WITAM.
W rozległej hali, bednarka układana pod posadzką, powinna połączyć słupy wewnętrzne. Czy układać ją należy w formie kratownicy (w obu osiach hali), czy w układzie liniowym, w jednym kierunku?
Układ liniowy wydaje się być wystarczający zarówno jako połączenia wyrównawcze oraz uziom fundamentowy. Słupy i tak połączone są konstrukcją dachu. Proszę rozwiać moje wątpliwości.
Norma, przepis, wytyczne,…?
Dzięki.
Dla spokoju sumienia proponuje jeszcze ułożyć po skosie w obydwu kierunkach. Powstanie ładna pajęczyna.
Pozdrawiam
Połączenie wyrównawcze wewnętrznych słupów wsporczych hali rozległej a>40m jest w PN/E-05003/02.
Nie znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytanie. Pozostaje dedukcja. Ja planuje zawsze w jednym kierunku i mam “wszystkie słupy wsporcze bezpośrednio połączone na poziomie ziemi” do magistrali wyrównawczej.
Ja też - tak jak Vieslav.
Dzięki.
Tak właśnie myślałem.
Tylko norma PN/E-05003/02 została wycofana.
Poza tym PN można teraz stosować dowolnie, nie ma norm do obowiązkowego stosowania.
Dz.U. nr 169, poz.1386 z 12.09.2002 art.5 p.3
Pozdrawiam.
Witam
Pytania
- w jakim celu układa się bednarkę? -
- jakie urządzenia elektrycze tam są
Jeśli jako połączenie wyrównawcze, to po co pod posadzką?
Jeśli uziom sztuczny, to zrobić oczka, ale nie robić uziomu wyrównawczego na głebokości.
Witam
Na obiekcie jest zewnętrzny uziom otokowy więc bednarka pełnić będzie rolę połączeń ekwipotencjalnych.
Pod posadzką wymaga technologia
Czy oczka w przypadku uziomu tworzyć między wszystkimi sąsiednimi słupami?
Myślę, że wystarczyłoby połączyć słupy zewnętrzne oraz w jednym kierunku słupy wewnętrzne.
W takim połączeniu mielibyśmy i tak korzystniejszy układ uziomu niż w przypadku samego otoku, który teoretycznie powinien wystarczyć.
Proszę podać żródło informacji o wymaganiach dla takiego uziomu (konieczność tworzenia oczek).
Pozdrawiam.
cd
Nadal nie wiadomo jakie będą urządzenia (nn , SN, WN).
Czy bednarka pod posadzką ma coś ekranować (technologia)?
Proponuję uwzględnić jeden z załączników do PNE-05115 o przyłączeniu do instalacji uziemiającej.
Jedyne znane mi przesłanki do tworzenia oczek to uziomy wyrównawcze stanowisk oraz ekrany, ale to są wymiary zupełnie inne niż te w hali.
Oczka jakie się tworzą przy takich uziomach kratowych jak w hali (jeśli to ma być uziom sztuczny) wynikają z czego innego.
A tak na marginesie, to podstawą włąściwej odpowiedzi jest komplet danych wyjściowych - dlatego trochę strzelam.
pozdrawiam
Sztuczne uziomy fundamentowe są wykorzystywane powszechnie. Sposób ich wykonywania z przeznaczeniem jako uziemienia ochronne niskiego napięcia narzucaja przepisy.
Odsyłam kolegę do Ei 4/2003 i Ochrona odgromowa w nowoczesnych zakładach przemysłowych Ei 3/2003