Taryfa nocna na osobnym obwodzie? Ciężki temat..

Mam mały problem z taryfą nocną, Vattenfall założył mi licznik jednofazowy model 12EA5gw i nie wiem czy można z niego wyprowadzić osobno obwód całodobowy i osobno taryfe nocną? (zasilanie 1-fazowe)
W mieszkaniu są zainstalowane osobne dwa obwody, jeden obwód całodobowa zasila oświetlenie i większość gniazdek a drugi obwód to tylko taryfa nocna (w teorii) zasila bojler elektryczny, pralkę i piece akumulacyjne. Licznik zainstalowany jest na klatce schodowej piętro niżej i poprowadzono od niego do mieszkania podczas wymiany instalacji elektrycznej w budynku przewód czteroprzewodowy (chyba 4x6mm2). Zależałoby mi na odseparowaniu samej fazy z taryfy nocnej, odseparowaniu fazy lini całodobowej, wspólnym przewodzie neutralnum dla obu tych faz oraz oczywiście przewodzie ochronnym i w ten sposób wystarczyło by mi to co już jest w ścianie (4x6mm2) (administrator budynku nie wyrazi zgody na wymianę przewodu na np.5x6mm2 ze względu na niedawno zrealizowany remont klatki schodowej). Czy instalator z elektrowni może odmówić podłączenia licznika w sposób przez mnie określony?
Prosiłem Vattenfall żeby wysłany przez nich instalator podłączył mi licznik w taki sposób jaki określiłem wyżej, ale nikt nie wiedział o co mi chodzi i nie mógł mi pomóc, powiedziano mi, że mam sam sobie załatwiać bo nikt nic nie wie.
W obecnej chwili korzytam z dobowych zegarów analogowych, które w przybliżeniu do godzin, w których rozpoczyna się taryfa nocna włączają mi dane urządzenie (jeden zegar na jedno urządzenie), ale co jeżeli pod moja nieobecność odłączą zasilanie i zegary się zatrzymają???
-Będę korzystał z energii w taryfie dziennej o tyle więcej o ile zegary były odłączone od zasilania.
Czy dostawca energii elektrycznej jest zobowiązany do informowania odbiorcy np.optycznie, akustycznie lub w inny sposób o przełączeniu urządzenia pomiarowego na drugą taryfę, czy jest zobowiązonay do zastosowania urządzeń przełączających na osobny obwód elektryczany dostarczanej energii elektrycznej w przypadku zmiany taryfy???
Kto ponosi koszty związane z instalacją ewentualnego urządzenia przełączającego wybraną taryfę na oddzielny obwód elektryczny(w przypadku kiedy sam licznik wskazanego typu nie może wykonac tej “operacji”)???

Proszę o pomoc w tej sprawie.

A ten kolegi licznik to aby napewno nie ma wskażnika taryf?

JKolega to chce chyba trochę przekombinować. Ja domysliłem się ,że chce kolega mieć tak że są dwie taryfy czyli raz energia jest tańsza od zwykłej jednotaryfowej a raz jest droższa. Jak jest tańsza to wszystkie urządzenia miały by z niej korzystać. Natomiast jak energia jest droższa to kolega chciałby aby pewne urządzenia pobieraly energię w normalnej cenie jakby jednotaryfowo.
Raz ,że nie da się tego zrobić na jednym liczniku a dwa ,że racej nie namówisz do tego energetyki.
Jak źle zrozumiałem to pisz dalej.

Co do wspólnych żył N, PEN to nie te czasy. Nie ma już takich speców co by tak robić umieli.

No właśnie, że da się to wszystko zrobić na jednym liczniku bo sam widziałem takie mieszkanie gdzie piece akumulacyjne i bojler ma osobna tylko nacna linię. A oświtlenie i gniazdka działają przez całą dobę.
Tylko to rozwiązanie jest oparte na trzech fazach a nie tylko na jednej i wszystkie piece akumulacyjne są zasilane jednofazowo. Mimo wszystko musi być sposób na rozdzielenie lini nocnej i całej doby na zasilaniu jednofazowym (przkaźnik priorytetowy zabezpiecza przed przekroczeniem dopuszczalnej mocy przyłączeniowej w czasie trwania taryfy nocnej).

Witam,
Czy kolega czasem nie widział takiego układu, w którym był zamontowany sterownik czasowy i stycznik? Automatyka (jeśli to można tak nazwać) odcinała w czasie strefy dziennej obwody zasilające piece i boiler. Reszta działała… Tylko, że w takim układzie pracuje się na taryfie dwu(trzy)strefowej. Nie ma liczników w których można zaprogramować dwie grupy taryfowe (nie mylić ze strefami czasowymi). Po pierwsze byłoby to trudne do wykonania, po drugie nieuzasadnione ekonomicznie…

Co do kolegi pytania… oczywiście że da się rozdzielić… ale albo należy zamontować drugi licznik (wiąże się to z podpisaniem dodatkowej umowy, a więc i dodatkowych kosztów: abonament, opłata stała) albo zdecydować się, że reszta odbiorów w domu w czasie dnia (szczytów) będzie zużywana w droższej cenie… By podjąc odpowiednią decyzję należy przeliczyć jaki jest procent energii żużywae na potrzeby domowe, a ile na ogrzewanie i zasymulować wysokośc rachuków, ale zdaję sobie sprawę, że dla przeciętnego Kowalskiego nie jest to takie oczywiste…

Da się zrobić na jednym liczniku, w dawnych czasach nawet obowiązkowo należało tak robić (ZE w warunkach zasilania nie dopuszczał uruchamiania ogrzewania w taryfie wysokiej - szczytowej).
Rozwiązanie polegało na tym że ten sam zegar sterujący który przełącza taryfy w liczniku załączał obwód cewki stycznika który właczał piece.

Dziś zapewne będzie problem z wydostaniem z zegara tego sterowania (zegar jest zintegrowany z licznikiem) - zostaje założenie własnego zegara ustawionego tak samo jak zegar sterujący licznikiem i stycznika załączającego obwody grzejne.

Ale kolega ryhu1 już chyba tak ma bo pisał o zegarach sterujących. Obawiał się tylk owpływy braku napięcia na stan tych zegarów. W takim tazie trzeba tylko je wymienić na dzisiejsze którym nie straszne braki napiecia.

… ale nie mylmy pojęć, kolega pytał o dwie taryfy (grupy taryfowe) w jednym liczniku… Tego się nie da zrealizować… Oczywiście, że są liczniki dwu, trzy i cztero strefowe, ale to nadal sa liczniki jedno taryfowe Kilku strefowe)… Co do wyprowadzenia sygnału z zegara zamontowanego wewnątrz licznika… da się tak zrobić w obecnych licznikach, ale nie wiem jak ZE do tego podchodzą…

Wracając do pierwszego postu:
Czy dostawca energii elektrycznej jest zobowiązany do informowania odbiorcy np.optycznie, akustycznie lub w inny sposób o przełączeniu urządzenia pomiarowego na drugą taryfę…
Liczniki wielostrefowe sygnalizują zawsze w której strefie jest naliczana energia

, czy jest zobowiązonay do zastosowania urządzeń przełączających na osobny obwód elektryczany dostarczanej energii elektrycznej w przypadku zmiany taryfy
NIe, zegar sterujący wraz ze stycznikiem instaluje odbiorca na własny koszt, jest to elment instalacji odbiorczej …

Witam ponownie!
Może trochę źle sformułowałem pytanie (chodziło mi o licznik zliczający kWh od 6-13 i od 15-22 i pozostałe godziny na oddzielnych liczydłach.
Jestem w tej chwili w taryfie G12e i mam zainstalowany licznik wspomnianego wcześniej typu. Licznik pokazuje na ciekłokrystalicznym wyświtlaczu ogólne zużycie energii, zużycie w porze dziennej, zużycie w porze nocnej przełączając stopniowo na wyświetlaczu kolejne z tych danych. Jako odbiorca energii mam prawo kontrolować koszty, a nie dostałem od dostawcy energii, ani informacji co oznaczają przełączające się cyferki na wyświetlaczu, licznik nie wskazuje jaka jest w danej chwili taryfa, żeby je zsynchronizować (z moimi zegarami), licznik to jedno a pod nim jest zainstalowany zegar sterujący to drugie urządzenie. Jeżeli komuś jest pomocny schemat umieszczony na liczniku, żeby udzielić mi konkretnej odpowiedzi co do przełączania na osobną linie strefy nocnej to służę pomocą i mogę wstawić obrazek.
Mogę również przedstawić uproszczony schemat mojej instalacji z rozdziałem na dwie strefy (24h i noc)

Acha i jeszcze jedno… jedynym potwierdzeniem, że zliczane są kWh jest migająca czerwona dioda LED. W strefie nocnej i dziennej nie ma, żadnej informacji na liczniku z jakiej obecnie się korzysta strefy.
Nigdzie nie ma w internecie informacji na temat tego licznika, na Googlach wyświetlają się tylko trzy (może 4) linki.

To może kolega jeszcze napisze jaki to licznik… Godziny w jakich zegar przełącza znajdzie kolega w lokalnej taryfie dla energii elektrycznej.
Proszę podać typ licznika i nazwę ZE…
Co do rozdzielenia poszczególnych obwodów to tak jak koledzy wspomnieli potrezbny będzie zegar sterujący i stycznik, gdyż obawiam się że ZE nie zgodzi się na wykorzystanie ich zegara, ale można zawsze spróbowac i zapytać.

Witam

Karty katalogowe licznika i zegara są na stronie APATORA:

http://www.apator.com.pl/Folder.2006-01-26.5237/Folder.2006-11-29.5437/Folder.2006-08-04.4132/Folder.2006-01-26.5237/Folder.2006-11-29.5437/Folder.2006-08-04.4132/Folder.2006-01-26.5237/Folder.2006-05-24.0210/Folder.2006-05-24.6024/Folder.2006-05-24.6021/Folder.2006-05-24.6032/ea5.pdf

http://www.apator.com.pl/Folder.2006-01-26.5237/Folder.2006-11-29.5437/Folder.2006-08-04.4132/Folder.2006-01-26.5237/Folder.2006-11-29.5437/Folder.2006-08-04.4132/Folder.2006-01-26.5237/Folder.2006-11-29.5437/Folder.2006-08-04.4132/pl/Folder.2006-01-26.5237/Folder.2006-11-29.5437/Folder.2006-08-04.4132/pcp.pdf

Pozdrawiam
Teodor

Nie wiem jak nie doczytałem (znalazłem) modelu tego licznika :wink:
Jak widać na załączonych przez kolegę Teodora linkach licznik wyświetla aktualną strefę czasową…

Mchrapczynski rodzaj licznika podałem w poście rozpoczynającym temat (kolega Teodor się doczytał).

Każdy jest mądry jak ma instrukcję podaną przez kolegę Teodora w ręku ale nikt nie jest jasnowidzem jak mu GZE w Katowicach zakłada nowy elektroniczny licznik na którym ledwo co widać jakiekolwiek dane w momencie kiedy licznik jest umieszczony w skrzynce instalacyjnej i to jeszcze w taki sposób, że trzeba patrzeć pod kątem przez okienko, a dodatkowo daje mi po oczach superjasna czerwona dioda migając w tempie zużywanych kWh (trzeba wyłączyć odbiorniki w domu, żeby bez przeszkód odczytać co jest na liczniku :slight_smile:).

W każdym bądź razie dziękuję wszystkim za pomoc i umieszczę jeszcze post w jaki sposób rozwiązał mój problem zakład energetyczny, ale tak naprawdę nie mam żadnych podstaw prawnych do wymuszenia na zakładzie energetycznym instalacji urządzeń przełączających, ale tym się zajmuje już mój prawnik więc rozwiązanie techniczne i prawne podam wszystkim tak jak już pisałem w ostatnim poście tego tematu.

Jeżeli ktoś zna konkretne prawne zobowiązania ZE wynikające z wielu przepisów a nie tylko z “regulaminu świadczonych usług” to proszę o wsparcie.

Jest karta katalogowa tego licznika - http://wideopen.pl/energomiar/bin/Produkty/?menu=1&product=19&doc_id=30

witam Kolegów :slight_smile:
Ja napiszę coś w zasadniczym temacie.
Otóż dawnymi czasy zegar sterujący montowany w układach dwutaryfowych sterował stycznikiem.
Obecnie takie rozwiązania nie są stosowane przez energetykę.
Stosują liczniki z wbudowanym układem pomiarowym albo montują swój zegar do sterowania licznikiem. Jeżeli Odbiorca chce wprowadzić reżim w instalacji musi sobie zamontować swój zegar sterujący.
Jest jeszcze jeden p[roblem a mianowicie zmiana czasu na letni z zimowego. Wiem, że w różnych Zakładach różnie to wygląda dlatego należy zasięgnąć informacji w Dziale Pomiarów lokalnego RE.

Wszystko jest kwestia uzgodnienia. Ja od kilkunastu lat do rozdzielni mam wyprowadzony sygnał z zegara, w rozdzielni są obwody na stałe podłączone do sterowania w II taryfie, nie przeszkadza to w dołączeniu w razie potrzeby innych obwodów. W budynkach mocno zelektryfikowanych jest to normalna praktyka. Energetyka nie dopuszcza, aby sygnał sterujący licznikiem był bezpośrednio wyprowadzony na zewnatrz, jest to najczęściej styk równoległy lub dodatkowy przekaźnik przy zegarze. Wyprowadzanie dodatkowych obwodów siłowych od licznika na klatce schodowej nie zawsze ma sens, mozna tym sterowac z rozdzielnicy mieszkaniowej.

Witam!

Co do pierwszego zdania, to moja opinia jest identyczna.
Natomiast na problemy ze zmianą czasu jest jeden prosty sposób – zegar astronomiczny.
Zmiana czasu z zimowego na letni dokonywana jest automatycznie w nocy, w ostatnią niedzielę marca o godzinie 2.00 (poprzez dodanie 1 godziny do bieżącego czasu). Zmiana czasu z letniego na zimowy wykonana jest automatycznie w nocy, w ostatnią niedzielę października o godzinie 3.00.
Wydaje mi się, że obecnie tylko takie zegary są dopuszczone przez ZE.

witam Kolegów:)
Dzisiaj zaktualizowałem swoją wiedzę w drugiej sprawie. Faktem jest, że obecnie ZE montuje liczniki z takimi zegarami czyli problemu godzinowego nie ma :wink:.

A ja wam napiszę dlaczego zegar, który steruje licznikami nie może sterować stycznikiem który jest w domu !! Ponieważ często domorosli elektrycy na tablicach w mieszkaniu dokładali dodatkowy wyłącznik który podawał fazę na stycznik aby mieszkaniec mógł się dogrzać w godzinach poza niską taryfą co powodowało również zasterowanie przełącznikiem taryf w liczniku. Dlatego też ZE każą zakładać zegary sterujące główne i poprowadzić sterowanie do wszystkich tablic licznikowych w budynku (chyba że jest ich b.dużo wtedy -więcej zegarów ) lub montują liczniki z zegarami na pokrywie listwy zaciskowej lub z zegarem zintegrowanym z ustrojem licznika.