Tłumaczenie uprawnień SEP E

Witam szanownych kolegów.

Otworz zanim przeczytasz : http://www.kalipatek.pl/pub/UprawnieniaSEP.pdf

Przed wyjazdem za granicę pokusiłem się o przetłumaczenie moich uprawnień SEP u tłumacza przysięgłego. Jednak przetłumaczona została tylko część która nie była zkreślona. Moze ma ktoś ochotę przetłumaczyć resztę, a przy okazji sprzawdzić to co już jest przetłumaczone ?

Pozdrawiam
PK

1.Jaki jest koszt tłumaczenia?
2.Czyż komisje nie mogłyby dawać (choćby za drobną opłatą) drugiej książeczki po angielsku?
3.Od kiedy jest punkt 12 “urzadzenia ratowniczo-gasnicze i ochrony granic” ??? Jak go rozumieć?
4.Jaką wartość mają te zaświadczenia za granicą?

Ad.1 Koszt tlumaczenia przysieglego wyniosl mnie 50 PLN.
Ad.2 Nie che tu nikogo obrazac wiec bez komentrza.
Ad.3 Sa to moje ostatnie uprawnienia jakie posiadam, a zdobylem je w 2002 roku. Na pozostala czesc pytania nie znam odpowiedzi.
Ad.4 Zaswiadczenia maja taka wartosc jaka wartosc przedstawia ich posiadacz. W Irlandii gdzie przebywam, panstwo nie naklada na elektrykow obowiazku posiadania uprawnien. Jednak pracodawcy zadaja (na szczescie) potwierdzenia kwalifikacji od swoich pracownikow. W wiekszosci przypadkow wystarczajacy jest odpowiedni profil wyksztalcenia. Tlumaczenie tego zaswiadczenia wraz z oryginalem bylo jedynym dokumentem jakie zostalo obejrzane przez moich przyszlych pracodawcow. Sadze ze im sie spodobalo skoro mnie zatrudniono. Oczywiscie oryginalna forma tlumaczenia jest inna, zwykla kartka z trescia zaswiadczenia w jezyku angielskim. Jego postac jaka panstwu pokazalem to moja wlasna inwencja.

Pozdrawiam
PK

W Irlandii gdzie przebywam, panstwo nie naklada na elektrykow obowiazku posiadania uprawnien. Jednak pracodawcy zadaja (na szczescie) potwierdzenia kwalifikacji od swoich pracownikow. W wiekszosci przypadkow wystarczajacy jest odpowiedni profil wyksztalcenia.

1.Powyżej bardzo cenna informacja (jeśli w 100% prawdziwa)
2.masz wykształcenie elektryczne/elektroniczne i czy też musiałeś je przedstawić pracodawcy?
3.Adminie: ostatnio Kolega Krystyn zarzucił mi pisanie bez POLSKICH znaków. Widzę, że autor również ich nie używa (widać stara szkoła grup dyskusyjnych). Jest mowa o kodowaniu w netykiecie ISE? Kiedyś było wręcz odwrotnie: źle widziane było pisanie z PL znakami.

Ad.1 W 100% prawdziwa jesli chodzi o Irlandie, jednak troszeczke inaczej jest w UK.
Ad.2 Wyksztalcenie mam ale nikt nie wymagal bym je przedstawil.
Ad.3 Netykiety bardzo wyraznie mowila o omijaniu znakow narodowych. Pewnie kolega Krystyn nie pamieta czasow kiedy to nawet druki urzedowe z powodow technicznych nie posiadaly polskich znakow. Tak serio to nie kazdy ma dostep do polskojezycznej klawiatury.

Pozdrawiam
pk

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Czy zawsze ktoś musi mnie wywołać do tablicy?

Kolego “adzik”, nic Koledze nie zarzucałem, lecz pisałem że moim zdaniem takie pisanie mnie osobiście się nie podoba. I cieszę się że Kolega zmienił styl pisania.
Porównajmy te dwa zdania:
„Jedni sie wymadrzaja ze nie mozna przelaczac wylacznika w puszkach glebinowych.”
„Jedni się wymądrzają że nie można przełączać wyłącznika w puszkach głębinowych.”
Pomińmy znaki interpunkcyjne czy drobne błędy ortograficzne, co każdemu się może zdarzyć.

Kolego “kalipa”, gdy się o kimś pisze, to trzeba wiedzieć do kogo się pisze. Ja mam 50 lat. W latach 70-tych pracowałem na komputerach ODRA, pierwszy komputer (dziś można go nazwać kiepski kalkulator) zakupiłem w Austrii w 1981 r. tj. ZX 81 (nie mylić za Spektrum), znam również czasy wprowadzenia klawiatur z polskimi znakami. A to, że Kolega jest leniwy i nie wie jak używać klawisza Alt lub to że nawet w swoim profilu wstydzi się wpisać nazwę swojego miasta itd., to świadczy o czym?

Witam :slight_smile:

No proszę. Konkretna wypowiedź “programisty”. Kolega zapewne na forum może jakiś post cyrylicą napisać? Nie? O! Jaka szkoda.

Kolego KRYSTYN, tak sie sklada ze moze nie aktywnie ale znam to forum od poczatku, znam rowniez kolege i jego dorobek zawodowy z ktorym mialem okazje meczyc sie przez ponad 3 lata. Oczywiscie chyle czolo prze kolegi wiedza i doswiadczeniem w dziedzinie pomiarow elektrycznych, ale czy kolega wie co to netykieta? Moj klawisz Alt znajduje sie na swoim miejscu ale aktualnie jest bezuzyteczny. Mam duzo mniej lat od kolegi ale w zyciu nie slyszalem tak absurdalnego zarzutu o moim profilu. I o czym to swiadczy ?

Ps. Na specjalne zyczenie kolegi KRYSTYN uzupelnilem dzis moj profil.

Pozdrawiam i prosze kolegi o wiecej humoru.
PK

Witam Kolegę „kalipa” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Ci co mnie znają osobiście, to wiedzą że humor posiadam czego może nie widać pisząc niektóre posty.
Cieszę się, że Kolega uzupełnił swój profil, czego wielu innym się nie chce robić.
Inaczej się pisze, gdy się pisze do osoby o której coś tam wiemy a inaczej do osoby anonimowej.
Teraz wiem że kolega pisze z Irlandii i takim przypadku przełączanie klawiatury na język polski może być uciążliwe, dlatego pismo Kolegi bez PL znaków uznaję całkowicie za usprawiedliwione. Ja w takiej sytuacji pisałbym tak samo.
A to że mnie denerwuje lenistwo Polaków piszących w Polsce, to moja prywatna sprawa i często jak widzę post bez PL znaków, to po prostu go nie czytam i naciskam klawisz „delete”.

Eh, jak ja uwielbiam OT.
Trzeba wiedzieć do czego netykieta się odnosi.
W czasach kiedy był problem z kodowaniem polskich znaków w większości programów pocztowych i czytnikach grup dyskusyjnych stosowanie polskich znaków było niemile widziane, bo czytający otrzymywał krzaki zamiast ogonków.

Ale to było informatyczną epokę temu. Teraz pisanie bez polskich znaków zaciemnia tekst.

Ps. Co do cyrylicy:
Ракета-носитель
Энергия

Mogę napisać nawet po chińsku :stuck_out_tongue:

Milosnikow informatycznej poprwanosci microsoftu ci u nas bez liku. Ciekawi mnie z drugiej strony stosowanie skrutow typu OT. Czy nie wypadalo by tak po polsku?

pozdrawiam
pk

skrótów, nie skrutów, a konkretnie akronimów.
OT - off topic.
Netykieta pozwala na używanie takich akronimów, jako że kiedyś zostały znormalizowane (dla fanów norm :wink: ) na grupach dyskusyjnych.

Bez komentarza.

pozdrawiam
pk