Witam Szanownych Kolegów
Może powielę pytanie, ale nurtuje mnie pytanie związane z odbiorem instalacji w budynku jednpiętrowym.
Posiadam uprawniwnia “D”;“E” w zakresie obsługi, konserwacji, remontów, montażu, kontrolno-pomiarowych dla urzadzeń, instalacji i sieci do 1 kV, dodatkowo urzadzenia kontrolno-pomiarowe oraz urządzenia i instalacje automatycznej regulacji, sterowania i zabezpieczania urzadzeń i instalacji.
Dostałem propozycję wykonania instalacji, po wykonaniu instalacji sporządzę protokół z pomiarów- czy to wystarczy aby ZE odebrał, czy też trzeba posiadać uprawnienia budowlane.
Proszę o podpowiedź ponieważ dopiero zaczynam małą działalność i w tej tematyce biurokracyjnej nie posiadam odpowiedniej wiedzy.
Z góry wielkie dzięki.
Ja proponuję udać się do ZE i zapytać jakie dokumenty wymagają do podania zasilania na obiekt , bo odbiór budynku jest wymagane wiele dokumentów
Witam. Kol. Elektro-Serwis ma racje. Najlepiej udać się do ZE i tam uzyskać informacje. Na moim terenie ZE wymaga do odbioru instalacji uprawnień budowlanych ale wiem że są rejony, gdzie wystarczy D+pomiary.
Według przepisów, starcza Świadectwo kwalifikacyjne D “SEP-owskie”. Jednak gdy w budynku jest instalacja odgromowa potrzeba Uprawnień Budowlanych. ;D Taki malutki niuansik.
Jest jeszcze jeden aspekcik. Wydać zaświadczenie o dopuszczeniu instalacji elektrycznej do użytku można posiadając UB lub Świadectwo kwalifikacyjne D, ale zrobić pomiary można tylko posiadając zaświadczenia kwalifikacyjne , UB nie upoważniają do wykonywania pomiarów. Tu znowu problem. Czy do wykonania pomiarów trzeba mięć Świadectwo kwalifikacyjne E czy starczy samo D. Są dziwne głosy, że trzeba mieć E do wykonywania pomiarów i D do wystawiania zaświadczenia. Błędne koło. Zdając na D mamy do zdania zagadnienia z E. Więc po co to?? PARANOJA!!!
Nie ma żadnego błędnego koła.
Przecież “D” nie upoważniają do wykonywania żadnych prac a upoważniają do nadzoru, kierowania i sprawdzania czyli Dozoru.
Dr Jasiu Strzałka wyjaśniał to wielokrotnie.
Witam
ZE to w ogóle dziwna instytucja, ja chcę sam podłączyć kabel zasilający dom do złącza i dowiedziałem się że potrzebuję wypełnić ich załącznik gdzie stwierdzam że instalacja jest wykonana zgodnie z przepisami, nie potrzebują żadnych protokołów ale muszę dołączyć kopie uprawnień E, UB i co najdziwniejsze zaświadczenie o działalności gospodarczej i tego akurat nijak nie mogę zrozumieć, ZE to nie urząd skarbowy co ich do ch… obchodzi czy mam firmę czy nie.
Kolega mar_cik napisał
Nie ma żadnego błędnego koła.
Przecież “D” nie upoważniają do wykonywania żadnych prac a upoważniają do nadzoru, kierowania i sprawdzania czyli Dozoru.
Jest problem. Dr inż. Musiał ładnie to opisał i wykpił w swoich artykułach.
D nie upoważnia do wykonywania prac?? Koń by się uśmiał i tyle. E tak D nie. Dla mnie beka śmiechu, i śmiech na sali. Ktoś kto ma D to “za mądry” by wykonać pomiary?? lub jakąś inną pracę??? Pozwolę się z Kolega nie zgodzić. Ktoś kiedyś podał argument “że przecież prace przy pomiarach musi wykonywać zespół co najmniej dwu osób i jeden ma D, a drugi E” nie rozumie!!! co to ma do rzeczy??
Czy do E robią jakieś badania na “wydajność pracy”??? D to dostają tylko "lalusie co to nie wiedzą jak miernik załączyć??? Zastanów się lekko Kolego za nim wypowiesz taki “pewnik” Dla mnie nie masz racji/ Jest to co napisałeś, bez logiki. Od tak bo tak!!! Przepraszam za to, że kpię, ale nie mogę sobie tego odmówić.
Proponuję lekturę http://www.edwardmusial.info/pliki/upr_do_kontr.pdf
Warto. To jest praca człowieka, który myśli logicznie i stara się opisać czemu, na podstawie czego itp. Miłej lektury.
Z elektrycznym “ale kopło” Darek T.
Witam Kolegę Darka i Kolegów na Forum
Nie byłoby problemu, gdyby wiadomy departament był stały w poglądach.
Niestety, w roku 2004 był “ZA”
http://www.redinpe.com//die.pdf
a w roku 2006 już był “PRZECIW”
http://www.redinpe.com/inna_die.pdf
Jeżeli ktoś dzisiaj wystąpi o interpretację to być może uda się ustalić zarówno okres jak i amplitudę zmian poglądów i wtedy będziemy mieli szanse przewidzieć jaka wykładnia będzie obowiązująca.
Pozdrawiam
Teodor
Panie Darku.
Zdanie Doktora Musiała znam. W wielu sprawach zabiera głos i często ma rację, ale nie zawsze. Po drugie nie jest nawet członkiem Centralnej Komisji Uprawnień Zawodowych a Dr Jasiu Strzałka na którego się powoływałem jest tej komisji szefem.
Chyba przypomnę o co chodzi z kwalifikacjami E i D, bo widzę że niektórzy koledzy nie bardzo wiedzą do czego mają uprawnienia:
Jeszcze jest “drobna” sprawa z pieczątką firmową. Papiery do odbioru budynku musi podbić jakaś firma, nie indywidualny człowiek. Chodzi o Urząd Skarbowy.
Może nie tyle chodzi o Urząd Skarbowy co o dokument potwierdzający że usługa (bo to jest usługa, taka sama jak na przykład wykonanie projektu) rzeczywiście została wykonana.
Witam
Temat przerobiony na forum. http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=7236&st=0&sk=t&sd=a
Podaj jak znasz podstawę prawną na potwierdzenie swojego zdania.
Dwóch braci elektryków zbudowało sobie domy i nikt od nich nie chciał pieczątki zakładu.
Domy już odebrane.
STANCA
Witam
No właśnie, ZE żąda na swoim druku pieczątki firmy, która wykonała instalację i papierów o działalności gospodarczej, jeżeli robi się samemu to można się obyć bez tego, samemu sobie odbiera się instalację
. Co mnie denerwuje to fakt, że ZE nie powinno to obchodzić, to takie urzędnicze podejście jak można coś nadinterpretować to to zrobią (chociaż w tym wypadku nie bardzo wiem gdzie są przepisy które mówią o tym), z podobnym podejściem miałem doczynienia w gminie która nie chce mnie zameldować bez przedstawienia odbioru budynku chociaż jest orzeczenie sądu, które mówi że gminy nie powinno to obchodzić od tego jest nadzór budowlany. Po ostatnich kontaktach z ZE, twierdzę że jest to chyba jedna z ostatnich w Polsce tak zbiurokratyzowanych i skorumpowanych instytucji.
A w gazowni kolego byłeś ?
Witam
Nie byłem ale gazownie można ominąć (gaz z butli, prąd) natomiast ZE nie da się ominąć, i jeśli chodzi o gaz to podłączenie i korzystanie z gazu z butli zajeło 4 miesiące od momentu pierwszego kontaktu z przedstawicielem, podłączenie prądu trwa już 2,5 roku mimo, że stopień skomplikowania i wymogi prawne tych inwestycji są podobne jak nie większe przy butli gazowej, ale jak ktoś dostaje pieniądze od konkretnego zlecenia to zależy mu na tym żeby wszystko szło szybko i sprawnie, natomiast ZE to taka machina biurokratyczna, ledwo skończyli budowę przyłącza a już pojawił się projektant i chyba będą chyba wymieniać kabel położony miesiąc temu aby podłączyć kolejną budowę mimo że tamten właściciel był u nich i złożył wniosek ze 2 m-ce wcześniej przed rozpoczęciem prac przez firmę wykonawczą - to m.in świadczy o ich elastyczności.
witam
ja na swoim terenie rozwiazałem to tak (wtedy nie bylem jeszcze firmą)
na wniosku pisalem nr uprawnień(D,E,E+pomiary) i nazwisko, wszystkie “przechodziły” za pierwszym razem “buczeli” a nastepne przechodziły “gładko”
pozdrawiam grześ
witam!
poniewaz moje pytanie jest powiazane z tym tematem, dlatego nie zakladam nowego. Mianowicie chcialbym sie dowiedziec, czy majac wyksztalcenie technik ELEKTRONIK (nie elektryk), oraz posiadajac uprawnienia elektryczne kat. E,D,E+pomiary, moglbym wykonac instalacje elektryczna w domku jednorodzinnym i wykonac pomiary tej instalacji? Z tego co wiem nie moze jedna osoba wykonac i odebrac instalacji (nawet jesli posiada uprawnienia Dozoru) ale mi chodzi tylko o fakt, czy isnieja jakies przepisy w prawie budowlanym, ze jesli mam wyksztalcenie technik elektronik nie elektryk, to nie moge wykonac takiej isntalacji?
jeżeli twoje wykształcenie było wystarczające aby sep wydał ci uprawnienia
tzn. jesteś uprawniony robić to co jest na tych uprawnieniach napisane
pozdrowienia
Witam
…Z tego co wiem nie moze jedna osoba wykonac i odebrac instalacji (nawet jesli posiada uprawnienia Dozoru) …
Dlaczego nie może? Mając odpowiednie uprawnienia możesz wykonać instalację i zrobić pomiary a później sporządzić protokół potwierdzający zgodność wykonania instalacji z obowiązującymi przepisami czyli “odebrać” tą instalację, tylko że do tego potrzebne są jeszcze UB.