Układ sterowania i zabezpieczenia silnika

Witam, mam pytanko:
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak działa układ sterowania silnika 3-fazowego. Konkretnie chodzi mi o to , co robi i na jakiej zasadzie działa Kf3, czy coś odłącza a jeśli nie to jak zabezpiecza, w jaki sposób współpracuje z układem sterowania… Uprzedzam ,że nie jestem znawcą tego tematu i proszę o jak najprostsze i łopatologiczne wyjaśnienie :slight_smile:
Jako załącznik przesyłam ten układ, który muszę znać

Witaj
No w tym konkretnym przypadku to KF3 nic nie robi :frowning:
Zadniem takiego aparatu jest (w normalnym układzie) kontrola obecności napięcia na wszystkich 3 fazach i/lub (zależnie od zastosowanego modelu) kontrola kierunku wirowania wektorów napięć (tak najprościej czy silnik będzie się kręcił w lewo czy w prawo). Aby jednak tak było to w obwód cewki stycznika musi być wprowadzony zestyk z tego właśnie aparatu. Najbardziej rozbudowana wersja powinna zakładać włączenie w tory siłowe silnika zaraz za bezpiecznikami B4-B4 oraz za przekaźnikiem termicznym PT (to co wychodzi na silnik)
pozdrawiam

Witaj
No w tym konkretnym przypadku to KF3 nic nie robi :frowning:
Zadniem takiego aparatu jest (w normalnym układzie) kontrola obecności napięcia na wszystkich 3 fazach i/lub (zależnie od zastosowanego modelu) kontrola kierunku wirowania wektorów napięć (tak najprościej czy silnik będzie się kręcił w lewo czy w prawo). Aby jednak tak było to w obwód cewki stycznika musi być wprowadzony zestyk z tego właśnie aparatu. Najbardziej rozbudowana wersja powinna zakładać włączenie w tory siłowe silnika zaraz za bezpiecznikami B4-B4 oraz za przekaźnikiem termicznym PT (to co wychodzi na silnik)
pozdrawiam

W tym układzie ,jeżeli przepali się żarówka brak będzie podtrzymania

1. Mam ponad 33 lata praktyki (i nadal) z układami sterownia w przemyśle (huty, fabryki), ale żeby lampkę kontrolną dawać w obwód podtrzymania? Pierwszy raz widzę takie dziwolągactwo. Nawet na radzieckich suwnicach w “Hucie Katowice W Budowie” czegoś takiego nie widziałem!

2. Fazę sterowiczą daje się na przyciski sterownicze a nie na cewkę (to zdrowy rozsądek nakazuje).

3. A sam rysunek sprawia wrażnie, że pochodzi od kogoś, kto skończył edukację w latach '70. Choć ten wyłącznik różnicowoprądowy trochę mnie myli - to chyba nie taki stary rysunek. Może lata '80?

AWK

W zasilaniu obwodu sterowanie wszystkie styki powinny byc przed cewka - po stronie przewodu L., na rysunku brak bezpiecznika obwodu sterowania.
Czesto spotykany blad nawet w fabrycznych urzadzeniach - styki po stronie przewodu N.
W razie doziemienia zaraz za cewka - styki ktore sa po stronie przewodu N nie beda dzialac (gdyz zostana “zmostkowane” przez uszkodzenie), a bezpiecznik nie zadziala, gdyz do ziemi bedzie plynal prad roboczy cewki. Dlatego styki daje sie przed cewka (na przewodzie L), caly obwod sterowania zabezpiecza sie bezpiecznikiem (do tego czesto wystarczy bezpiecznik 6A lub nawet mniejszy - zaleznie od wielkosci stycznika). Przewod N cewki stycznika podlacza sie bezposrednio do przewodu N ukladu.
Lampka kontrolna “praca” powinna byc przylaczona rownolegle do cewki stycznika.
Nie wolno laczyc szeregowo lampki i cewki stycznika - w takim przypadku napieie sie podzieli pomiedzy lampke i cewke (wielkosc napiecia na lampce i cewce bedzie zalezec od napiecia zasilania i mocy cewki i lampki) gdyz w takim przypadku mniejszy prad cewki spowoduje slaby docisk stykow na styczniku i szybkie jego wypalenie, lub stycznik wcale nie zadziala.

Aparat KF-3 (czujnik zaniku fazy) w tym ukladzie powinien wykryc zanik fazy i w takim przypadku silnik wylaczyc. Jego styk NC nalezy wlaczyc do ukladu sterowania.

Witam,
bardzo sympatyczny rysunek “jak nie należy sterować cewką stycznika”,
sterowanie “zerem” a nie fazą
podtrzymanie cewki stycznika przez lampkę kontrolną
no i nic “nie robiący” KF-3m
ale w sumie autor był bardzo blisko prawidłowego rozwiązania…:slight_smile:

kolego paul0 - styk NO - “przekaźnika zaniku fazy”

pozdrawiam

Przekazniki, ktore montowalem mialy styk NC zamkniety przy normalnej pracy, a styk NO przy braku fazy.
Widac, ze rozni producenci roznie styki oznaczaja.

Podobnie jest z niektorymi przekaznikami termicznymi - najczesciej styk NC jest zamkniety gdy przekaznik jest w stanie “normalnym” (nie zadzialal), ale tez spotkalem przekaznik termoczny, ktory mial odwrotnie opisane styki - styk NO zamkniety gdy przekaznik niejest pobudzony (zadzialany).

Obecnie jest z oznaczeniami coraz wiekszy burdel - szczegolnie na aparatach mniejszych producentow i na chinszczyznie - czesto trzeba omomierzem sprawdzac, co producent mial na mysli.