Jestem w trakcie nadbudowy domu jedno rodzinnego,wszystkie sciany na poddaszu mam z płyty g-k,sufit także ,całą instalacje planuje poprowadzić w rurach karbowanych po strychu tylko pionami do gniazd i wyłączników zjeżdżać już w ścianach , puszki elektryczne oczywiście będą na ścianach murowanych,chodzi mi o prostotę i łatwość dostepu do instalacji i w razie czego bez problemową modernizację .ale w czym setno sprawy , dach mam z blachy. w lecie blacha sie nagrzewa na zewnątrz 30"c a pod blachą 45"c .czy to nie szkodzi instalacji. pytam sie profilaktycznie prosze drogich kolegów o konsultacje ,i porady.
witam Kolegę:)
Z całą pewnością będziesz ocieplał sufit np wełną lub styropianem. Warswa ta musi mieć minimum 15 cm. Proponuję kable ułożyć w twardych rurkach a nie w peszlu w warstwie ocieplającej. Oczywiście przewody kabelkowe YDYżo. Żyła PE pozwoli czuwać wyłącznikowi RCD nad ewentualnym upływem i możliwością powstania pożaru na uszkodzonym przewodzie.
witam drogich kolegów!! przewód YDY może pracować w zakresie temp. -5"c do 70’c .poza tym nadmieniam żę nie prowadziłem rury karbowanej po lub pod wełną mineralną, instalacja jest prowadzona co najmniej 0,75cm nad wełną ,tylko piony do żyrandoli i kinkietów przecinają w pionie punktowo wełne .pozdrawiam . p.s wyłącznik rcd posiadam ,testy przeszedł pomyślnie.
witam.
czy ta fotka z lampą pokazuje instalację elektryczną umieszczoną na kominie? bo jeśli tak, to nie powinno się kłaść instalacji na wszelkich kominach, a na pewno nie wkuwać.
pozdrawiam
Witam!
-Ta “wkuwana” jest na ścianie szczytowej, z widocznym okienkiem na świat.
-Ta dolna jest w rurkach na kominie wentylacyjnym.
-Są to jedyne murowane ściany na nieużytecznym, niezagospodarowanym strychu.
Ładnie zrobione, ale nie pasuje mi na drugim obrazku wyłącznik wtynkowy do instalacji natynkowej (choc przepisy tego nie zabraniają, jakoś się gryzie).
Witam!
-Na drugim foto cała instalacja jest natynkowa w rurkach.
-Wyłącznik także natynkowy, a wszystko serii junior: www.karlik.pl/oferta.php
P.S.
Kolega (tp.) wpomniał jeszcze o gips-kartonowych ściankach na strychu.
-Załączam drobne foto z tej technologii:
Wszystko ładnie a jeżeli na strychu są tylko elementy drewniane i 2 kominy systemowe o sciankach 2,5cm i co wtedy, są jeszcze 3 słupy drewniane na których wsparty jest dach.
a czy w podłdze strych drewniane tez w rurkach czy peszlu tam bedze deska ocielenie i sufit podwieszany lapy wiszące do jętek, tam nie bedze takiej temperatuty.
na strych chcę wyjśc w rurkach i przewód 3*2,5 natynkowe gniazdo puszka i 3 lampy z wyłacznikami - wszystko hermetyczne
Ciężko mi całość wypowiedzi rozczytać, więc odpowiem na tę część zacytowaną, a reszta jest w innych tematach o instalacjach na poddaszu czy strychu.
-Jeśli dobrze zrozumiałem, to sufit podwieszany będzie na niższej kondygnacji, a na strychu jętki będą nie zabudowane.
-Wykonałem kiedyś oświetlenie strychu, gdzie dwie lampy (na świetlówki 2x18W) podwiesiłem na łańcuszkach (haki wkręcone w jętki).
[-Całą instalację wykonujemy po drewnie w rurkach i z osprzętem natynkowym samogasnącym.]
P.S.
Poprawiło sie na rynku materiałowym i takie w/w elementy instalacji elektrycznej można już zakupić.
Szkoda, że nadal nie ma oświetlenia strychów w gotowych projektach domków jednorodzinnych.
-Instalacja elektryczna zazwyczaj kończy się na zagospodarowanym poddaszu.
Witam EDI
Jest to typowa konstrukcja dachu 4-spadzistego, krokwie i 3 słupy podpierające i podłoga jętkowa. Niższa kondygnacja murowana ścianki z silki, sufit to wspomniane jętki i na nich podwieszane płyty k-g.
Na strych chcę położyć jeden obwód oświetlenie i jedno gniazdko wszystko w rurkach, rozdział w hermetycznej puszce.Wejście na strych schody opuszczane, podłoga na strychu z desek na jętkach.
W tej podłodze jętkowej będę robić obwody oświetlenia pokoji.
Moje pytania są może proste a dla niektórych błache ale pragnę wyjaśnić
moja przygoda z elektycznością to:
Szkoła Technikum Elektyczne 1980-85
Potem studia ale elektronika i informatyka
Praca jako informatyk, ale też obok elektyka zasilanie awaryjne i wszelkie usterki.
2005 rok uprawnienia E
i chcę sam okablowc własny dom w budowie elektycy chceli za same położenie kabli bez osprzętu i materiału 4000zł
Dlatego mam pytanie czy po otrzymaniu uprawnień co dalej pieczątka i co, gdzieś trzeba się zarejestrować?
-Robiłem instalacje w domkach o tej konstrukcji, więc myślę, że dasz sobie radę i robiąc dla siebie nie musisz załatwiać, ani pieczątki, ani rejestrować działalności. Wystarczy, jeśli kierownik budowy będzie miał uprawnienia budowlane także elektryczne, (lub inna osoba).
Co do sposobu wykonia instalacji na strychu to jest ok.
Tylko dlaczego wypustami oświetleniowymi w pokojach przechodzić dwukrotnie przez strop?
Można i tak tylko po co.