W innym temacie napisano, że dla uzyskania uprawnień potrzeba tylko złożyć “pamiętnik” i zdać egzamin. Ja natomiast słyszałem, że potrzeba dodatkowo wykazać się jakimś okresem pracy w wykonawstwie. Czy to prawda?
W tym “pamiętniku”
dokonywane są właśnie wpisy z okresu pracy “w wykonawstwie”.
Pozdrawiam
Koledzy !!!
Rozczaruję Was. Ja niestety mam tylko pytanie. Czy do pełnych uprawnień projektowych oprócz kierunkowego wyższego wykształcenia, praktyki wykonawczej, praktyki projektowej pod nadzorem spisanej w “pamiętniku”
no i oczywiście egzaminu wymagana jest nadal ROCZNA PRAKTYKA PROJEKTOWA NA ETACIE W BIURZE PROJEKTOWYM ??
P.S Kolegę Administratora ise prosiłbym o skierowanie pytania do Izby Inżynierów Budownictwa.
Łączę Serdeczne
Pozdrowienia
Eugeniusz
Panowie, może ktoś mi odpowie kiedy uprawnienia do projektowania nie są niezbędne elektrykowi. Kiedy może ich nie posiadać? Na przykład, czy projekty (i uprawnienia do projektowania) są konieczne gdy montuję na ścianie dodatkowe gniazdo lub gdy w rozdzielnicy nn instaluję rozłącznik do podłączenia nowego kabla? Gdzie przebiega granica wymogu posiadania projektu i uprawnień do jego wykonania? Czy w pewnych okolicznosciach mogę wykonać projekt i go zrealizować nie posiadając uprawnień do projektowania? Co z instalacją elektryczną w obrabiarkach - w jakim zakresie mogę samodzielnie wprowadzać w niej zmiany? Czy prawo budowlane i wymóg posiadania uprawnień do projektowania dotyczy każdej instalacji elektrycznej i maszyn?
Jeśli masz zaprojektować gniazdko to uprawnienia są końieczne .
Jeśli projektujesz skomplikowane układy automatyki , programujesz serowniki . projektujesz pomiary w strefach zagrożonych wybuchem to nie potrzebujesz ŻADNYCH uprawnień .
Czy granica ta jest wytyczona aktami prawnymi? Którymi? Układy automatyki mogą być bezpośrednio związane z instalacją budynku. Czy prawo budowlane i wymóg posiadania uprawnień do projektowania dotyczy np. obrabiarek.