Upalone zero- wyjaśnienie dla amatora

Witam Panie i Panowie.

Zawracam się do Państwa jako amator, na ten moment teoretyk.

Zastanawia mnie istota zjawiska upalonego zera.

W jednym z internetowych przykładów (układ TN-C) pisze się o przepalonym przewodzie neutralnym tegoż układu w starym mieszkaniu. Wyraźnie podkreśla się, że wysoce prawdopodobne jest pojawienie się napięcia na obudowie urządzeń z przewodzącą obudową np. pralki, której przewód uziemiający został połączony z przewodem neutralnym w technice PEN.

Pewnie nie mogę intelektualnie wyjść z prostych schemacików prądu stałego (bateria, żarówka),
ale jak kabel neutralny, w przypadku upalonego zera miałby “mieć napięcie”.
Pralka przestaje działać, prąd przestaje płynąć bo kabel neutralny zostaje przerwany(upalony).

Jedyny punkt zaczepienia, który przychodzi mi do głowy, to sytuacja gdy do upalenia dochodzi podczas gdy pralka była włączona, co za tym idzie przewód fazowy zostaje nijako “przedłużony” o pozostałą część przewodu neutralnego wychodzącego z pralki połączonego z PE.

Czy zatem wtedy wciśnięcie wyłącznika pralki załatwi sprawę i trwale odetnie fazę od przewodu neutralnego?

Liczę, że w powyższym tekście da się dostrzec błędy mojego rozumowania :slight_smile:
Wybaczcie proste błędy i przekłamania ale na tym etapie inaczej nie potrafię.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

Przykład: stara pralka Frania podłączona do gniazda z bolcem. Bolec “zerowany” (instalacja dwu-żyłowa) po przerwaniu żyły N (dawne zero) dochodzi do sytuacji w której po dotknięci części metalowej pralki zamykamy obwód. Popłynie przez nas prąd zgodnie z prawem Oma.

Dziwnie to pytanie ale wcisniecie przycisku wyłacz na pralce nic nie da faza na obudowie pralki dalej bedzie jako ze to jest urzadzenie klasy pierwszej dopiero po wyciagnieciu z gniazdka napiecia na obudowie nie bedzie dlatego jest w normie ze w ukladzie TN-C pierwsze przewod PEN na bolec ochronny a pozniej na zacisk N.
Pierwsze chronimy poźniej zasilamy :slight_smile:

Dziękuję za próby odpowiedzi,

Dodaję rysunek poglądowy dla zobrazowania mojego dylematu:

Mamy tu przerwany PEN (upalone zero).

Ja wciąż skupiam się i nie rozumiem, jak na obudowie pralki pojawia się prąd?

Ale z tego co przekazujecie tak to już jest czasami, że mimo odpowiedniej izolacji w sprzęcie,
dochodzi do sytuacji, że kabel fazowy przenosi prąd na obudowę?
Do jest drugi niezbędny element dla powstania zagrożenia w tej sytuacji?

Systematyzując:

1. Upalone zero powoduje, że nie mam zrównanych potencjałów
  2. Kabel fazowy w wyniku awarii czy słabej klasy sprzętu powoduje przekazanie napięcia na obudowę.

Kurczę, nie pojmuję jak prąd pojawia się na obudowie skoro obudowa podłączona do PEN jest odcięta od źródła.

Jeżeli macie jeszcze resztki cierpliwości pomóżcie :slight_smile:

Napisałem poprzednio: bolec zerowany połączony z częścią metalową pralki.
Po stracie połączenia z PEN dotykając pralki, to Ty zamykasz obwód i popłynie prąd-prawo

Zbanujcie mnie i przestańcie odpisywać ale,

wciąż umyka mi jeden szczegół -

Jak faza z przewodu doprowadzonego do “silnika pralki” wskakuje na obudowę.

Rozumiem jako tako różnicę potencjałów.
Ale jak faza przechodzi dalej na N i później PE.

Skoro N jest odcięty od źródła to skąd ten prąd?

Ma być wprowadzony przewód PEN na zacisk ochronny (bolec) a z niego zmostkowany na zacisk neutralny w razie upalenia mostku zostanie zachowana ochronna, a jeśli nie masz podłączonego zacisku ochronnego tylko fazę i PEN prosto na zacisk neutralny to po upaleniu neutralnego zostaje faza i Ty po dotknięciu robisz za przewodnik i zamykasz ten obwód przez siebie.
Napięcie które pojawia na obudowie to jest prąd upływowy.
Mogą go indukowac filtry przeciwzakłóceniowe połączone prosto do obudowy pralki , przewody o słabej izolacji, stojan silnika i wielle innych.

[quote=“KarolSanow, post:6, topic:13549, full:true, full:true”]
Jak faza z przewodu doprowadzonego do “silnika pralki” wskakuje na obudowę.
[/quote]
faza z silnika nie wskakuje na obudowę ponieważ nie jest bezpośrednio zasilanie wprowadzone na silnik tylko tylko przechodzi przez filtr przeciwzakłóceniowy programator moduł sterownia itp.

A to jest uziemnioe do obudowy i jeśli ty się dotkniesz tej obudowy pod fazą zamkniesz obwód. :slight_smile:

Czas już chyba żebym podziękował Panowie :slight_smile:

Sprawa zamknięcia przeze mnie obwodu, podczas dotykania obudowy pod napięciem- Jasne!

Z tego co rozumiem, to możliwość pojawienia się prądu na obudowie, w przypadku TN-C i upalonego zera, wynika z konstrukcji samych urządzeń danej klasy.

Dziękuję!