Witam!
Mam pytanie kto może zaprojektować taki system?
Jakie potrzeba uprawnienia?
Pozdrawiam
Witam!
Mam pytanie kto może zaprojektować taki system?
Jakie potrzeba uprawnienia?
Pozdrawiam
W praktyce każdy kto umie.
Jeśli jest wymagane pozwolenie na budowę (wątpię) to teoretycznie ktoś z uprawnieniami telekomunikacyjnymi ewentualnie elektrycznymi. To moja prywatna opinia.
No właśnie od jakiegoś czasu szukam
szczegółowego podziału kto co może
co projektant elektryczny a co teletechniczny
jakieś to jest wszystko nie jasne w tych naszych przepisach
Pozdrawiam
W mętnej wodzie grube ryby lepiej się czują ![]()
A serio to ktoś mądry i odważny powinien zrobic porządek z przepisami, normami a szczególnie z uprawnieniami. Może napisz GINB to coś nowego napisze, bo wiesz, oni tam czekają na takie pytania ![]()
wITAM.
Zdecydowanie uprawnienia elektryczne. Co ma do tego telekomunikacja?
Teraz elektrycy i tak będą mogli tylko do 45kV robić. Powyżej tylko ze specjalizacją a więc bierzmy się za niskie napięcia i prądy bo wysokie odpadną
Pozdrawiam marcin714
Apropo tego nowego rozporządzenia to byłem dziś na uczelnianym Lexie i tam wciąż jest to stare więc albo oni nawalili albo minister zmienił zdanie bo powinno juz obowiązywać…
A to nie jest tak że dotychczasowe uprawnienia są bez ograniczeń
A te specjalizacje dotyczą nowych uprawnień
Swoja droga bardzo chciałbym zrobić uprawnienia na elektrownie jądrowe:-)
A systemy przeciwpożarowe to chyba teletechnika a nie telekomunikacja ale mogę sie mylić.
Pozdrawiam
Jak to co ma? Sygnalizacja przekazuje informację więc należy do telekomunikacji. Proszę poczytać:
Telekomunikacja to centrale, telefony, domofony, TVK, TV, SAT, CB, GSM, alarmy, sieci komputerowe itp.
Tak więc teoretycznie elektryk nie powinien wg PB kierować pracami przy montażu powyższych co tylko ośmiesza system uprawnień i na tym przykładzie pokazuje ich kuriozalność.
Nie sprzeczajmy się o słowa. Teletechnika jest chyba szerszym pojęciem
Mnie juz osobiście męczy szukanie co można a czego nie.
Pozdrawiam
Witam Kolegów.
Jest taka norma PN-E-08350-14:2002 “Systemy sygnalizacji pożarowej. Projektowanie, zakładanie, odbiór, eksploatacja i konserwacja instalacji.”
Jak wskazuje tytuł norma winna wiele wyjaśniać ale myślę, że wiele rzeczy komplikuje. Jeszcze tak dziwnej normy nie widziałem. Tu nic nie jest jednoznaczne.
Rozdział 4 Pojęcia ogólne
znajdujemy min:
4.1 Stosowanie normy.
Niniejsza norma zawiera zalecenia, dotyczące planowania, projektowania, zakładania, uruchamiania i odbioru, eksploatacji i konserwacji instalacji sygnalizacji pozarowej.
4.9 Kwalifikacje
Osoby lub instytucje wykonujące jakiekolwiek prace, będące przedmiotem niniejszej normy,powinny mieć odpowiednie kompetencje, doświadczenia i kwalifikacje.
Wiedza zawodowa specjalistów lub instytucji, wykonujących wszelkie prace objete niniejszą normą, powinna byc odpowiednio kwalifikowana i poświadczona.
Takich pojęć w normie jest więcej ale brak jest definicji co to znaczy …musi być odpowiednio kwalifikowana i poświadczona.
Norma w zasadzie za wszystkie elementy wykonania, przygotowania dokumentacji, uruchomienia i eksploatacji obciąża odpowiedzialnością “nabywcę”. A w definicjacj jest:
3.16 nabywca Osoba prawna lub fizyczna, która dokonuje zapłaty za instalację. .
Tak więc nadal wyglada to tak, że projektować może każdy kto umie to zrobić. Choć jeżeli projekt SAP jest częścią projektu budowlanego to należy posiadać uprawnienia do projektowania bez ograniczeń i uzyskać pozytywną opinię rzeczoznawcy ppoż.
pozdrawiam Kolegów
Witam kolegow
Urządenia SAP montuję już od 10 lat. Dokłanie jest tak jak napisał kolega elkas.
Dodam, że do projektowania wymagana jest zarówno wiedza ogólna dotycząca zasad projektowania, jak i dotycząca stosowania sprzętu danego producenta SAP.
Mile widziane są (dodatkowo) uprawnienia wydawane przez CNBOP. Spotkałem się z podejściem, że strażak traktował je jako także obligatoryjne (ale nie wiem na jakiej podstawie). Fakt - że potwierdzają one znajomość zasad projektowania SAP.
pozdrawiam
DAREK
Witam
Od lat zajmuję się projektowaniem teletechniki.
Kto może projektować instalacje SAP?
Z praktyki:
W teorii:
Nadrzędne jest tutaj Prawo Budowlane i instalację taką powinna zaprojektować osoba z uprawnieniami do wyboru:
Telekomunikacyjnymi lub Elektrycznymi bez ograniczeń (inst. wew.)
Pytanie pomocnicze:
Czyja pieczątka powinna widnieć pod projektem SAP?
Osobiście korzystam z elektryka (daje 100% pewności że urzędasy się nie przyczepią).
Ogólnie:
Generalnie nasze prawo w dalszym ciągu mianuje elektryka z uprawnieniami projektowymi jako osobę uprawnioną do projektowania instalacji teletechnicznych, co nie zmienia faktu, że 99% nie ma na temat tych instalacji pojęcia.
Znam to z praktyki na budowach, gdzie w 99% inspektorem nadzoru jest osoba z uprawnieniami elektrycznymi nie mająca pojęcia o teletechnice.
Pozostałe 1% to “Inspektorzy” bez uprawnień (zazwyczaj na inwestycjach prywatnych), którzy doskonale znają się na tych instalacjach i faktycznie dbają o interes Inwestora - są to najczęściej pracownicy Inwestora.
pozdrawiam
Piotr