Witam,
Prosiłbym o wycenę mniej więcej jakie byłyby koszta skablowania odcinka lini napowietrznej. Linia ta przebiega przez działkę którą chciałbym kupić, ale nie chciałbym się wpakować koszty które mogłyby mnie przerosnąć.
Między słupami 1,2,3 i 4 przebiega linia napowietrzna(kable nieizolowane sztuk 4, ok. 55m).
Należałoby wymienić słup 1 na wirowy oraz postawić drugi identyczny nowy w miejscu zaznaczonym na zielono. Linia napowietrzna szła by ze słupa 2 do nowo postawionego(ok. 25m), następnie kablem ziemnym do słupa 1(ok. 45m) a dalej napowietrznie jak było dotychczas.
Szacunkowy koszt przebudowy zakładając że jest to linia niskiego napięcia to ok. 15 do 20 tys. złotych, przy czym nie obejdzie się prawdopodobnie bez wymiany również słupa oznaczonego SŁUP 1, gdyż zmieni on swoją rolę - stanie się krańcowo-krańcowym. Również z uwagi na pojawienie się załomu na linii i ze względu na zmianę długości przęsła konieczna może być wymiana słupa nr 2.
To skablowanie to sam wymyśliłeś i skonsultowałeś z właścicielem linii ? Bo jeśli nie to on może mieć inną wersję.
Witam serdecznie
Temat już stary ale może ktoś coś pomoże…
Mam podobny problem z tym że u mnie linia 15kw przebiega przez stałą linię zabudowy uniemożliwiając budowę czego kolwiek…
Wystąpiłem o warunki przebudowy do PGE.
Działka posiada MPZP i ze względu na linię 15kw pas technologiczny o szerokości 15m.
Jak wygląda sprawa ze zmianą tego w MPZP zakładając że sieć zostanie pomyślnie skablowana ? Czy trzeba wystąpić do gminy o zmianę MPZP ?
[quote=“Dybek_8777777, post:4, topic:12488, full:true, full:true”]
Witam serdecznie
Temat już stary ale może ktoś coś pomoże…
Mam podobny problem z tym że u mnie linia 15kw przebiega przez stałą linię zabudowy uniemożliwiając budowę czego kolwiek…
Wystąpiłem o warunki przebudowy do PGE.
Działka posiada MPZP i ze względu na linię 15kw pas technologiczny o szerokości 15m.
Jak wygląda sprawa ze zmianą tego w MPZP zakładając że sieć zostanie pomyślnie skablowana ? Czy trzeba wystąpić do gminy o zmianę MPZP ?
[/quote]
Nie ma czegoś takiego jak linia 15kw, jest linia SN 15kV.
Jeśli masz w MPZP zapis o pasie wzdłuż linii napowietrznej SN, to po skablowaniu zapis traci moc, bo nie ma tej linii.
Więc nie musisz zmieniać planu.
Dla pewności daj link do tego planu, bo logika to jedno, a zapisy różnych mądrych od planów to drugie.
[quote=“profus, post:5, topic:12488, full:true, full:true”]
to po skablowaniu zapis traci moc, bo nie ma tej linii.
Więc nie musisz zmieniać planu.
[/quote]
Pewny jesteś? Projektant opracowując PZT dla budynku musi wrysować wszystkie dane z planu i nie ważne, że tej linii nie ma w terenie. Urzędnik starostwa nie przepuści takich informacji.