Witam,
Zakupiłem wskaźnik UNI-T UT-15C i nie poprawnie pokazuje mi napięcia na wyświetlaczu. Zamiast 231 V~ pokazuje 209-215V~ w zależności od pomiaru, natomiast dla 12V= pokazuje 8-9V=, dla 24V= pokazuje 19-21V=.
Czy to normalne zjawisko w w/w urządzeniu?
Pozdrawiam
Jarek
A co mówi I.O. tego miernika na temat dokładności?
W instrukcji jest napisane
Trzeba było dodac jeszcze te 5,ale złotych,i kupic taki,który pokazuje wynik bez dodatkowego liczenia. Bubel Kolego niestety…
Tak.
Znasz kolego taki model, który za dodatkowe 5 zeta nie ma błędu na ostatniej cyfrze, a procentowy odchył to “0”?
Trzeba się będzie przyzwyczaić do błędnego odczytu na wyświetlaczu. Zakupiłem to, jako podręczny tester (wskaźnik). Wszystkie inne funkcje działają poprawnie.
Czego się można spodziewać za 99 zł ![]()
No z tym 5 zeta,to tak sie ,dopasowałem" do wypowiedzi Kolegi jaroslawk,ale bez złosliwosci ![]()
Oszukują wszystkie,jedne mniej,inne więcej. Ale żeby kombinowac,ile by tu dodac,to przesada trochę. Miernik kupujemy po to,żeby z niego odczytywac gotowy wynik. Jesli trzeba w ten sposób liczyc na tej maszynie,to ja uwazam,ze to zupełna porażka.
Na każdym cyfrowym trzeba tak liczyć. Producent podaje odchył w % i o ile cyfr może wkaz być zakłamany.
Czy ktoś z kolegów posiada w/w urządzenie i ma podobny problem? Parę dni temu napisałem do sprzedającego i obiecał mi, że sprawdzi to na innych urządzeniach. Na razie cisza, żadnej informacji. Może po prostu mam uszkodzone urządzenie.
Mogę się mylić, ale szkoda się kopać z koniem. Jak chcesz dokładniejsze pomiary, to zrób jak napisał kolega Zbynio. Nic lepszego z tego badziewia nie wyciśniesz.
I jeszcze jedno. Wyświetlacz pokazuje od 24 do 690V. To i takmasz szczęście, że przy 12V masz pokazaną wartość. ![]()
Posiadam , taki miernik kolego, dla mnie jest to troche “lepsza neonówka” , na co dzień używam Fluke, z tym próbnikiem nie ma kłopotów tylko cena troszkę inna.
pozdrowienia
Chciałem się dowiedzieć czy ten „typ tak ma” czy tylko mój egzemplarz jest uszkodzony.
Sprzedawca sprawdził parę sztuk i wszystkie przekłamują.
Pozdrawiam
Witam!
Mogę jedynie potwierdzić przypadłość tego miernika. Po jego zakupie radość trwała bardzo krótko. Po sprawdzeniu napięcia fazowego pokazał mi też ok 209-210V zamiast 230-235V…
Kilka prób, pomiar napięcia stałego i też niezła odchyłka. W porównaniu do jakiegokolwiek miernika cyfrowego wynik pomiaru, zawsze był mocno zaniżony.
Parę linków z googla i znalazłem min ten temat na ISE opisujący te niedociągnięcie.
Udałem się do sklepu, gdzie sprzedawca też się zdziwił po zobaczeniu różnicy w pomiarze . Kilka innych mierników na sklepie i dokładnie to samo…
Wymieniłem go na DT9121 . Funkcje te same, jedynie brak LCD. Nie muszę się domyślać ile dodać czy odjąć. Rozumiem to nie miernik laboratoryjny, ale taki błąd to już porażka jak już ktoś wcześniej to określił.
Podejrzewam, że należałoby co najmniej kupić sonela lub fluke żeby mieć prawidłowy odczyt w mierniku tego typu na dodatkowym LCD, no ale to już nie ta półka cenowa.
Pozdrawiam!