Witam
Czy istnieje na rynku uniwersalna zaciskarka do końcówek kablowych? Chodzi mi o jedno narzędzie do zaciskania tulejek kablowych, konektorków i innych końcówek izolowanych. W internecie znalazłem oferty róznych firm, ale przeważnie słuzą do zaciskania tylko jednych określonych końcówek, chyba że maja wymienne głowice, a te są drogie. Zaciskarka byłaby używana sporadycznie.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tulejek kablowych mianowicie czy zapewniają dobre połączenie elektryczne w np kostkach? I czy po czasie druty linki nie będą się utleniały?
Witam
trafo do
Kolegi Giant
W zaleznosci od przekrojow jakie Kolega chce uzywac , polecam szczypce do zaciskania tulejek HAUPA nr katalogowy 21 08 24 zakr.zacisku 0,75-16 cena katalogowa netto z roku 2004 wynosila 151,33PLN.
Nizsze przekroje 0,25-2,5 nr kat.21 08 20 kosztowaly 114,15PLN.
Godne polecenia,uzywam od dawna i sa bez zarzutu.
Co do funkcji elektr. w kostkach lub innych polaczeniach to bylem i jestem za. Ciekawe czy nie wywola to nowej burzy na forum.
Bo temat kontrowersyjny.
Osobiscie jestem za prasowaniem przewodow linkowych typu RK i FK tulejkami prostymi,oczkowymi i widelkowymi.
Wszystkie parametry przewodzenia,utleniania i mechanicznego nacinania sa korzystniejsze w dlugotrwalej eksploatacji.
Dla przykladu wiekszosc elektrykow w krajach skandynawskich macha reka na zaprasowywanie,twierdzac ze to niepotrzebne.
Nie wiem czy to wrodzone u nich lenistwo czy inna tradycja.
Mozna sie czasami zgodzic ze na twardych linkach typu FK o wiekszych przekrojach nie stosujemy tulejek, gdy montaz przewodu odbywa sie w komorze wylacznikow typu eSka. Tam gdzie zacisk tworzy sie bezposrednio przez srube powinnismy korzystac z koncowek.
W linkach miekkich stosowac powinnismy zawsze.
Dochodza jeszcze wzgledy estetyczne.Nasza praca wyglada elegancko.
P.S. Do oczkowych i widelkowych sa praski innego typu o mniejszej progresji przekrojow.
Bart-trafo
Jak widać temat nie wywołał burzy na forum. Oglądałem podobne praski, a właściwie szczypce (polecane przez kolegę TRAFO) firmy ERGOM i ERKO. Wolałbym jednak żeby była to normalna zaciskarka, najlepiej z jednym gniazdem do wszystkich rozmiarów tulejek np taka http://www.biall.com.pl/des/pdf/301005.pdf. Podobne praski produkują też w/w firmy, jednak nie wiem jak jest z ich trwałością. Może ktoś posiada taką i się wypowie? A wracając do mojego poprzedniego postu istnieje na rynku praska uniwersalna do tulejek, konektorów i innych końcówek kablowych?
Oczywiście, że taka praska istnieje - pozostaje tylko pytanie ile jesteś gotów za nią zapłacić. Masz bardzo szeroki wybór.