Witam kolegów
Proszę podzielić się waszym doświadczeniem i napisać coś na temat " układ zasilania TT , TN-C zalety i wady" oraz
Na co zwrócić szczególną uwagę lub jakie warunki muszą być spełnione by zmienić układ zasilania z TT na TN-C
Temat wałkowany sporo razy na formu, troszkę poszukaj i znajdziesz wszystkie potrzebne Tobie odpowiedzi ![]()
zmienić stację trafo
A po co ? W TT jak i w TN-C trafo ma uziemiony punkt neutralny, dopiero sieć przesyłowa różni się w obu przypadkach. Na trafostacjach nie robię to może czegoś nie wiem ![]()
Witam ![]()
Niestety nie.
Uziemienia robocze czy też ochronno-robocze punktu neutralnego transformatora w stacji transformatorowej (o ile jest wykonane w stacji) mogą się różnić dla układu sieci TT i TN i zwykle się różnią.
A możesz napisać coś o różnicach ?? Ciekawy jestem jak to wygląda ![]()
Polecam:
Edward Musiał
Politechnika Gdańska
OCHRONA PRZECIWPORAŻENIOWA W URZĄDZENIACH NISKIEGO NAPIĘCIA. NAJCZĘSTSZE NIEPOROZUMIENIA
I BŁĘDY INTERPRETACYJNE
(…)
Z zasad wiedzy technicznej wynika, że nie jest możliwa żadna inna sytuacja niezgodności układu sieci oraz instalacji. Nie jest też możliwe odwrócenie sytuacji z rys. 6b: nie da się z sieci TT zasilać instalacji TN.
W roku 2009 wysuwano na forach internetowych takie niedorzeczne pomysły: budynek jest zasilany z sieci TT, dochodzi do niego przewód N, rozdzielamy go na N oraz PE, uziemiając punkt rozdziału, no i mamy układ TN-S. Trudno wymyślić większą bzdurę, bo:
- rozdzielić na PE oraz N można tylko przewód PEN (sieci TN), o czym świadczy jego nazwa przewód ochronno-neutralny i jego oznaczenie PEN = PE + N,
- przewód ochronno-neutralny PEN, spełniający podwójną rolę, występuje tylko w układzie TN, a ściślej tylko w układzie TN-C; jest nie do pomyślenia w sieci zasilającej TT,
- wspomniane wyżej rozwiązanie oznaczałoby, że odbiorca samowolnie wykorzystuje przewód neutralny N sieci zasilającej również w roli przewodu ochronnego PE, a on nie jest przygotowany do tej roli, nie spełnia wymagań stawianych przewodom ochronnym.
Schematy nie zawsze są aktualne i wystarczająco dokładne, wobec czego taka identyfikacja może być zwodnicza. Jest prostszy sposób. Wystarczy zmierzyć impedancję Zs pętli zwarciowej L-PE i obliczyć wartość prądu zwarcia doziemnego Ik1min. Wynik Zs > 4
Czytałem już ten tekst i jest to dla mnie oczywista oczywistość
Tylko chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice w uziemieniu trafo dla danej sieci (TT i TN-C) różne wartości uziemienia, sposób wykonania uziemienia ??
Też bym chciał się dowiedzieć jakie są różnice ?
Witam ![]()
Przyznam się, że nie wiem czy to pytanie traktować poważnie. Niemniej jednak zadało je już dwóch Kolegów więc nie będę tracił czasu na dochodzenie do prawdy i pozwolę sobie przytoczyć dwie strony z normy PN-E 5115:2002, mając nadzieję, że dla osób chociaż troszkę obeznanych z tematem to wystarczy.
PN-E-05115.2002.pdf (118 KB)
Witam
Spotkałem sie ostatnio z przypadkiem że z jednego trafo zasilane są rozdzielnice na dwóch halach produkcyjnych i niebyło by wtym nic dziwnego gdyby nie fakt że w jednej z hal rozdzielnice pracują w układzie sieci TT a w drugiej TN-C. Tem układ zasilania funkcjonuje od 46 lat.
Czy w takim przypadku można przejść z układu TT na TN-C ?
witam.
Sieć TN i TT, różnią się ochroną przeciwporażeniową. Kolego miszelinii
może być realizowany układ, instalacja o układzie TT zasilana jest z TN tak zwana ( wyspa TT). Instalacja o układzie TT nie zawsze jest możliwa do realizacji (rezystancja uziemienia).
Jeśli ZE nie jest pewny ciągłości przewodu który wychodzi z punktu neutralnego trafo to pisze , że sieć pracuje w układzie TT . Jeśli sieć jest pewna ( najczęściej nowa i prowadzona ziemią ) to pisze że pracuje w układzie TN-C . Nieprawdą jest , że w sieci TT przewód neutralny jest nieuziemiany . Chyba powinien ktoś tym się zainteresować .
…Jeśli ZE nie jest pewny ciągłości przewodu który wychodzi z punktu neutralnego trafo to pisze , że sieć pracuje w układzie TT . Jeśli sieć jest pewna ( najczęściej nowa i prowadzona ziemią ) to pisze że pracuje w układzie TN-C . Nieprawdą jest , że w sieci TT przewód neutralny jest nieuziemiany . Chyba powinien ktoś tym się zainteresować .
To w Lublinie ZE Lublin 90% sieci Nn przyjmuje jako niepewne ![]()
uwierz mi kolego , ze nowe stacje SN/NN i na miescie projektuje i wykonuje sie w TT.
WITAM ![]()
To w Lublinie ZE Lublin 90% sieci Nn przyjmuje jako niepewne
uwierz mi kolego , ze nowe stacje SN/NN i na miescie projektuje i wykonuje sie w TT.
Niestety muszę tutaj zaprzeczyć. W Lublinie co najmniej 90% stacji i sieci projektuje się i wykonuje w TN, natomiast ZE nazywa je TT a to jednak różnica.
Dlaczego tak jest pozostawię bez komentarza i pozwolę się wypowiedzieć Kolegom co myślą o takim postępowaniu.
P.S.
Pytanie pomocnicze do dyskusji.
Jak Kolega wykonałby wymianę/przebudowę instalacji na 4 piętrze kamiennicy przy zasilaniu z sieci w układzie TT?
Jeśli to prawda to stało się to przed czym przestrzegał doktor Musiał . Lublin cofnął się o 50 lat .
Warto przeczytać http://www.edwardmusial.info/pliki/alt_tn_tt.pdf
Jeśli sieć jest TT ( tak jest w warunkach przyłączenia) to nas nie interesuje , że jest wykonana jak TN-C
Instalacje wykonujemy w TT . Problemem może być uziemienie dla przewodu ochronnego . Trzeba je wykonać jeśli go nie mamy i pociągnąć na 4 piętro .
A jeżeli w tej rzekomej sieci TT mamy w rozdzielnicy na 4 piętrze spełniony warunek SWZ (impedancja na poziomie 1 oma) to też trzeba targać uziemienie na górę?
Witam ![]()
Jeśli sieć jest TT ( tak jest w warunkach przyłączenia) to nas nie interesuje , że jest wykonana jak TN-C
Instalacje wykonujemy w TT . Problemem może być uziemienie dla przewodu ochronnego . Trzeba je wykonać jeśli go nie mamy i pociągnąć na 4 piętro .
Oczywiście ma Kolega rację, tylko czy to ma sens ekonomiczny i techniczny skoro jak już pisałem tylko teoretycznie mamy TT (zapis w WP).
I niestety ten zapis powoduje, że spotkałem się z przypadkami gdzie targa się to uziemienie na 4 piętro.
Pomijając czy to postępowanie jest słuszne czy też nie zastanawiam się jak tam na dole wykonać uziemienie przewodu PE instalacji jako niezależne. Niezależne od uziemienia przewodu wg ZE N, a wg mnie PEN gdyż jak jak już pisałem sieci są projektowane i wykonywane jako TN.
To ZE błędnie nazywa je TT. Zastanawiam się tylko kto będzie odpowiedzialny w przypadku gdy wymieszanie pojęć i łamanie zasad wiedzy technicznej spowoduje śmiertelny wypadek.
Witam.
Witam
gdyż jak jak już pisałem sieci są projektowane i wykonywane jako TN.
To ZE błędnie nazywa je TT. Zastanawiam się tylko kto będzie odpowiedzialny w przypadku gdy wymieszanie pojęć i łamanie zasad wiedzy technicznej spowoduje śmiertelny wypadek.
Może było by śmieszne i zabawne takie pomieszanie podstawowych pojęć w różnych głowach ale nasuwa się pytanie kto pracuje w tych ZE - jakie studia mają skończone lub nie - o ile prawdą jest to co pisze kol. Bonius.
Po drugie dlaczego projektanci i wykonawcy nie oponują skoro mają rację - niepojęte
.