1.Na jaki okres sa wydawane? Na 5 lat?
2.Co sadzicie o tym by egzaminy SEP byly tylko dla ludzi posiadajacych wyksztalcenie elektryczne i byly pisemne, organizowane na tych samych zasadach w calym kraju podobnie jak na prawo jazdy?
Ad.2 TAK TAK TAK
Uprawnienia budowlane - bezterminowo.
Uprawnienia E i D - obecnie bezterminowo. Aby wprowadzić okres ważności uprawnień należałoby zmienić ustawę Prawo Energetyczne tj. słowo świadectwo zastąpić słowem zaświadczenie. Ponoć wiadectwo nie może posiadać terminu ważności. Zmiana Prawa Energetycznego w naszym kraju jest możliwa zwłaszcza że SEP już działa w tym zakresie
Temat drugi tj. forma egzaminu - niby wszystko jedno ale ja wolę egzaminy ustne. Gdy ktoś zna przepisy i posiada odpowiednią “wiedzę techniczną” to nie ma problemu ze zdaniem egzaminu. Przy egzaminie pisemnym niektórzy nauczyliby sie na pamięć kilka zestawów testów i poza tym nic nie umieli. Byłaby to sytuacja podobna do tej jaka występuje przy egzaminach na prawo jazdy i późniejszymi efektami na drogach. Z drugiej strony minusem ustnego egzaminu może być np. trafienie na egzaminie na zły humor członków komisji, albo na niejasno zadawane pytania i … spotkamy się po 3 miesiącach (egzamin powtórny).
Witam wszystkich Bardzo serdecznie
Co doi egzaminów wydaję mi się ze nie ma znaczenia w jakiej formie one są przeprowadzane
Co jest chyba bardziej denerwujące to znajomość regułek na zasadzie “tak jak w książce”
a efekty widać potem w pracy ze regułka na pamięć wykuta a o czym ona mówi to już nie bardzo wiedza albo gdzie ją zastosować
Żeby znać przepisy i je stosować wcale nie trzeba regułek na pamięć się uczyć
Piszac jak na PJ chodzilo mi o zasade ze egzamin pisemny powinien byc testem wyboru a nie wypracowaniem
Na PJ za duzo jest pytan podchwytliwych i majacych specyficzna logike. Nigdzie nie pisalem by ma byc 1 zestaw pytan na zawsze. Niech egzaminy odbywaja sie na 2x w roku i niech zestaw pytan opracowuje ministerstwo.
Ustne sa bardzo zroznicowane (zalezne od egzaminatorow) i ich wynik malo mi nie mowi o wiedzy. Jak dlugo trwalo w waszym przypadku???
A moze przeprowadzmy ankiete (jak to sie robi?) na forum ilu kolegow jest za:
1.posiadaniem wyksztalcenia el. przy zdawaniu na zas.kwalif.
2.za egzaminem pisemnym i/lub/albo ustnym
3.na jaki okres powinno byc wydawane lub przy zachowaniu jakich warunkow (np. przerwa w praktykowaniu zawodu >3lat)
Witam kolegów na forum.
Myślę że zdawanie egzaminów na uprawnienia energetyczne jest bardzo stresujące i im człowiek jest starszy to bardziej to przeżywa, bo jak wytlumaczy swojemu dziecku , że nie zdał egzaminu. A egzaminator zadaje takie dziwne pytania " czy dzwonek zadziała na jednym przewodzie lub jaka jest szybkość prądu, albo ile procent przewodu można spiłować jak przewód nie mieści się pod styk. Prawda że pytania bardzo stresujace .
Pozdarawiam
Rysiu 71
Kolego Rysiu, kto napisal ze 1) UB sa okresowe 2)E/D nie na 5lat?
Prosze uwaznie czytac rowniez daty, bo przez pewien czas E/D byly bez okreslonego terminu.
Witam kolegow na forum i kolegę Adzika
Tak przepraszam Kolego nie zwrócilem uwagi na daty a myślalem że to jest nowy temat. Jak zauważyłem gafę to dokonałem poporawki.Lecz Ty kolego juz przeczytałes i czujnym okiem wyłapałeś moją gafę. Jak widzisz program nie jest doskonały bo w tekście jest coć innego -zwracam honor wszystkim i przepraszam.
Pozdrawiam
Rysiu 71