Szacht instalacyjny - projektowanie

Witam

mam do zaprojektowania szacht instalacyjny, szukam jakichs informacji na necie i nic, kompletne zero. Może ktoś z szanownych użytkowników ise.pl poleci stronke z szachtami, konkretnie interesuja mnie wymiary prefabrykatów do budowy szachtów ewentualnie kompletne rozwiązania szachtów, wiem że Schrack coś takiego ma w ofercie ale na stronie www nic na ten temat.

pozdrawiam

Witaj,
otóż Ty musisz określić gabaryty szachtu i podać je architektowi , a Jego zadaniem jest “wrysować szacht” w swoim projekcie. Z mojej praktyki dla naszych potrzeb + telekomunikacja t.j. 40x20cm w przekroju szachtu -no chyba ,że ciągniesz kable SN15kV w wieżowcu i to z 2. stacjami trafo na pośrednich kondygnacjach.
Pozdrawiam Janusz

Witam wszystkich
Kol. Z.Bednarek zobacz tutaj. Może to nie całkiem to, o co Ci chodzi ale… :wink:
http://www.elektromontaz.com.pl/img/produkty_101_1_4.pdf
Jerzy

oczywiscie szacht jako wneke projektuje architekt, ale musze ja w cos wyposazyc, aby kabli na gwozdzie do scian nie przybijali :slight_smile:

prosba nadal aktualna.

Witaj.
Podałeś temat “szacht” …ale nic więcej. Jaka moc jakie w.l.z-y jakie przekroje …a może szynoprzewody. Nie lubię tak rozmawiać…żadnych danych tylko “szacht” …tak to można do …
Janusz.

Może o to chodzi. Zaprojektujemy dla kolegi Bednarka kompletne wyposażenie (kanały kablowe z dobranymi przewodami), a jak da rade to wstawimy rozdzielnice piętrowe z kompletem aparatów. :wink:

Proponuję popatrzeć co mają do zaproponowania:
http://www.elpuk.com.pl
http://www.baks.com.pl

pzdr
-DAREK-

Panowie znalazłem, rozdzielnice licznikowe typu ZELP made by Schrack, bez tablic licznikowych, idealne szachty instalacyjna dla niewysokich budynkow … czy ktoś zna ciekawsze i bardziej praktyczne rozwiązania??

witam

To trzeba było od razu mówić, że koledze chodzi o rozdzielnice licznikowe, a nie szachty.

Cytat z internetu:

Szacht jest to tzw. pion techniczny, czyli wydzielona przestrzeñ pionowa
w budynku (od piwnic po strych), którą prowadzone są instalacje
elektryczne, telefoniczne, domofonowe, telewizyjne itp.

pzdr
-DAREK-

jeśli uczestniczysz procesie jako projektant, to ty analizując potrzeby inwestora oraz przyszły rozwój struktury elektroenergetycznej w budynku powinieneś określić wymiary szachtu. Jak piszesz “aby kabli na gwozdzie do scian nie przybijali” trzeba przewidzieć odpowiednie uchwyty, odległości między kablami, odległości od ciągów wody, gazu itd. Budowałem we Wrocławiu instalacje sztandarowej instytucji kultury i jako wykonawca "walczyłem " z projektantem o odpowiednią przestrzeń dla elektroenergetyki. Niestety pośpiech robót spowodował, że kable z racji “szczupłości” miejsca w szachtach układane były “na styk”

Znam pewną salę widowiskową, gdzie wykonawca połączenia zasilania reżyserka - scena wykonał w postaci kilkudziesięciu przewodów DY puszczonych poddaszem po prostu po stropie, zaś o kanale na kabel wieloparowy do miksera nikt nie pomyślał i teraz ciągnie się od sceny przez widownię i wchodzi do reżyserki okienkiem…

Witam,
Czy jest przepis określający obowiązek zostawienia rewizji do szachtów? Jakie są minimalne przekroje szachtów? Czy to tylko zależy od ilości przewodów tam umieszczanych?