Witam Wszystkich
Może na początek krótki wstęp, a mianowicie ostatnio wykonaliśmy zasilanie rozdzielnicy budowlanej z rozdzielnicy głównej w nowo postawionym i odebranym budynku (jak się każdy domyśla zasilanie to wykonaliśmy pięcioma żyłami, wprowadzając w RB’etce do której doprowadzilismy zasilanie, zmianę polegającą na dodaniu drugiej szyny w celu umożliwienia podłączenia oddzielnie żył N i PE),
Owa RB’etka zasila plac budowy nowo wznoszonego budynku obok tego z którego wzieliśmy zasilanie. Firma która wykonała zasilanie kolejnych RB’etek z tej naszej głównej (którą zasililiśmy w układzie w ukł. TN-S) zasiliła kablem z czterema żyłami.
Na moje zarzuty że jest to błąd spotkałem się ze zdziwieniem i przedstawiciel owej firmy zaczął mi udowadniać że wszystko jest dobrze bo przecież rozdziela on przewód PEN w swojej RB’etce przed “różnicówką” na przewód N i PE…
Proszę o jakieś spostrzeżenia i wnioski jak podejść dalej do tematu…
pozdrawiam
ceziu
witam kolegów ![]()
O, matko!!!
Raz rozdzielonego PEN-a na PE i N nie wolno łączyć na PEN-a. Kanon wiedzy elektryka.
Co on rozdziela??? N a PE i N czy PE na PE i N??
Podaj namiary na gościa to mu “pomogę”.
czołem
to jedna z firm działająca w Gdańsku, gość idzie w zaparte że ma rację, ale po mojej interwencji kable zmieniane są na 5x…
pozdrawiam
cezaiu