Uprawnienia budowlane bez ograniczeń - z ograniczeniami

Witam serdecznie .
W chwili obecnej praktykuję jako poczatkujacy projektant w branży elektrycznej.
Jestem zainteresowany jaki jest koszt zrobienia uprawnień (egzaminu)na uprawnienia budowalne do projektowania i do nadzoru.
Jaka jest różnica między uprawnieniami z ograniczeniami a uprawnieniami bez ograniczeń. Kogo pytam nikt nie potrafi udzielić sensownej odpowiedzi.
pozdrawiam
TJ

Witam
poczytaj tu;
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=9592&highlight=uprawnienia+budowlane

Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 28 kwietnia 2006 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie (Dz.U. 2006 nr 83 poz. 578) i Prawem Budowlanym (rozdział 2)

STANCA

Witam serdecznie.

Sam jestem na etapie zdobywania książki praktyk, także się dowiadywałem co i jak.
Różnica w uprawnieniach z ograniczeniami jest taka, że możesz wykonywac prace związane z napięciem do 1kV.

Reszta jest taka sama. Pozdrawiam, Bartek.

Witam!

Proponuje raz jeszcze przeczytać rozporządzenie przywołane przez kolegę STANCA i niech Pan zaznaczy to gdzie Pan znalazł o tym 1 kV

Pozdrawiam

Witam serdecznie kolegów na forum.

Dz.U.06.83.578… Samodzielne funkcje techniczne w budownictwie… (z dnia 16 maja 2006)

1 kV w obiektach budowlanych o kubaturze do 1.000 m3.

Pozdrawiam serdecznie… Bartek.

A to już istotna różnica. Zadobrze by było gdyby tylko napięcie ograniczało zakresdziałalności.

Chodziło mi własnie o te 1000 m^3

A swoja droga bez ograniczeń są teraz do 45 kV bo powyzej trzeb robić specjalizacje.

Witam.

Rzeczywiście zapomniałem dodatkowo o ograniczeniu w kubaturze. Dzięki za wskazówki, w taki sposób przytaczając fragmenty rozporządzenia człowiek wiele ważnych rzeczy zapamięta…

Pozdrawiam!

Dodajmy jeszcze, że jeśli chodzi o budownictwo kubatura 1000m^3 jest głównym ograniczeniem. Duży dom jednorodzinny potrafi ją przekroczyć. Ograniczenie ze względu na kV niewielu z nas tak naprawdę interesuje … no chyba, że się mylę.

Pozdrawiam,
Michał[/url]