Dziękuję Wszystkim którzy się wypowiedzieli w sprawie „Adaptacja oprawy w łazience – 13.02.06;22:48 obecnie w „Błędy w sztuce”.
Proszę powiedzieć czy „elektroniczny transformator do niskonapięciowych żarówek halogenowych” o parametrach (niektóre):
-napięcie wejściowe: 230 V
„ wyjściowe: 11,5 V
klasa bezpieczeństwa: II
„ szczelności : JP66
zainstalowany w strefie III łazienki może służyć do zasilania oprawy halogenowej z żarówkami halogenowymi 12 V (z szybką,żarówki – reflektorki) zainstalowanej w strefie II.Spotkałem opinię,że jednak musi to być transformator seperacyjny.
Pozdrawiam energ.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Zgadzam się z Kolegą Stanisławem.
To że układ elektroniczny jest w II kl. bezp., to nie znaczy że oprawa w strefie 2 nie musi posiadać II kl. bezp. Układ elektroniczny (230/12V) może mieć wewnętrzne uszkodzenie (przebicie) i nadal będzie pracował niby bez problemów ale może się pojawić na oprawie żarówki halogenowej napięcie 230 V względem ziemi.
Układ elektroniczny (230/12V) dla mnie nigdy nie będzie stanowił pewności bezpieczeństwa p.porażeniowego i nigdy nie uznam go jako separacja.
Odnoście rodzajów traf, to można poczytać definicje w publikacjach pt. Słownik terminologiczny elektryki na: http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7097
"Transformator separacyjny
jest to specjalny transformator, którego napięcie uzwojenia wtórnego może być równe napięciu zasilania czyli o przekładni 1:1 (230 / 230 V). Oddzielenie galwaniczne miedzy uzwojeniami pierwotnym a wtórnym może być wykonane widoczną przegrodą izolacyjną lub przez zastosowanie wzmocnionej izolacji z metaliczną przegrodą podłączoną do uziemienia lub przewodu ochronnego PE. "
Czyli może to być transformator seperacyjny z"wykonaną widoczną przegrodą izolacyjną", podłączany do L i PEN. Będzie wtedy musiał posiadać II kl. izolacji. Piszę tak dlatego, że w określone miejsce gdzie ten transformator miałby stacjonować przychodzi linia L,PEN. Nie ma możliwości rozdziału PEN na PE i N z wymaganym uziemieniem punktu rozdziału.Czy dobrze rozumuję?
Witam Kolegę „pawelboch” i wszystkich Kolegów na FORUM.
I chyba Kolega ma tu rację. Nigdy nie spotkałem się z zapisem że układ elektroniczny w takich prostych obwodów oświetleniowych spełnia warunki separacji.
Oddzielenie galwaniczne miedzy uzwojeniami pierwotnym a wtórnym może być wykonane widoczną przegrodą izolacyjną lub przez zastosowanie wzmocnionej izolacji z metaliczną przegrodą podłączoną do uziemienia lub przewodu ochronnego PE. "
dodam przekładnia może być nie tylko 1:1
Wykonywałem takie trafa, gdzie z folii mosiężnej pomiędzy dwoma kawałkami preszpanu wykonywało sie taką metaliczną przegrodę z wyprowadzeniem do PENa lub PE. Spotykałem też w transformatorach jedną warstwę (uzwojenie z jednym wyprowadzeniem do PE lub PENa) pomiędzy preszpanem, wzmocniona izolacją). Taka warstwa robiła za przegrodę metaliczną. W większości stosuje się karkas dzielony.
Dokładnie jak cytowany wyżej opis.
Zasada budowy transformatora pozostała, technologie wykonania są teraz inne.
Pierwszy mój transformator palił się dwa razy, bo źle obliczyłem. Było to 45 lat temu.
Bardzo dziekuję za wypowiedzi. Proszę jeszcze się wypowiedzieć czy wobec tego mógł by to być “transformator bezpieczeństwa” 12V. W katalogach firm widzę "transformatory bezpieczeństwa " na 12V!
Szkopuł w tym, że transformatory do zasilania halogenów mają w oznaczeniach napięcie 11,5V. Warunki takie same - transformator zainstalowany w strefie III łazienki.
Pozdrawiam energ.
Jak transformator będziesz miał kawałek i trochę od żarówki, przewód 2,5 a może 1,5 to spadek będzie. 0,5 V może zgubi się na przewodzie.
Wszystko zależy od mocy żarówki.