Witam wszystkich, mam takie małe pytanko, nie tak dawno zdawałem na 15 KV. Zdać zdałem (choć było ciężko) tylko że zaznaczyli powyżej 1 KV ale nie napisali do ilu. Jak mam to interpretować ? jako zwykły błąd ? Kolega który ze mną zdawał na to samo dostał po prostu do 15 KV. ![]()
Formalnie (w/g Zalacznika nr 1 do Rozporzadzenia MGPiPS z 28-04-03 -Dz.U nr89/03 poz.820) w Swiadectwie Kwalifikacyjnym (ktorego wzor określono w Zalaczniku nr.2) powinno sie wpisywac tylko (i tu cytat)
1.2 “Urzadzenia,instalacje i sieci elektroenergetyczne o napieciu nie wyzszym niz 1kV”
lub tez
1.3 “Urzadzenia,instalacje i sieci o napieciu znamionowym powyzej 1kV.”
Rozne komisje (osoby) stosuja jednak rozne zapisy- jedne zgodne literalnie z tym Zalacznikiem a inne podajac jednak konkretna wartosc napiecia ??
Wydane zaswiadczenie jest wiec w/g mnie pelnoprawne na 15kV !
Witam Kolegę " rszymon80 " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Może Kolega spać spokojnie. Kolega, Kolegi który ma ograniczenie do 15 kV może wykonywać pracę tylko przy urządzenia do 15 kV, natomiast Kolega pośada uprawnienia bez ograniczeń czyli może wykonywać np. prace na urządzeniach 30 kV.
to mi teraz koleszka KSKRAK humor poprawił-dzięki
Witam ![]()
Ale tą drogą może także wykonywać prace na 110kV i 750kV. Czyż nie?
A czy na wniosku Kolega rszymon80 nie podawał zakresu napięciowego, jaki Go interesuje? A jeżeli podawał, to komisja sprawdza wiadomości do takiego zakresu, bo wyżej Kolegi nie interesuje.
A więc nie wiemy czy Kolega ma wiedzę na temat 30kV lub 110kV, czy jej nie ma. Nie zostało to sprawdzone przez komisję.
Witam Kolegę “gruhaa” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Zgadzam się z Kolegą. Wg mnie komisje kwaliwik. powinny podać max. zakres napięcia. Był na ten temat już wątek gdzie wielu kolegów (zwłaszcza Kolega EDI) oponowało, że taki zapis (dopisek) jest niezgodny z rozporządzeniem.
Jak rozporządzenie jest do kitu, to komisje kwalifikacyjne powinny oprócz rozporządzenia zastosować własne logiczne myślenie.
W tym temacie napisałem kilka m-cy temu list do Ministerstwa i nie otrzymałem odpowiedzi, bo pewnie wstyd im się przyznać do schrzanionej sprawy.
Cóż jesli mam być szczery to zdawałem na 15 KV, ![]()
co komisja to obyczaj
To chyba była ta sama komisja.
Niewątpie