Szybkozłączki, czy "pierścienie"? - 'za' i 'przeciw'

Witam szanownych kolegów.

Ostatnio słyszałem wiele różnych opinii na temat połączeń przewodów w instalacjach nn w budownictwie komunalnym.
Okazuje się, że szybkozłączki (nawet oryginalne WAGO) potrafią ulec uszkodzeniom.
Z kolei złączki śrubowe nie są ostatnio zbyt popularne wśród grupy elektroinstalatorów.
Mam na ten temat ugruntowany stosunek, aczkolwiek proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami ze styczności z w/w osprzętem.

“szukaj” Twoim przyjacielem …temat kilka razy walkowany na forum

np. http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=11743&st=0&sk=t&sd=a&hilit=zlaczki+wago

Okazuje się, że szybkozłączki (nawet oryginalne WAGO) potrafią ulec uszkodzeniom.

Uszkodzeniu może ulec nawet łom i mesel.
W zależności od obciążalności należy dobierać osprzęt połączeniowy. Wago to nie jest panaceum na wszystkie połączenia. A ekonomicznie nieuzasadnione stosowanie połączeń śrubowych tam, gdzie można ich uniknąć.

Trochę nie doceniłem “mojego przyjaciela” i za krótko szukałem.
Po wskazówce z powyższego postu chciałbym zakończyć ten wątek: wskazany link przekierowuje na poruszony temat. Nie chcę aby powstał na forum “szum informacyjny” - bo przecież chodzi o to, żeby czegoś się dowiedzieć, a nie pogubić.

Dziękuję za pomoc.

a co Panowie powiecie na tzw. “ruski skręt”… przewody miedziane dobrze skręcone ze sobą i dokładnie zalane cyną, a to wszystko w koszulce termokurczliwej.

Oczywiście z róznych względów nie wszędzie się to nadaje i nie wygląda estetycznie ale jak dla mnie dość skuteczne rozwiązanie.

Witam!

Oczywiście z róznych względów nie wszędzie się to nadaje i nie wygląda estetycznie…

Oczywiście ani się nigdzie nie nadaje, ani wygląda.

…ale jak dla mnie dość skuteczne rozwiązanie.

Brak słów.
Jeśli się nie wszędzie nadaje i nie wygląda estetycznie, to samo się dyskwalifikuje.

P.S.
Tak jak kupczenie własnym ciałem nazwano prostytucją, jak nabywanie towaru pochodzącego z kradzieży nazwano paserstwem tak i powyższe rozważania nazwijmy po imieniu.
Partactwo.

Witam

Temat był wałkowany ileś tam razy na tym forum i na innych forach elektrycznych. Może admin powinien przemyśleć ewentualne uzupełnienie spisu częstych pytań

http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=9234

Co do złączek. Żyjemy w świecie, który charakteryzuje się ciągłymi zmianami. Są to zmiany w samych instalacjach jak i technologiach łączeniowych.
Dawniej w technikach łączeń najważniejsza była trwałość, instalacja miała wytrzymać ileś tam dziesiąt lat i miał nikt jej nie ruszać - stąd popularne wtedy skręcanie żył w wersji z oblutowaniem lub bez.

W tej chwili w profesjonalnym łączeniu kładzie się nacisk na szybkość wykonania i możliwość wprowadzania zmian w instalacji. Trwałość nie jest czynnikiem najistotniejszym. Takie są teraz potrzeby i instalatorzy powinni się do tego dostosować.

Ja polecam stosowanie złączki WAGO, jednak z taką uwagą - aby jej zbytnio nie przeciążać.

pzdr
-DAREK-