Szkolenia w Kole Terenowym SEP Świdnica

Witam kolegów.
W październiku uczestniczyłem w seminarium/szkoleniu, prężnie działającego KOŁA TERENOWEGO SEP W ŚWIDNICY, które organizuje w każdym miesiącu spotkania z przedstawicielami firm i ludzi nauki.
Ciekawie zaprezentowali się przedstawiciele firmy Apator. Można było nie tylko zapoznać się teoretycznie z nowościami w produkcji, ale też oglądać eksponaty najnowszych wyrobów. Z zainteresowaniem słuchaliśmy o ochronnikach na średnie napięcie i innych aparatach na niskie i średnie napięcie.
Podczas prezentacji omówione zostały zagadnienia dotyczące wyrobów firmy Apator:
• Ograniczniki przepięć „nn” – ASA
• Ograniczniki przepięć „nn” – ASC
• Ograniczniki przepięć „Sn” – ASM, ASW
• Ograniczniki przepięć „Sn” – ASI
• Skrzynka przyłączeniowa ZK – złącze kablowe, złącze napowietrzne.
• Podstawy bezpiecznikowe PBD wlk. 00, 1, 2, 3.
• Rozłączniki izolacyjne bezpiecznikowe RBK wlk. 000, 00, 1, 2, 3.
• Aparatura listwowa: rozłączniki ARS, podstawy bezpiecznikowe PBS wlk. 00, 1, 2, 3.
• Wkładki bezpiecznikowe topikowe WTNH wlk.00, 1, 2, 3.
• Rozłączniki izolacyjne RA (napęd niezależny-migowy) wlk. 100, 160, 250, 400, 630, 1250A
• Rozłączniki izolacyjne z bezpiecznikami RAB (napęd niezależny) wlk. 000, 00, 1, 2, 3.
• Rozłączniki izolacyjne serii RIN wraz z zamiennikami.
• Łączniki krzywkowe serii 4G.

W dalszej części wystąpił gościnnie z wykładem pan prof. dr hab. inż. Henryk Markiewicz,
Temat: “ Kryteria wymiarowania instalacji elektrycznych.”
który miał sporo przygotowanego materiału do prezentacji multimedialnej. Z ogromną uwagą sala słuchała wypowiedzi pana profesora, który na licznych slajdach wyjaśniał materiał. Poruszony został też temat selektywności i ograniczania mocy przez energetykę, co nie zawsze jest przeprowadzone właściwie.

Dodam, nowe koło terenowe SEP gromadzi na swoich spotkaniach zainteresowanych elektryków z okolicznych miast, bywa że gości i sympatyków koła przybywa więcej jak koło liczy członków. Spotkania te stały się już tradycją w Świdnicy. Wiadomo, że na spotkanie przybywają ludzie często prosto z pracy więc zadbano też o obiad dla uczestników.

Najbliższe spotkanie 14 listopada, Temat: Automatyka i Elektrotechnika w Przemyśle.
Więcej można dowiedzieć się telefonicznie 511 073 531 lub e-mailem na adres sep.swidnica@o2.pl i zgłosić najpóźniej w dniu 12.11.2012r.
Udział bezpłatny!!!

Tym razem z Wrocławia jedzie czterech kolegów.
STANCA

Pocieszającym faktem jest to, że znalazła się grupa osób w kole SEP,
które są inicjatorami bezpłatnych wartościowych szkoleń. Pozyskują
nowych sprzymierzeńców, zrzeszają grupę członków, sympatyków i
robią doskonałe szkolenia nie posiadając środków.

W czasach gdy wszelkie inicjatywy szkoleń wygasają, nie liczy się wiedza
i kompetencje liczą się tylko zdobyte uprawnienia - taki fakt
ogromnie cieszy.

Na szkoleniu w Świdnicy byłem pierwszy raz i mam zamiar wybrać się po
raz drugi.
Szkolenia jak i inicjatywę koła odebrałem bardzo pozytywnie.
Nigdy nie myślałem, że kiedyś będę jeździł na szkolenia z
Wrocławia do Świdnicy.

Forma szkoleń jak i sposób ich prowadzenia oraz metody pozyskiwania sponsorów to doskonały przykład dla innych.

Witam

Jak co miesiąc kolejne spotkanie w SEP Świdnica. Stało się to już tradycją tego prężnie działającego koła.
Tym razem zaprezentuje się firma DEHN;

KOŁO TERENOWE SEP W ŚWIDNICY
ma zaszczyt zaprosić Państwa na
Prezentację firmy DEHN Polska Sp. z o.o.
Miejsce spotkania: Restauracja Stary Młyn w Świdnicy, ul. Łączna 4
Termin spotkania:
05.12.2012, godz. 16.00 – Środa
Plan spotkania:
godz.16:00 – Przywitanie i prezentacja gości
godz.16:10 – Prezentacja firmy DEHN Polska Sp. z o.o.
• Ograniczniki przepięć w układach zasilania,
• Wymagania jakościowe dla instalacji odgromowej zgodnie z PN-EN 62305 zapisane z zeszytach norm PN-EN 50164
• Rozwiązania praktyczne instalacji odgromowej zgodnie z PN-EN 62305
godz.17:30 – Gościnnie wykład poprowadzi Stanisław Cały
Temat: “Błędy popełniane przy wykonywaniu instalacji odgromowych rzutujące na bezpieczeństwo pożarowe i porażeniowe.”
po wykładzie ok. godz. 18:30 – obiad i rozmowy w kuluarach

Bardzo prosimy o potwierdzenie uczestnictwa w spotkaniu telefonicznie 511 073 531 lub e-mailem na adres sep.swidnica@o2.pl najpóźniej w dniu 03.12.2012r.
Udział bezpłatny!!!

Tak więc komu blisko do Świdnicy może przybyć.
STANCA

Witam na koniec roku.

Koło terenowe SEP w Świdnicy zakończyło rok 2012 cyklem szkoleń tematami o ochronie odgromowej i przeciwprzepięciowej. Przedstawiciel firmy DEHN Polska pan Andrzej Białorusow w doskonale przygotowanych tematach prelekcji przedstawił nam wiele nowych ciekawostek.
Prezentacja firmy DEHN Polska Sp. z o.o.
1.Ograniczniki przepięć w układach zasilania,
2.Wymagania jakościowe dla instalacji odgromowej zgodnie z PN-EN 62305 zapisane z zeszytach norm PN-EN 50164
3.Rozwiązania praktyczne instalacji odgromowej zgodnie z PN-EN 62305

• Koncepcja Strefowa Ochrony zgodnie z PN-EN 62305-4
  • Omówienie normy dla ograniczników przepięć PN-EN 61643-11 / definicje, podział ograniczników, parametry/
  • DEHNshield - nowy ogranicznik Typu I kombinowanego (B+C)
  • Porównanie oferowanych ograniczników na rynku
  • Ograniczniki w układach zasilania 230/400V
  • Wymagania jakościowe w LPS - normy PN-EN 50164 -1,2
  • Rozwiązania praktyczne LPS-a zgodnie z PN-EN 62305

Przedstawił nowe produkty i zastosowane normy do nich. Omawiał też zastosowanie przewodów wysokonapięciowych HVI do stosowania w miejscach gdzie trudno o odstępy izolacyjne. Otrzymaliśmy ciekawe materiały do tych tematów.

Mnie przypadła rola wykazania na licznych fotkach jak jest źle w tej materii, jak wielu wykonawców buduje instalacje, które po skończonej pracy i odbiorze przez nieodpowiedzialnych ludzi są od razu wykonane z licznymi wadami i stwarzają zagrożenia.
To tak jak w słynnym powiedzeniu “oni budowali od razu gruzy”. Pokazałem na licznych przykładach czego nie należy robić i na co zwracać uwagę przy okresowych przeglądach i badaniach okresowych, gdzie często niskoprądowcy zbliżając swoje instalacje powodują zagrożenia.
Wynika to z braku wiedzy, lub lekceważenia przepisów i powołanych norm. Cena norm ma tu swój udział.

Jak zwykle prezentacja firmy DEHN była doskonale graficznie przygotowana.

Wszystkiego najlepszego życzę w Nowym Roku członkom Koła Terenowego w Świdnicy. Tak trzymać dalej!!!

Także tym razem uczestniczyły w spotkaniu osoby z Wrocławia, Wałbrzycha, a nawet z Sosnowca.
Stanisław

Witam
Dobre wzorce warto powielać i promować. Działania Koła Terenowego SEP - Świdnica w zakresie edukacji na to zasługują.

Prezentację firmy ES-SYSTEM S.A.

Termin spotkania:
09.01.2013, godz. 16.00 – Środa
Plan spotkania:
godz. 16:00 – Przywitanie i prezentacja gości
godz. 16:05 – Prezentacja firmy ES-SYSTEM S.A.

Temat: “ES-SYSTEM S.A. – oferta produktowa w zakresie oświetlenia awaryjnego”
Skrócony program prezentacji:
• ES-SYSTEM S.A. – informacje o firmie
• Oferta produktowa w zakresie opraw oświetleniowych.
• Oświetlenie awaryjne – normy i przepisy
• Oświetlenie awaryjne – systemy centralnego nadzoru i centralnego zasilania
• ES-CAPE 100% LED – portfolio produktów
• Projektowanie oświetlenia awaryjnego

po wykładzie ok. godz. 17:30 – obiad i rozmowy w kuluarach

Bardzo prosimy o potwierdzenie uczestnictwa w spotkaniu telefonicznie 511 073 531 lub e-mailem na adres sep.swidnica@o2.pl najpóźniej w dniu 07.01.2013r.
Udział bezpłatny!!!

Brawa dla SEP ze Świdnicy. Wielkomiejskie ośrodki tego stowarzyszenia powinny brać przykład z prowincji. A czy są gdzieć w necie materiały z tych spotkań ?
Wielu elektryków ma jednak daleko do Świdnicy.
Pozdrawiam tych elektryków, którym się chce robić coś pożytecznego.

Jakiej prowincji, to spore miasto.
Z tych spotkań może nie, ale na stronach zasygnalizowanych firm znajdziesz więcej wiadomości.

Dokładnie, duże brawa dla organizatorów. Jak widać liczy się dobry pomysł i odpowiednie działanie chętnych ludzi. Świdnica nie ma tu monopolu, można powielać.

Już mam pytanie z innego województwa jak do tego dojść by szkolenia podobne jak w Świdnicy były bliżej. Obiecałem już swoją pomoc i poczyniłem pewne rozmowy. Niestety na miejscu musi się znaleźć organizator.
Wielokrotnie przy różnych okazjach rozmawiam o szkoleniach z wieloma przedstawicielami firm, wszyscy są za. Ja jestem często na spotkaniach, seminariach, wyjazdach, konferencjach i wiem jak to jest pomocne, gdy ma się kontakt z nowościami.
W obecnych czasach, gdzie technologie szybko się zmieniają, jak też normy konieczne jest spotykanie osobiste nie tylko wirtualne.

Kolego domsat do dzieła, pomożemy. Następne szkolenie w Łodzi? :smiley:

pozdrawiam
STANCA

W dniu wczorajszym odbyło się w Kole Terenowym SEP w Świdnicy szkolenie na interesujący temat;
Temat: “ES-SYSTEM S.A. – oferta produktowa w zakresie oświetlenia awaryjnego”
Jak zwykle sala wypełniona i żywo reagująca na kolejne slajdy. Prezentacja wykazała jak wiele zmienia się w technologiach i przepisach. Omówiono system produkcji, pokazano przykładowe wyroby na diodach LED. Nawiązano do programu Dialux i pokazano przykładowy dobór opraw. Ciekawostką są soczewki zmieniające kąt świecenia tej samej lampy. Tak więc można dobrać do różnych wysokości by oświetlić prawidłowo drogę ewakuacyjną.

Omówiono przepisy i normy do tego tematu. W sumie prezentacja bardzo ciekawa i sprawnie przeprowadzona.
Na koniec otrzymaliśmy najnowsze materiały i katalogi.

Jeden z naszych kolegów z forum przyjechał z odległego miasta o 140 km od Świdnicy.
STANCA

Dodam tylko, że prezentacja była poprowadzona wzorcowo.
Przedstawiciel firmy ES-SYSTEM prezentował to tak jakby to było jego
hobby a nie praca.
Aż miło było słuchać.

Jak na koniec prezentacji szef koła SEPu zapowiedział, że za miesiąc
następne szkolenie i zaprosił członków SEPu na zabawę to naprawdę
zazdrościłem, że nie mieszkam w Świdnicy.

Dobrze, że jeszcze są tacy ludzie, którym coś się chce jeszcze robić
i w dodatku robią to doskonale.

Od chwili odejścia na zawsze we Wrocławskim SPE inż. Jedrzejuka (zmarł
latem 2012) myślałem, że już nie spotkam więcej prawdziwych
bezinteresownych społeczników.

Panowie ze Świdnicy wielkie gratulacje.

Koło terenowe SEP w Świdnicy w każdym miesiącu organizuje ciekawe spotkania, gdzie firmy i zaproszeni goście prezentują interesujące nowości.
W dniu 9 maja w Świdnicy w sali stylowej restauracji „Stary Młyn”odbyło się kolejne spotkanie.

Tym razem zaproszono nas na;
Prezentację firmy OBO Bettermann oraz wykład Pana Juliana Wiatra Redaktora Naczelnego miesięcznika Elektroinfo.

Przedstawiciele firmy zapoznali nas z nowościami w temacie;
„Poznaj OBO” - Prezentacja rozwiązań firmy OBO Bettermann

Były prezentowane wyroby i omawianie zastosowań. Można było na miejscu pytać i wyjaśniać wątpliwości, przedstawiciele chętnie odpowiadali na pytania.
Otrzymaliśmy materiały firmowe i katalogi wyrobów.
Ujemną stroną było przedstawienie jednej krótkiej prezentacji w języku niemieckim. Jest to trochę mało eleganckie.

Następnie gościnnie w dobrze przygotowanej i doskonale przedstawionej prezentacji wystąpił;
Julian Wiatr redaktor naczelny miesięcznika Elektro. Info w temacie;
“Norma N SEP-E 005. Dobór przewodów do zasilania urządzeń elektrycznych, które muszą funkcjonować w czasie pożaru.”

Współautor tej nowej normy SEP w swojej prezentacji na licznych przykładach wyjaśniał problemy jakie występują w czasie pożaru i co należy robić by projektować i wykonywać właściwie instalacje których funkcjonowanie w czasie pożaru jest niezbędne. Norma wyjaśnia wiele problemów i warto się z nią zapoznać.
Autor przypomniał ważną kwestię, nagrzewające się w czasie pożaru przewody zwiększają swoją rezystancję i tym samym czas samoczynnego wyłączenia wzrasta.

Po prelekcji i w czasie wspólnego obiadu wielu kolegów zadawało pytania, była okazja porozmawiać z twórcą tej normy.
Nadmienię, że Koło Terenowe SEP w Świdnicy organizuje w każdym miesiącu spotkania z ciekawymi ludźmi i firmami. Zainteresowani przyjeżdżają nie tylko ze Świdnicy ale z okolicznych miejscowości, a nawet stała ekipa z Wrocławia.

Pokaz firmy OBO Bettermann i wykład Pana Juliana Wiatra był wyjątkowo
interesujący.

Połączenie informacji na temat zjawisk występujących w czasie pożaru
i zależność pożaru od elektryki i odwrotnie było strzałem w 10. Pan
Julian Wiatr omówił i na przykładach pokazał na symulacji rozwój
pożaru i osiągane temperatury w czasie.

Nie zdawałem sobie sprawy jak mało wiem na temat pożaru i jak ważne
dla elektryka jest poznanie zachodzących zjawisk.

Dodam tylko, że jak byłem na przedostatnim szkoleniu w Świdnicy to swoim członkom SEP wręczali zaproszenia na zabawę sylwestrową.
Po obecnym szkoleniu-prezentacji wręczali zaproszenia na strzelanie.

Szkoda tylko, że ta Świdnica nie jest bliżej Wrocławia to zapisałbym się do koła i postrzelałbym sobie.

Ostatni raz strzelałem 30lat temu w JW 1787 w Gubinie-Komorowie(zielonogórskie).

Komu blisko do Świdnicy może tam trafić na szkolenie i obiad;

Prezentację firmy Karwasz
Termin spotkania:
12.06.2013, godz. 16.00 – Środa

Plan spotkania:
godz.16:00 – Przywitanie gości
godz. 16:05 – Prezentacja firmy Karwasz - Temat prezentacji
godz. 17:30 – Wykład Pana Edwarda Kaspury
Temat: „Zmiany przepisów dotyczących BHP przy urządzeniach i instalacjach elektroenergetycznych"

po wykładzie ok. godz. 18:00 – obiad i rozmowy w kuluarach

Bardzo prosimy o potwierdzenie uczestnictwa w spotkaniu telefonicznie 511 073 531 lub e-mailem na adres sep.swidnica@o2.pl najpóźniej w dniu 10.06.2013r.

Udział bezpłatny!!!

:wink: toć to obiado-kolacja. A potem pewnie długie dyskusje :smiley:

Czyli obiad będzie cieniutki :smiley:
Trochę daleko z Tarnowa. :frowning: