Witam!Mam transformator 230/12V i nie wiem jak moge go maksymalnie obciążyć.Czy się da jakoś to obliczyć?Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Moc czyli
P = U x I określa obciążenie.
To pytanie, które Kolega zadał nie ma żadnego merytorycznego konspektu.
Dziękuję za odpowiedź!Na to pytanie dostałem inną odpowiedź ostatnio.Coś tam o mocy biernej mi mówili.Więc sie “skołowałem” i nie wiedziałem już jak to zrobić.Aha i przepraszam powinieniem umieścić ten post w “Nie jestem elektrykiem proszę o poradę” ![]()
Podstawowy wzor odnosi sie do obciazenia liniowego. W innym przypadku moc do pobrania bedzie nizsza. Napisz cos o obciazeniu. Mam nadzieje ze nie bedzie to prostownik jednopolowkowey
Poza tym sprawnosc najwieksza trafo osiaga przy obciazeniu tak ok.3/4 mocy znamionowej.
Witam !
Nie ma elektrycznych ograniczeń na moc przenoszoną poprzez transformator.
Jedyne ograniczenie ,to wzrost temperatury na skutek cirepła wydzielonego w transformatorze, zależy to w 90% od rezystancji uzwojeń.
Następna konsekwencja zbyt dużego obciążenia, to spadek napięcia na wyjściu transformatora.
CYRUS
A czy wrost temperatury uzwojeń na skutek mocy strat w miedzi P=J ²xR nie jest ograniczeniem elektrycznym?
W tym poście mamy konkretne pytanie i Kolega potrzebuje konkretnej odpowiedzi.
p.s.
Nie pisz wszyskiego co wiesz.
Twoje posty trochę mi przypominają wyczyny Jasia Fasoli - chyba nikt tak nie potrafi komplikować prostych rzeczy jak on.
Witam
A czy koledzy nie sądzą że ten transformator można obciążyć tylko tak bardzo jak napisano na tabliczce znamionowej?
Pozdrawiam
Yanc
Witam!
Właśnie gdyby była tabliczka znamionowa na transformatorze to bym problemu nie robił ![]()
Ten transformator będzie zasilał gniazdo w tym przypadku 12V AC i DC.Robie coś na wzór tego co u nas w pracowni elektrycznej jest
http://www.ckp.aplus.pl/centrum/fotki/harcerska/4.jpg
Będzie to używane właśnie w takim stanowisku.
Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi ![]()
Jeśli nie masz żadnych danych to prąd obciążenia uzwojenia można policzyć mierząc średnicę drutu uzwojeń i wyliczająć jego przekrój.
Przyjmuje się 2A na mm2 przekroju drutu nawojowego przy obciążeniu ciągłym.
Dla obciążenia przerywanego lub dorywczego (a prawdopodobnie takie tu będzie) prąd obciążenia można zwiększyć proporcjonalnie do czasu wypełnienia obciążenia.
Pozdrawiam.
A jak to wyliczyć?Jaki jest wzór?
Pozdrawiam! ![]()
CYRUS
Kolego Marekb !
Temperatura nie jest wielkościa elektryczną !
Temperatura trafa zależy od jego chłodzenia, czyli od tego, jakie są otwory wentylacyjne, rodzaju obudowy, zalania żywicą.
Temperatura trafa zalezzy także od temperatury w otoczenia transformatora.
Przyjecie ,ze dopuszczalna gęstość pradu jest 2A/mm2 nie musi być słuszne, przyjeta gęstość pradu zależy od wykonania transformatora i jego chlodzenia.
CYRUS.
Oooo… to są bardzo trudne wzory…
chyba już nikt koledze nie pomoże.
Pozdrawiam! ![]()
Darek
A tak na poważnie to własnie temperatura (pisał o tym kolega Cyrus) jest podstawowym kryteruim dopuszczalnego obciązenie transformatora. A wynika ona ze strat cieplnych w rdzeniu i uzwojeniach. Oczywiście nie zawsze możemy temperaturę precyzyjnie oszacować. Dlatego niekiedy dobrze jest oszacować obciążenie za pomocą metod uproszczonych. Chociażby poprzez wyznaczenie gęstości prądu w uzwojenu (podane przez kolegę marekb).
Drugim ograniczeniem byłby oczywicie spadek napiecia, powodowany indukcyjnością rozproszenia oraz rezystancją uzwojeń.
I to tylko tyle - tak króciutko. Ostatnimi dniami jestem tak zapracowany, że brakuje czasu, żeby zajrzeć na forum, a co dopiero napisać jakiś pościk.
pozdrawiam
DAREK
No szkoda.Ale dziękuję za odpowiedzi wszystkim i pozdrawiam! ![]()
No będę musiał na niego uważać jak go będę “obciążał”. ![]()
Kolego Czajnik naprawdę nie znasz wzoru na pole powierzchni okręgu?
S = Pi x R nie wprowadzaj innych w błąd
K0olego czajnik:
Jak zmontujesz układ to daj go obejrzeć zaprzyjaźnionemu elektrykowi, lub komuś kto się na tym choć trochę zna. Masz do czynienia z napięciem 230V, które może być niebezpieczne. Z prądem nie ma żartów. Poza tym pytaj i się nie zrażaj, zawsze się znajdzie ktoś co ci odpowie.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Szanowni Koledzy, Kolega „czajnik” nie jest elektronikiem a Wy podajecie mu takie dane, że chyba niż z tego nie będzie wiedział.
Ja już zapomniałem tamtych czasów gdy składałem i nawijałem transformatory dla własnych potrzeb.
Co innego jest zaprojektować trafo i go wykonać dla własnych potrzeb a co innego gdy mamy jakieś trafo nie znając jego symbolu ilości uzwojeń na pierwotnym i wtórnym, przekrojów przewodów, rodzaju rdzenia itd.
Obciążalność trafa zależy od temperatury pracy i otoczenia, również od czasu jego obciążenia i izolacji uzwojeń (emalia czy bawełna).
Przypuszczam, że Kolega Krzysztof (Cyrus) napisałby to lepiej ode mnie.
Dla mnie najprostszą metodą jest metoda „cepa” czyli w tym przypadku podłączamy np. żarówki 12V o mocy 25 W następnie kolejne (zależy to od wielkości trafa) i sprawdzamy jaka jest temperatura uzwojeń. Gdy temperatura dojdzie przy danym obciążeniu do 70^C, to możemy uznać że obciążenie jest za duże.
Odnoście wielkości temperatury, to strzelam z głowy i może Kolega Krzysztof (Cyrus) mnie sprostuje.
Do takich doświadczeń nie potrzeba również termometru, wystarczy dotknąć rdzeń ręką (uwaga przy wył. napięciu) i gdy będzie dość gorący to dość lub na „węch” gdy poczujemy specyficzny zapach wydzielany przez trafo.
(…)Jak zmontujesz układ to daj go obejrzeć zaprzyjaźnionemu elektrykowi, lub komuś kto się na tym choć trochę zna. Masz do czynienia z napięciem 230V, które może być niebezpieczne. Z prądem nie ma żartów…
Oczywiście że dam.No bo ja to będę używał często i musi być bezpieczne.
(…)Poza tym pytaj i się nie zrażaj, zawsze się znajdzie ktoś co ci odpowie.
Oczywiście że w razie wątpliwości będę Wam “truł głowę”
Ale będę pamiętał że pisać w “Nie jestem elektrykiem…” bo zapomniałem o tym z tym tematem ![]()
(…)Dla mnie najprostszą metodą jest metoda „cepa” czyli w tym przypadku podłączamy np. żarówki 12V o mocy 25 W następnie kolejne (zależy to od wielkości trafa) i sprawdzamy jaka jest temperatura uzwojeń…
No i zastosuję ją ![]()
Dziękuję wszystkim!