dostałem schemat elektryczny z 2006 r, opracowany przez dużą firmę budowlaną która zatrudnia projektantów, “przeżyłem” wiele dokumentacji kreslonych w ACADZIE i innych z grubsza dopasowywanych do dokumentacji elektrycznych programach. Pierwszy raz spotykam się z takimi oto oznaczeniami, czy w dalszym ciągu projektanci mogą stosowac dowolną symbolikę ?
Używam 2 programów do projektowania automatyki i elektryki ale w żadnym z nich niem nawet czegoś podobnego.
Może mi to ktoś wyjasnić…
Witam kolegę
Symbol pierwszy od lewej to symbol przełącznika złożonego z czterema doprowadzeniami (górna część pionowej linii przerywanej powinna być umieszczona poniżej poziomej linii symbolizującej zestyk ruchomy).
Natomiast drugi symbol zbliżony jest wyglądem do symbolu ogólnego …aparatu telefonicznego. Może to być również domofon (kompilacja dwóch symboli).
Pozdrawiam. inteldom
Zgadza się 1 symbol to na pewno łącznik.
Co do symboliki to są pewne symbole stałe, które podaje choćby Poradnik Inżyniera Elektryka lub wydawnictwa innych firm.
Ja osobiście polecam książeczki poradniki wydawane przez firmę Moeller.
Są one wprawdzie wydane pod swoje produkty ale jest również wiele informacji ogólnych /np. oznaczenia literowe, symbole, obciązalności kabli, dławiki, dobór zabezpieczeć do silników i wiele innych/ Polecam zwłaszcza że i format odpowiedni podręczny/ok. A5/.
Pozdrawiam
W razie pytań email.
Witam wszystkich
Jeżeli chodzi o symbole elektryczne stosowane w schematach to polecałbym książkę Karola Michela i Tadeusza Sapińskiego “Rysunek techniczny elektryczny”.
Niestety książka ta jest oparta na starych PN-ach (już nie aktualnych), ale praktycznie ma wszystkie oznaczenia i symbole elektryczne potrzebne przy tworzeniu schematów elektrycznych (nie tylko ideowych). Druga przykrość to ta, że jest to książka z roku 1987 .
Jerzy