Poszukuję informacji na temat symboli graficznych oraz ich opisu do zastosowań w schematach elektrycznych.
To co znalazłem na necie jest mało konkretne.
Może ktoś z kolegów zna jakieś stronki z biblotekami symboli?
Może to się przyda:
http://www.plcs.net.pl/index.php/schematy-sterowania/symbole-i-oznaczenia-elektryczne/symbole-na-schematch-instalacje-elektryczne.html
Proponuję jeszcze to:
http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?p=12846
oraz: Normy:
PN-78/M-42019 Automatyka przemysłowa. Pneumatyczne elementy i układy dyskretne. Symbole graficzne i zasady przedstawiania schematów funkcjonalnych.
PN-89/M-42007.01 Automatyka i pomiary przemysłowe. Oznaczenia na schematach. Podstawowe symbole graficzne i postanowienia ogólne.
PN-89/M-42007.03 Automatyka i pomiary przemysłowe. Oznaczenia na schematach. Symbole graficzne na schematach obwodowych.
PN-89/M-42007.04 Automatyka i pomiary przemysłowe. Oznaczenia na schematach. Symbole graficzne uzupełniające.
PN-EN 60417-1:2002U Symbole graficzne stosowane na urządzeniach - Część 1: Przegląd
i zastosowanie.
PN-EN 60417-2:2002U Symbole stosowane na urządzeniach - Część 2: Oryginały symboli.
PN-EN 60617-3:2003 Symbole graficzne stosowane w schematach - Część 3: Przewody i osprzęt łączeniowy.
PN-EN 60617-4:2003 Symbole graficzne stosowane w schematach - Część 4: Podstawowe podzespoły bierne.
PN-EN 60617-5:2004 Symbole graficzne stosowane w schematach. Część 5: Przyrządy półprzewodnikowe i lampy elektronowe.
PN-EN 60617-6:2004 Symbole graficzne stosowane w schematach. Część 6: Wytwarzanie
i przekształcanie energii elektrycznej.
PN-EN 60617-7:2004 Symbole graficzne stosowane w schematach. Część 7: Aparatura łączeniowa, sterownicza i zabezpieczeniowa.
PN-EN 60617-8:2004 Symbole graficzne stosowane w schematach. Część 8: Przyrządy pomiarowe, lampy i urządzenia sygnalizacyjne.
PN-EN 60617-9:2002U Symbole graficzne stosowane w schematach - Część 9:łączniki i urządzenia peryferyjne.
PN-EN 60617-10:2002U Symbole graficzne stosowane w schematach. Część 10: Telekomunikacja. Transmisja.
PN-EN 60617-11:2004 Symbole graficzne stosowane w schematach. Część 11: Architektoniczne
i topograficzne plany i schematy instalacji elektrycznych.
PN-ISO 6790:1996 Sprzęt i urządzenia do zabezpieczeń przeciwpożarowych i zwalczania pożarów. Symbole graficzne na planach ochrony przeciwpożarowej. Wyszczególnienie.
PN-ISO 6790/Ak:1997 Sprzęt i urządzenia do zabezpieczeń przeciwpożarowych i zwalczania pożarów. Symbole graficzne na planach ochrony przeciwpożarowej. Wyszczególnienie. (Arkusz krajowy)
Ale trzeba sprawdzić czy nie ma nowszej normy - - bo chyba została ta wielkoarkuszowa norma PN-EN 60617
Symbole graficzne stosowane w schematach wycofana ???
http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=665
Rozdział 09.
Dobre opracowanie.
Dziękuję kol. mar_cik - rzeczywiście - zapomniałem, że jest ta super pozycja od Moeller-a.
Tak na marginesie - może udałoby się ją zamówić w wersji papierowej od Moeller-a??
Chyba nie powinno być problemów. Była całość poradników wydana nawet w formie kieszonkowej. Ma ją mój Kolega (a ja pożyczam).
Witam
mam pytanie jakim symbolem graficznym oznaczamy oprawy żarowe oświetleniowe z wbudowanym czujnikiem ruchu?? Przeglądałem część z materiałów podanych powyżej (niestety nie wszystkie bo nie mam dostępu do wszystkich norm) ale niestety nie znalazłem odpowiedniego symbolu.
Jeżeli nie istnieje taki zespolony symbol graficzny to czy możecie mi podpowiedzieć jak wygląda symbol samego czujnika ruchu (uwaga nie chodzi o czujnik zbliżeniowy)???
Pozdrawiam