Szlifierka Elna

Witam. Kupiłem szlifierkę na 380v i sprzedający powiedział że jest przerobiona na 230 i da się spowrotem wrócić do 380 ale chyba mnie oszukał bo nie znam się na tym. Proszę o pomoc. Ogłoszenia - Sprzedam, kupię na OLX.pl

Widać że jednofazowa, a kondensator ma?
Koniecznie Ci zależy aby pracowała na wyższym napięciu? (odradzam).

[quote=“artur1980, post:1, topic:14846, full:true, full:true”]
Witam. Kupiłem szlifierkę na 380v i sprzedający powiedział że jest przerobiona na 230 i da się spowrotem wrócić do 380 ale chyba mnie oszukał bo nie znam się na tym. Proszę o pomoc. <LINK_TEXT text=“https://www.olx.pl/d/oferta/elna-szlifi … TeqzZ.html”>Ogłoszenia - Sprzedam, kupię na OLX.pl</LINK_TEXT>
[/quote]

Pokaż zdjęcie przyłącza znajdującego się w podstawie szlifierki i będzie wiadomo, chyba że ktoś bezpośrednio przy uzwojeniach majstrował.

Ma dwie cewki pod podstawą. Zdjecie wyślę po świętach. Dlaczego odradzasz pracę na wyższym napięciu? Na 380 ma chyba większą moc.

Wygląda wszystko na oryginał, zgodnie z tabliczką więc najprawdopodobniej jest to model 1f i nie przerobisz tego na 3f.
Był model bliźniaczy na 3f i wtedy miał symbol bez “1” czyli SZ 550-200.
No ale zamieść zdjęcie, zobaczymy.

[quote=“artur1980, post:4, topic:14846, full:true, full:true”]
Ma dwie cewki pod podstawą. Zdjecie wyślę po świętach. Dlaczego odradzasz pracę na wyższym napięciu? Na 380 ma chyba większą moc.
[/quote]

A czy aby to co widziałeś pod podstawą ma kształt walca w kolorze srebrnym? Jeśli tak, to są to kondensatory.

Większą moc to zaiste może mieć, ale tylko chwilowo. Przy 400V w najlepszym wypadku spalisz maszynę, w najgorszym utrata zdrowia lub życia.

Ta szlifierka to potwór, zagotujesz stal a jej nie zatrzymasz.