Witam.
Myślę nad zrobieniem uprawnień budowlanych. W związku z powyższym potrzebuję odbyć roczną praktykę przy sporządzaniu projektów oraz roczną praktykę na budowie.
Niestety mam problem bo pracuję w zakładzie produkcyjnym gdzie nie uda mi się udokumentować takich praktyk, a na razie nie chciał bym zmieniać pracy.
Czy ktoś miał podobny problem.
Czy możecie podpowiedzieć jak w takim wypadku odbyć praktykę?
Zakładam, że potrzebuję na początek wejść w współpracę z jakimś biurem projektowym lub projektantem dla którego po godzinach bym projektował i zdobywał potrzebną wiedzę co będę miał potwierdzone oświadczeniami odbycia praktyki.
A potem podobnie odbyć gdzieś praktyki na budowie.
Tylko nie wiem jak będzie liczony czas takich praktyk, pewno w takiej formie będę musiał odbyć ją dwa razy dłużej.
Jaka najlepsza w tym wypadku była by forma zatrudnienia potrzebna do potwierdzenia odbycia praktyk?
Samozatrudnienie – wówczas przedstawiać będę wpis CEIDG
Umowa zlecenie – wówczas przedstawiam umowę zlecenie.
Czy spotkał się ktoś może z nieodpłatną umową zlecenia zawarta w celu odbycia praktyki zawodowej?
Znalazłem informacje o takiej umowie w Internecie.
Zleceniobiorca np. wykonuje na rzecz zleceniodawcy czynności związane ze świadczeniem prac takich jak sporządzanie projektów, opinii, pism a także bieżącą obsługą działalności biura. W zamian za to zleceniodawca zobowiązuje się do dzielenia się z praktykantem wiedzą i doświadczeniem zawodowym oraz pomocy w zakresie wykonywanych obowiązków.
W tej sprawie próbowałem się kontaktować z Członkiem OKK małopolskiego biura OIIB ale niestety nie dodzwoniłem się.
Generalnie do informacji: mam odpowiednie wykształcenie i od lat kręcę się koło tematów, bo na potrzeby firmy zdarza mi się uczestniczyć w pracach projektowych lub coś samemu zaprojektować, nadzorować wykonywanie instalacji elektrycznych naszych ludzi lub firm zewnętrznych.
Zastanawiam się jeszcze czy udało by się jakoś zaliczyć praktykę na budowie gdy w najbliższym czasie będzie powstawała u nas nowa hala produkcyjna. Przy poprzedniej hali nadzorowałem wykonawstwo firmy zewnętrznej.
Oraz czy w udokumentowaniu praktyk w jakiś sposób pomoże mi książka praktyki zawodowej którą założyłem w 2009 roku?
Janek