielowi . Sytuacje pogarsza fakt , że sanepid jednocześnie wykonuje i kontroluje pomiary oświetlenia .Może ktoś się tym w końcu zajmie.
Pozdrawiam

Witam
Na wstępie informuję, że podana poniżej informacja nie jest do końca aktualna, ponieważ przygotowywałem ją w marcu 2003r. Pomimo to postanowiłem ją tu zamieścić, bo może komuś pomoże, a przynajmniej właściwie ukierunkuje (mi pomogła podczas przeprowadzanej w 2003r. kontroli).

Zgodnie z art. 227 zagrożenia pracowników promieniowaniem widzialnym rozpatruje się z punktu widzenia możliwości uszkodzenia fotochemicznego i termicznego siatkówki oka.”

Polska Norma PN-80/Z-08052 Ochrona pracy. Niebezpieczne i szkodliwe czynniki występujące w procesie pracy. Klasyfikacja. w pkt. 2.2 – 2.5 podaje podział niebezpiecznych i szkodliwych czynników występujących w procesie pracy, ale jako dokument nieobligatoryjny może być traktowana jedynie jako dokument źródłowy, pomocniczy przy tworzeniu innych aktów (np. wymienionych powyżej rozporządzeń), co wyraźnie zaznaczono w pkt. 1.2 normy: „Zakres obowiązywania normy: normę stosuje się przy projektowaniu i opracowywaniu normatywów, dokumentacji, aktów prawnych”

Na podstawie analizy przytoczonych aktów prawnych brak jest obecnie podstaw do zaliczenia parametrów oświetlenia, które określają komfort pracy (tj. natężenia, luminancji, olśnienia, kontrastu, tętnienia strumienia) do czynników szkodliwych w rozumieniu art. 227 Kodeksu Pracy.

Konieczność zapewnienia odpowiednich parametrów oświetlenia wynika z innych aktów prawnych, m.in:

• Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy ( Dz. U. nr 129, poz. 884 z późn. zm.).

• Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie oraz Polskie Normy powoływane w aktach normatywnych i nie podlega rygorom przyjmowanym dla czynników szkodliwych.

Witam Kolegę Sylwester i wszystkich Kolegów na FORUM.

Uważam, że wiele instytucji oraz ich pracowników, zwłaszcza dyrektorów powinno się zwolnić ze stanowisk.
M.in. chodzi mi o „Sanepid”.
Jak robię pomiary od ok. 25 lat, np. w stołówkach, gdzie jest bardzo duże zagrożenie porażenia p. porażeniowego, zwłaszcza kobiet w wilgotnym lub mokrym obuwiu, pracujących przy patelniach elektrycznych to dawniej SANEPID żądał pomiarów co rok. Obecnie SANEPID chyba nie ma pojęcia o co chodzi gdyż tego nie sprawdza.
Ale z drugiej strony obronię (chociaż nie chcę) SANEPID, że czasami lub często ma związane ręce przez nasze durne akty prawne.

Korupcja, bicie się o stołki posłów i innych osłów, walka o stołek Prezydenta, itd. odstawia te tematy na margines.
Przypuszczam, że gdy przyjdzie kontrola do supermarketu „XXX” przez przedstawiciela „YYY”, to kontrolujący zostanie „usatysfakcjonowany” i wynik z kontroli będzie OK.
Natomiast, gdy kontroler będzie chciał być uczciwy i rzetelny, to wystawi protokół o negatywnym stwierdzeniu np. natężenia oświetlenia i wystawi taką karę (zgodną z przepisami), że właściciel supermarketu się z tego uśmieje, gdyż 10 razy tyle, to on wydaje czasami na jedną kolację w pewnym towarzystwie.
A jaki będzie finał rzetelnego kontrolera? Zapewne niedługo utraci pracę z powodu redukcji etatów.

Z całym szacunkiem do pracowników „Sanepidu” ale może oni zajmą się tematami ich dotyczącymi pod względem sanitarnym czego niestety nie widzimy a nie będą wykonywać pomiarów natężenia oświetlenia swoimi pracownikami, którzy czasami nie wiedzą o co chodzi w tych pomiarach.

Witam Kolegę “kuzarka” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Jeśli chodzi o moje zdanie, to uważam post Kolegi jako bardzo pouczający i chciałbym aby wielu Kolegów na forum tak pisało.

Tu również zgadzam się z Kolegą ale może w tym przypadku nie szukajmy luk w naszym prawie bo jest ich więcej niż spadających kropli deszczu przy lekko mżystym dniu - o dniach z ulewami nie będę wspomniał.
Tysiące osób w Polsce doznało „zaszczytu” zmuszenia się do zakupienia okularów, dzięki swoim pracodawcom, kontrolą PIP czy SANEPID, którzy tak dbają o pracownika, że oświetlanie w miejscu pracy jest takie a nie inne.
A jak się pracownikowi nie podoba, to niech się zwolni.

Oświetlenie nie jest zaliczane do szkodliwych czynników ale do uciążliwych.
Pozdrawiam.

Witam
Jak o oswietleniu to zwracam uwagę na normę PN-EN 12464-1, listopad 2004
Światło i oświetlenie
Oświetlenie miejsc pracy
Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach
zax

Przywołane rozporzędzenia zostały prawdopodobnie zniesione z dniem wejścia do Unii. Z tego co pamiętam w czerwcu lub w sierpniu 2004r była dyskusja na forum w tym temacie (kto może wykonywać pomiary natężenia oświetlenia).Czy od tamtej pory zmienił sie stan prawny nie wiem, chwilowo nie bawię się w pomiary oświetlenia.

Witam Kolegę " marekb " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Jestem podobnego zdania ale nie znam podstawy prawnej. Może ktoś z Kolegów zna podstawę prawną.
Pomimo, że CIOP-PIB przytacza uchylone rozporządzenie o nazwie:

Rozp. Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 9 lipca 1996 r.
w sprawie badań i pomiarów czynników > szkodliwych > dla zdrowia w środowisku pracy.
(Dz. U. Nr 86, poz. 394)

to w rozporządzeniu tym nie znalazłem ani słowa na temat natężenia oświetlenia.

Oświetlenie niby czynnik nieszkodliwy ale mierzyć go potrzeba bo tak nakazuje:
OBWIESZCZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ

z dnia 28 sierpnia 2003 r.

w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.

(Dz. U. Nr 169, poz. 1650)