Witam!!!
Mam takie pytanie dotyczące przekładników prądowych, a mianowicie chodzi o to czy można podłączyć szeregowo analizator sieci firmy SATEC EH 130 i analogowy amperomierz ?
Układ jest taki: z przekładnika prądowego 1000/5 początek (k) idzie przez przekładnik analizatora i wchodzi na amperomierz koniec wychodzi z amperomierza i wchodzi na koniec przekładnika (l).
Efekt jest taki, że amperomierz analogowy nie mierzy nic a analizator jeżeli chodzi o pomiar prądu wyświetla jakieś głupoty: zakres pomiaru skacze co chwila z 4000 A do 1000 A. Rozdzielnica ma wyłącznik główny 1250 A.
Z góry dzięki za pomoc.
Witam,
Czy masz uziemiony zacisk k (S1) na przekładniku? Możesz spróbować tez pozamieniać przewody na amperomierzu.
Zakładam, że sprawdziłeś czy urządzenia podłączone osobno działają poprawnie i zakładam, że amperomierz jest napewno na prąd przemienny. Bez urazy, ale czasami można przeoczyć takie banalne sprawy. Uziemienie według mnie nie powinno mieć znaczenia.
Problem może polegać na rezystancji wewnętrznej miernika. W przekładniku prądowym idealna rezystancja wewnętrzna dołączonych urządzeń to 0
Fakt, problem może tkwić w mocy jaką obciążona jest strona wtórna przekładnika. Optymalnym zakresem pracy przekładnika jest obciążenie go (po stronie wtórnej) w zakresie 25% - 100% jego mocy znamionowej. Sprawdź jakiej mocy jest przekładnik i jaka jest moc sumaryczna mierników. Ale jednak myślę, że problem leży gdzie indziej. Przy niedociążeniu lub przeciążeniu przekładnika wzrasta jego błąd przekładni, ale nie powinien tak wariować mierzony prąd.
Pozdrawiam
Mam takie pytanie odnośnie przekładników prądowych czy w przypadku przeciążenia przekładnika np. przekładnik 50/5 a prąd płynący jest 150 A to czy można uszkodzić przekładnik czy tylko będzie błędnie wskazywał pomiar?
I tak i nie.
Przekładniki wytrzymują zwarcia i krótkie przeciążenia.
Dopuszczalna przeciążalność długotrwała powinna być
podana w danych znamionowych przekładnika.
Witam!!!
Miałem podobny problem, sprawdź ile razy przełożyłeś przewód przez przekładnik analizatora.
Połączenie szeregowe analizatora i amperomierza jest dobrze połączone.
Dzięki za podpowiedź kolego Model68.
rzeczywiście miałem przełożony trzykrotnie przewód przez przekładnik analizatora. Powinien być przełożony raz, jest teraz wszystko w porządku.