Czy bez uzycia mlota udarowego mozna wbic sonde 3m? Grunt piaszczysty.
Witam, próbować można, jeżeli grunt nie zawiera kamieni to na piątek zielone światło. Młot bezudarowy ale uderzeniowy wagi 3kg:-). Pozdrawiam.
ja tam wbiłem w glinę młotkiem 3 kg sondę 6 m i się nie namęczyłem
zawsze wbijam młotkiem 5kg. ostatnio nawet 6 metrów. sonda trafiła na jakąś przeszkodę ale przeszła
Witam
Wbijałem młotem udarowym,zatrzymał się!!
Pomyślałem, wezmę młot 5 kg. Pierwsze uderzenie i fontanna (rura fi 40,wodociąg)miła niespodzianka. Trzeba mieć szczęście-![]()
Kilkanaście razy wbijałem rurę ocynkowaną w grunt z cegłami,czasami szło ciężko ale udało się wbić do końca.
Zawsze mam wytoczone stożki większej średnicy niż rura, która przebija wszystkie cegły,czasami nawet zmieni tor i pójdzie bokiem.
Na rurę do bicia toczę tzw pobijadło, które wchodzi do środka rury i zakańcza rurę zaślepionym metalowym walcem,to bardzo pomaga w biciu młotem .Rura wbijana w taki sposób nie niszczy się i cała siła uderzenia rozkłada się na całej powierzchni rury.
Przed wbijaniem ślusarz wspawuje mi do rury płaskownik, żeby nawet marny spawacz mógł na miejscu przyspawać płaskownik do płaskownika, bo dobrze przyspawać płaskownik do rury ocynkowanej jest sztuką.