Uprawnienia budowlane - projektowe

Witam

Na poczatek dosc dlugie wprowadzenie:
Pracuje w firmie energetycznej na stanowisku inzyniera ds eksploatacji i zajmuje sie szeroko pojeta eksploatacja (przeglady, naprawy, remonty, modernizacje) stacji energetycznych wysokiego i najwyzszego napiecia. Stanowisko te nie wymaga nadzoru osoby z uprawnieniami budowlanymi. Jednoczesnie jednak co jakis czas biore udzial w wykonywaniu projektow i dokumentacji powykonawczych ( i jestem w nie wpisywany jako wspolautor) robot wykonawczych wykonywanych albo przeze mnie albo przez dzial wykonastwa (jak np. wspomniane przeze mnie modernizacje stacji el-en). Projekty te sa wowczas prowadzone i sprawdzane przez pracownika z uprawnieniami budowlanymi i projektowymi.

I tutaj pytanie:
Czy mam szanse uzyskac w takich warunkach uprawnienia budowlane do projektowania w specjalnosci instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urzadzen elektrycznych i elektroenergetycznych? Czy projekty ktore wykonuje i w ktore jestem wpisany moga stanowic podstawe wpisow do ksiazki praktyk?

Problem na ktory natrafilem czytajac przepisy polega na tym ze nie pracuję w firmie i na stanowisku stricte projektowym oraz nie podlegam sluzbowo osobie takie uprawnienia posiadajaca. Ponadto wystepuje brak regularnosci wykonywania projektow.

Witam.

Wpisy sobie rób to cię nic nie kosztuje, ale chyba ci to nie przejdzie.
Na pewno nie masz co pisać o dokumentacji powykonawczej . To nie są projekty. Wszystko co ważne musi opierać się o prawo budowlane i kończyć decyzją o pozwoleniu nabudowę ewentualnie zgłoszenie robót. Cała reszta typu różne schematy i tp zazwyczaj nie przechodzą.
Musisz też zabezpieczyć się formalnie tzn niech cie szef czasem deleguje do prac projektowych .

Nie chce mi się szukać ale kiedyś chyba pisało ,że praktyki na uprawnieniabudowlane nie mżna odbywać w przedsiębiorstwach zajmijących się eksploatacją urządzen i sieci. Znaczyło to mniej więcej tyle ,że ZE nie bardzo nadawał się do odbywania praktyki. Ale to chyba dotyczyło uprawnień do kierowania i chyba obecnie tego zapisu już nie ma

A’propos dokumentacji powykonawczej - wykonywana jest ona niekiedy od podstaw wowczas gdy z jakis wzgledow nie ma dokumentacji projektowej a na odbior jest oczywiscie wymagana. Zawiera ona wowczas opis modernizacji/budowy, stan poczatkowy i koncowy, wykaz zmian (w przypadku modernizacji) oraz nowych elementow. Do tego na ogol kilkanascie - kilkadziesiat rysunkow technicznych - rzutow, widokow, przekrojow, detali konstrukcyjnych i zblizen. Czy taka dokumentacja powykonawcza (wykonywana od podstaw a nie jedynie w postaci nanoszonych zmian na juz istniejacy projekt) jest z punktu widzenia praktyki na uprawnienia budowlano - projektowe bezwartosciowa?

Na początek zapoznaj się z Rozporządzeniem Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 28 kwietnia 2006 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie (Dz.U. 2006 nr 83 poz. 578) i Prawem Budowlanym (rozdział 2)
Tam powinieneś znaleźć odpowiedź na większość swoich wątpliwości, a jednocześnie doszukasz się nowych.

Najważniejsze rzeczy w skrócie:

• musisz posiadać wykształcenie wyższe (mgr) do uprawnień bez ograniczeń, lub (inż) do uprawnień w ograniczonym zakresie, na kierunku elektrotechnika.
  • książka praktyki zawodowej pobrana z IIB;
  • 2 letnia praktyka przy sporządzaniu projektów i roczna na budowie - pod opieką osoby z uprawnieniami bez ograniczeń;

Jeśli nie masz książki praktyk … to niestety o tym co robiłeś do tej pory możesz zapomnieć,
jeśli jednak takową posiadasz to podlegasz pod rozporządzenie (w spr. samodzielnych funkcji techn…) które obowiązywało w chwili wydania książki praktyk.

Myślę że taka praktyka jak opisałeś powinna zostać uznana, ale szczegóły wyjaśnij w Okręgowej Izbie Inżynierów.

Pozdrawiam
P-W

Problem - dzisiaj zadzwonilem do Izby i niespodziewanie dowiedzialem sie uprawnienia budowlane - projektowe mozna robic TYLKO pracujac na stanowisku Asystenta Projektanta. Wczesniej informowano mnie iz nie jest to wymagane. Przepisy nic na ten temat nie mowia stad moje pytanie - czy rzeczywiscie tylko Asystent Projektanta?

Witam kolegów,

Co do wypowiedzi kolegi P-W to jest to sedno sprawy i najlepsza odpowiedź do twojego pytania,
jeżeli chodzi o to czy musisz być asystenetem projektanta to odpowiedź brzmi: Tak, musisz!

Ja właśnie zamierzam “pobrać” dziennik praktyk z IIB, znalazłem kobietę która ma UB projektowe w nieograniczonym zakresie i robi projekty instalacji nn, dogadałem się że będe robił czarną robotę tzn. sprządzenie graficzne projektu, ona bedzie miała lżej ja się dużo przy niej naucze, niestety trzeba opłacać za siebie składki bo nikt nie bedzie Cię chciał zatrudnić nawet za darmo bo bedzie musiał płacić składki.

Po dwóch latach przy sporzadzaniu projektów trzeba iść na rok na budowe pełnić funkcję techniczną.

Co do egzaminu to 70% pytań jest z przepisów Prawa Budowlanego i przepisów związanych(pisemny)

P.S. Polecam książkę “Wymagania techniczno-budowlane i uprawnienia dla Elektryków” Mirosław Giera
Pozdrawiam

To ja mam pytanie: czy do książki trzeba dołączyćj akiś papier, który potwierdza, że byłem zatrudniony, jeśli tak czy wystarczy oświadczenie właściciela firmy, że mnie zatrudniał czy coś bardziej konkretnego jak np. umowa itp. czy komisja sprawdza czy ktoś FAKTYCZNIE był zatrudniony?
I pytanie drugie: pobrałem książkę praktyk i zmienily się przepisy. Które mnie obowiązują: te w momencie pobierania książki, czy nowe?

ad phaser
Podlegasz przepisom obowiązującym w dniu rejestracji książki w IIB.

A ja mam inne pytanie.
Książki praktyk zawodowych rejestrowane są w IIB jako książki do uprawnień w zakresie ograniczonym lub nieograniczonym (w zależności od posiadanego już wykształcenia).
Moja książka została zarejestrowana jako książka do odbywania praktyki w zakresie ograniczonym. Za dwa lata będę posiadał tytuł mgr, a za trzy lata będę posiadał odpowiednio udokumentowaną w książce praktykę.
Pytanie brzmi:
Czy będę mógł zdawać egzamin na uprawnienia do projektowania w nieograniczonym zakresie?

Moja odpowiedź.
Na tyle ile ja rozumiem ustawę PRAWO BUDOWLANE oraz rozporządzenie o którym mówił kolega P-W, wynika że będę mógł przystąpić do egzaminu na uprawnienia do projektowania w nieograniczonym zakresie.
W OIIB powiedziano mi:
1 osoba z która rozmawiałem - NIE
2 osoba z którą rozmawiałem - TAK
Obie osoby powoływały się na te same akty prawne :slight_smile:

Pytanie do kolegi przemazzz
Jesteś w stanie podać akt prawny w którym pisze, że trzeba pracować na stanowisku asystent projektanta? Ja czytając te wszystkie rozporządzenia się na to nie natknąłem… możliwe, że przeoczyłem… a może to o czym mówisz wcale tam nie jest zapisane… tylko tak Ci np. powiedzieli w IIB.

No cóż… jednym słowem klika. Proszę przeczytać książkę praktyk i zastanowić się ile zdań to nadinterpretacja OIIB. Proponuję zapytać OIIB na pismie i ewentualnie odwolywac sie wyzej(?) Cały system zdobywania uprawnien UB w PL smierdzi korupcją i/lub nepotyzmem.

przemazzz - stanowisz typowy(oby) przykład chorego systemu. W Katowicach (hala) też projektował bez uprawnień a podpisał ten z UB. Kto beknie???
Czy nie mamy wpływu na normalność w tym kraju? A ciekawe ile osób odbywa praktyke zaocznie (tzn. nic nie robi a wpisy sie pojawiają)?

Kolego Gość, sam sobie odpowiedziałeś, jeśli uważasz , że istotny jest moment rejestracji książki, to możesz ubiegać się o uprawnienia w ograniczonym zakresie.
Wlaśnię drogą kolejnych pism uszczegóławiających i zmiany adresatów coraz wyżej w drbince uzyskałem sprzeczne odpowiedzi OIIB i PIIB. Dla mnie korzystna odpowiedź przyszła od prezesa krajowej komisji kwalifikacyjnej, ciekawi mnie tylko jak na to spojży OIIB.

Witam,

Małe pytanie odnośnie uprawnień projektowych w zakresie instalacji elektrycznych.

Aktualnie pracuje w firmie ściśle związanej z energetyką. W wolnym czasie poza pracą wyręczam brata tworząc projekty instalacji elektrycznych, które następnie są przez niego sprawdzanego pod względem poprawności merytorycznej. Oczywiście w wersji finalnej nigdzie nie widnieje mój podpis ze względu na brak uprawnień w tym zakresie.

Pytanie: Czy aby móc wpisywać praktyki w książce praktyki zawodowej muszę być zatrudniony w firmie brata? Jakie minimalne koszty musi ponieść brat z tytułu zatrudnienia mojej osoby?

Odnosząc się do zadanego pytania wyprzedzę Państwa głosy, że nie chodzi tu o jakiekolwiek krętactwa itp. itd. . Chciałbym zdobyć uprawnienia projektowe i biorę czynnie udział w tworzeniu projektów jak już wspomniałem. Zatrudnienie mojej osoby w firmie brata jest byłoby dużym obciążeniem finansowym ( ze względu na początki firmy i chwilowo mały obszar działania i związanym z tym zyskiem).

Odeślecie mnie Państwo na pewno do (Dz. U. z dnia 16 maja 2006 r.), ale tam nie doczytałem się czy istnieje obowiązek zatrudnienia. Jeśli słabo czytałem prosiłbym o zacytowanie za co będę bardzo wdzięczny.

Serdecznie pozdrawiam

Zalecki

Może podpisz z bratem umowę wolantariatu? bo jakiś ślad papierowy generalnie powinien być (żeby nie było podejrzeń o szarą strefę").
Poza tym nie musisz mieć uprawnień by figurować na projekcie, istotne by oprócz Ciebie był ktoś kto ma + ewentualnie sprawdzający jak potzreba itp.

1.Ustawa o wolontariacie
2.kiedy ustawodawca zauwazy ta chora sytuacje z UB ? Moze jeszcze zaczna wymagac 10 lat praktyki i dr do instalacji w garazu az ludzie wymysla ze warto zatrudnic “ubeka” np. z Rumunii (unia… prawie) bo bedzie taniej a przede wszystkim prosciej :frowning:

Witam,

śledzących i zainteresowanych tematem.
Też staram sie o UB i szukam osoby, która dokonywała już wpisów (a może ma juz też egzamin za sobą). Jeśli ktoś z forowiczów zdobył jakieś doświadczenie w tej materii proszę o pomoc. Chodzi mi konkretnie o sprawdzoną formę wpisów do dziennika praktyk dotyczących projektowania i budowy.

pozdrawiam

Mariusz