Termowizja

Hi
Poszukuję jakiegoś szablonu (Word Excel) aby wykonać protokół z badań instalacji elektrycznej kamerą termowizyjną.
Ktoś z kolegów mógłby się podzielić przykładowym rozwiązaniem ?

[quote=“Bogdankiz, post:1, topic:15228, full:true, full:true”]
Poszukuję jakiegoś szablonu (Word Excel) aby wykonać protokół z badań instalacji elektrycznej kamerą termowizyjną
[/quote] Nie zrobisz za wiele w Wordzie, jedynie opisówkę. Jaką masz kamerę?, poszukaj na stronie producenta programu do obróbki termogramu z reguły mają darmowe te w prostych wersjach. Jak chcesz to daj meila na PW, mogę Ci wysłać przykładowy raport jaki robi Flir tyle że w PDF.

Hi
Wielkie dzięki, biorę się do nauki :smiley:

Powodzenia, nie jest to trudne ale pierwszy raz trzeba trochę przysiąść.

Tym się nie bawiłem, ale też wyglada na darmowy - pozostaje tylko sprawdzić, czy obsłuży termogramy z “obcych” kamer : Sonel ThermoAnalyze 3 Program do analiz i raportów dla kamer termowizyjnych serii KT | Programy | | Sonel S.A.

Hi
Więc tak trochę więcej wiem i podzielę się informacjami.
Jakiś czas temu zakupiłem prostą tanią kamę NF-521 ta kamera zapisuje pliki w rozszerzeniu bmp przy czym robi zapis po każdym “strzale” na dwa oddzielne pliki jeden z obrazem widzialnym a drugi termalnym.
Zainstalowałem program dla urządzenia klasy FLIR i pliki z mojego NF-521 program widzi tylko na podglądzie natomiast przy próbie wstawienia do szablonu program informuje że plik bmp nie jest obrazem termicznym, na nic się zdało zmiana rozszerzenia na jpg ponieważ pliki z urządzenia FLIR owszem są zapisywane w jpg ale to są pliki dwuwarstwowe w tym jednym pliku jest zapisany obraz widzialny jak i termalny.
Również próbowałem z programami Sonel i Fluke żaden nie widział plików z mojego NF-521
Wygląda to tak że każde urządzenie termowizyjne obsługuje wyspecjalizowany program do tego urządzenia.

[quote=“Bogdankiz, post:5, topic:15228, full:true, full:true”]
Zainstalowałem program dla urządzenia klasy FLIR i pliki z mojego NF-521 program widzi tylko na podglądzie natomiast przy próbie wstawienia do szablonu program informuje że plik bmp nie jest obrazem termicznym, na nic się zdało zmiana rozszerzenia na jpg ponieważ pliki z urządzenia FLIR owszem są zapisywane w jpg ale to są pliki dwuwarstwowe w tym jednym pliku jest zapisany obraz widzialny jak i termalny
[/quote] Zmieniłeś tylko rozszerzenie, czy po otwarciu zapisałeś go ponownie jako jpg? Flir też zapisuje “jeden strzał” jako dwa oddzielne pliki jpg, jeden to termogram, drugi to zdjęcie. W ustawieniach kamery można ustawić ich nałożenie (taki plik dostałeś ode mnie, bo tak stosuję).

W mojej kamerze NF-521 w ustawieniach niema takiej funkcji nałożenia i zapisania do jednego.

[color=#FF0000]Ostrzegałem[/color]

[quote=“elmontjs, post:4, topic:15228, full:true, full:true”]
Powodzenia, nie jest to trudne ale pierwszy raz trzeba trochę przysiąść.[/quote]
O, to jak nie trudne, to będzie tanie. A jak szybkie, to bardzo tanie.
protokół z badań instalacji elektrycznej kamerą termowizyjną[/quote]
Przecież norma 6 nie wymaga termowizji. Czyli jest to naciąganie klienta.
Jaką masz kamerę?[/quote]

Tłumacząc na elektryczne, nasze:

-Chcę zbadać instalację.

=Jaki masz miernik?

-Yyyy, taki piiiip, zielony ptaszek.

Według czego będziesz sprawdzał? Widzi-mi-się-w kamerze?

Ta tam się mało co znam, ale jestem tani. Ci co się znają, to czytali jakieś normy, podobno nawet chamerykańskie, bo polskich nie ma. Oni mają wiedzę, a ja mam zlecenia. Wypełniam tylko tabelki.

[quote=“KonradOW, post:8, topic:15228, full:true, full:true”]
Powodzenia, nie jest to trudne ale pierwszy raz trzeba trochę przysiąść.[/quote]
O, to jak nie trudne, to będzie tanie. A jak szybkie, to bardzo tanie.
protokół z badań instalacji elektrycznej kamerą termowizyjną[/quote]
Przecież norma 6 nie wymaga termowizji. Czyli jest to naciąganie klienta.
Jaką masz kamerę?[/quote]

Tłumacząc na elektryczne, nasze:

-Chcę zbadać instalację.

=Jaki masz miernik?

-Yyyy, taki piiiip, zielony ptaszek.

Ta tam się mało co znam, ale jestem tani. Ci co się znają, to czytali jakieś normy, podobno nawet chamerykańskie, bo polskich nie ma. Oni mają wiedzę, a ja mam zlecenia. Wypełniam tylko tabelki.
[/quote]
Nie potrafię ci pomóc.

Myślę że lekarz specjalista odpowiedniej specjalności mógłby spróbować, ale trudno pewnie oczekiwać szybkich efektów :laughing:

[quote=“PGR Mąkowarsko, post:10, topic:15228, full:true, full:true”]
Myślę że lekarz specjalista odpowiedniej specjalności mógłby spróbować, ale trudno pewnie oczekiwać szybkich efektów :lol:[/quote]
Jak masz namiary na jakiegoś taniego lekarza, co nie naciąga na instalację zbędnych leków, nie chce niepotrzebnych pomiarów i badań, to daj namiary do niego.

Receptę będę miał już wypisaną w dane adresowe, tylko trzeba będzie dopisać nazwę leku i dawkę. I stempelek. Nie będzie to trudne, żeby dopisać dwa-trzy słowa. Będzie to szybkie, proste, czyli tanie.

Acha, jeszcze żeby ten lekarz był fachowcem i się znał.

Masz takiego, bo na zapytania w stylu “szukam taniego elektryka” to się zlatuje cała chmara elektryków.
[quote=“PGR Mąkowarsko, post:10, topic:15228, full:true, full:true”] Nie potrafię ci pomóc.[/quote]Potrzebuję tylko numerek normy, według której badać termowizją. Parę cyferek, to nie dasz rady napisać?

Pozdrawiam.

Wasz TrollISE.

[quote=“Bogdankiz, post:9, topic:15228, full:true, full:true”] Nie potrafię ci pomóc.[/quote]Potrzebuję tylko numerek normy, według której badać termowizją. Parę cyferek, to nie dasz rady napisać?

Pozdrawiam.

Wasz TrollISE.

PN-EN 13187

[quote=“Bogdankiz, post:12, topic:15228, full:true, full:true”] PN-EN 13187[/quote]
PN-EN 13187 Właściwości cieplne budynków — Jakościowa detekcja wad cieplnych w obudowie budynku — metoda podczerwieni.

Dziękuję. Tanio dostałem, ale to nie na moje schorzenie rozdwojenia PEN’a.

Ten PN-EN 13187 to jest wapń na kości!

[quote=“KonradOW, post:13, topic:15228, full:true, full:true”]
[quote=“KonradOW, post:13, topic:15228, full:true, full:true”] PN-EN 13187[/quote]
PN-EN 13187 Właściwości cieplne budynków — Jakościowa detekcja wad cieplnych w obudowie budynku — metoda podczerwieni.

Dziękuję. Tanio dostałem, ale to nie na moje schorzenie rozdwojenia PEN’a.

Ten PN-EN 13187 to jest wapń na kości!
[/quote]
W budynkach są różne instalacje które należy sprawdzać różnymi metodami, gdybyś miał wgląd do normy to może coś innego byś napisał ale pewny nie jestem.

[/quote] Nie potrzebujesz do tego normy a jak chcesz posiąść wiedzę jak sprawdzać kamerą IR instalację i urządzenia elektryczne … zainwestuj w kurs albo dobrą literaturę.

Jak zaczynałem przygody z elektroniką, to oscyloskop uznawałem za wymysł i przesadę. Teraz mam już trzy oscyloskopy (zabawkę ręczną, zabawkę stacjonarną która sporo przeszła, oraz piekielnie drogi kombajn który pożyczyłem od znajomego), i uważam że bez oscyloskopu to jak bez ręki. W szczególności dzisiaj, gdzie jako tako sensowny oscyloskop kupisz za kilka stów, a całkiem porządne narzędzie za tysiaka, dwa.
Tak samo kiedyś uważałem że kamera termowizyjna to przerost formy nad treścią i zbędny bajer. Ale była promocja na Aliexpress na kamerkę T2S+ za 8 stówek, tak na USB do telefonu. Rozdzielczość w okolicach 250x200 czyli całkiem sensowna, dokładność pomiaru porównywana ze wskazaniami miernika temperatury z wzorcowaniem to przy porządnym ustawieniu kamery okolice 0.1 stopnia, więc piekielnie dokładna. Do elektroniki bez niej nie podchodzę, od razu widać co się grzeje albo świeci. Niedokręcone lub przeciążone obwody w rozdzielnicy świecą się od razu, mimo że w dotyku są nawet nie ciepłe. To fotowoltaiki tak samo, bez demontażu paneli widzisz czy pod nimi nie ma słabych połączeń i uszkodzonych złączek MC4. Najlepiej wydane 8 stów w życiu.

[quote=“Bogdankiz, post:14, topic:15228, full:true, full:true”]
gdybyś miał wgląd do normy to może coś innego byś napisał ale pewny nie jestem.[/quote]
też pewny nie jestem, mimo że przeczytałem:

W niniejszej normie opisano jakościową metodę wykrywania wad cieplnych w obudowie budynku badaniami termograficznymi. Metodę tę stosuje się do wstępnej identyfikacji wielu rodzajów zmian właściwości cieplnych, włączając szczelność na przenikanie powietrza, komponentów tworzących obudowę budynków.

PN-EN ISO 6781-1:

1 Scope

This document specifies requirements and methodologies for infrared thermographic services for

detection of heat, air and moisture irregularities in buildings that help users to specify and understand

Ciekawe, czy są GOST-y…

Pozdrawiam.

Wasz TrollISE.

[quote=“w3501yyyy, post:16, topic:15228, full:true, full:true”]
Ale była promocja na Aliexpress na kamerkę T2S+ za 8 stówek, tak na USB do telefonu. Rozdzielczość w okolicach 250x200 czyli całkiem sensowna, dokładność pomiaru porównywana ze wskazaniami miernika temperatury z wzorcowaniem to przy porządnym ustawieniu kamery okolice 0.1 stopnia, więc piekielnie dokładna
[/quote] Wszystko dobrze o ile kamera IR ma być używana tylko do bieżącej oceny stanu urządzenia i instalacji, schody zaczynająs się, kiedy jednak trzeba sporządzić raport z kontroli termowizyjnej. Tutaj wspacie, o czym przekonał się kol. Bogdankiz, maja tylko “firmowe” produkty.

Ale co do korzyści i zasadności kontroli termowizyjnej nie ma o czym dyskutować …dzięki tej metodzie wyłapałem już dziesiatki, jak nie setki przegrzanych elementów głównie w rozdzielnicach.

Ostatnio mam coraz więcej zleceń z firm na badanie termowizyjne instalacji elektrycznej z których muszę sporządzić raport - wymaga tego ubezpieczyciel (chodzi chyba o zniżkę stawki).

[quote=“elmontjs, post:18, topic:15228, full:true, full:true”]
Wszystko dobrze o ile kamera IR ma być używana tylko do bieżącej oceny stanu urządzenia i instalacji, schody zaczynająs się, kiedy jednak trzeba sporządzić raport z kontroli termowizyjnej. Tutaj wspacie, o czym przekonał się kol. Bogdankiz, maja tylko “firmowe” produkty.
[/quote]
Zależy czego wymagasz. Wiesz, durny program Sonela do pisania protokołów pomiarowych - swoje kosztuje, liczy automatycznie, tymczasem mój arkusz kalkulacyjny w Excelu robi dokładnie to samo za darmo. Poza tym w Excelu mogę sobie zmieniać co chce, i nie jestem ograniczony do opcji fabrycznych.

A kamerą jest tak samo, obrazy zapisują się od razu na telefonie, mogę sobie nakładać obraz z termowizji na obraz z normalnych kamer z określoną przezroczystością, różne rodzaje prezentacji gradientu temperatur, czy to pasmo oznaczone kolorami od fioletowego, przez niebieskie, zielone, żółte, pomarańczowe do czerwonego i białego, czy na jasnym tle zaznaczenie na czerwono najgorętszych obszarów. Wypisanie punktów najgorętszych zwartością pomiaru również istnieje.

[quote=“w3501yyyy, post:19, topic:15228, full:true, full:true”]
A kamerą jest tak samo, obrazy zapisują się od razu na telefonie, mogę sobie nakładać obraz z termowizji na obraz z normalnych kamer z określoną przezroczystością, różne rodzaje prezentacji gradientu temperatur, czy to pasmo oznaczone kolorami od fioletowego, przez niebieskie, zielone, żółte, pomarańczowe do czerwonego i białego, czy na jasnym tle zaznaczenie na czerwono najgorętszych obszarów. Wypisanie punktów najgorętszych zwartością pomiaru również istnieje
[/quote] Tak masz rację, każdą kamerą wskażesz miejsca przegrzane, jednak protokół powinien zawierać opócz zdjęcia z kolorami temperatur, konkretne wartości i temperaturowe, nieporządane odchylenia - tego już w excelu nie zrobisz a sam termogram z paskiem temperatur pozwala jedynie orientacyjnie określić co się przegrzewa. Po prostu … co kto potrzebuje,

Jako ciekawostkę powiem Wam jak w firmie w której corocznie już robię taką termograficzną analizę, zanim mnie to zlecono, audyt przeprowadzał jakiś młody Pan z superkamerą przysłany z towarzystwa ubezpieczeniowego. Zobaczyłem jego protokół i osłupiałem … wykazał kontrolki w rozdzielnicach jako zagrożenie, jako przegrzewający się aparat, mimo że towarzyszyłem mu przy inspekcji i mówiłem, że to naturalne zjawisko.