Symbol wyłącznika przeciwpożarowego

Witam
Jak powinno się oznaczać wyłącznik przeciwpożarowy ?

Witam Kolegę Sylwestra i Kolegów na Forum

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, czy chodzi o taką tabliczkę przy wyłączniku ?

Pozdrawiam
Teodor

Witam Kolegów
Kolego Teodorze tabliczka na pewno mi sie przyda jak zamontuję ten wyłącznik . Na razie na projekcie moje oznaczenie wyłącznika przeciwpożarowego nie spodobalo się strażakowi stąd moje pytanie .
Pozdrawiam

Witam Kolegę Sylwestra i Kolegów na Forum

Jeżeli chodzi o oznaczenie na schemacie, to niestety nie wiem . Może coś koledzy projektanci odpowiedzą.

Pozdrawiam
Teodor

Witam :slight_smile:
Przejrzałem zestaw norm z lat 60’tych i 70’tych, a także 60617 i nie widzę typowego symbolu wyłącznika przeciwpożarowego.

Nie wnikając w typ użytego wyłącznika, można chyba zastosować podstawowy symbol z opisem, albo stworzyć swój w/g własnej “wesołej twórczości” :wink: .

Witam!
Proszę załączyć ten fragment schematu, który zakwestionował rzeczoznawca ds. zabezpieczeń ppoż.
Bez tego trudno się ustosunkować do zagadnienia.
Swoją drogą projekt, w tym symbole, powinien odpowiadać aktualnemu stanowi wiedzy technicznej.
W dziedzinie symboli elektrycznych panuje bezkrólewie ze względu na wycofaną niedawno przez PKN normę 60617. Moim zdaniem, ze względu na to, że PKN należy do CENELEC, można stosować w dalszym ciągu tę normę, tym bardziej, że dawna PN-92/E-01200 bazowała na IEC 617 (wg nowej numeracji 60617).
Proszę zwrócić uwagę na symbole 11-14-12, 07-07-05 oraz 07-07-06.
Ważne aby normę stosować w porozumieniu z zamawiającym projekt.

Pozdrawiam
Borsuk

Witam
Prawde mówiąc coś wymyśliłem . Można było sie bez problemu domyśleć o co chodzi . Trzeba tylko chcieć . Może jednak ktoś napisze jak powinien wyglądac symbol wyłącznika przeciwpożarowego aby nie mógł być kwestionowany przez strażaka

Witam kolege Sylwestra i kolegów na forum.
Sytuacja z wyłacznikiem p.poż. obecnie wygląda tak, ze sam wyłącznik przeciwpożarowy jest tematem paru opracowań paru inżynierów, doktorów i profesorów, a mianowicie czy jest to z technicznego punktu widzenia wyłącznik, czy też może być torozłącznik. Ja skłaniam się ku zdaniu, że jest to nazwa użyta dla osób niemających dużo wspólnego z elektryką, tylko w celu ich szybkiej identyfikacji jego zadania (tego aparatu), a więc wyłączenia (lub tez rozłączenia) napięcia w instalacji w czasie pożaru (funkcje bezpieczeństwa). Więc nie jest zdefiniowana jego funkcja elektryczna czyli, wyłącznik - potrafi wyłączyć prądy zwarciowe, rozłącznik - rozłącza prądy robocze, a w projektach te właściwości są jednoznacznie identyfikowane, rysując dany symbol danego aparatu. Przypuszczam , że strażak zadowoli sie napisem obok symbolu wyłacznika lub rozłącznika (pewnie lepiej wyłącznika) “Wyłącznik P.Poż” i może odpuści, chyba ze ma uwagi co do działania wyłączenia poprzez dany aparat.
P.S. nie jestem projektantem, wiec być może za śmiało stawiam sądy w w/w sprawie.
Pozdrawiam Marcin.

Dziwi mnie to, ze “uczeni” biora sie za temat “wylacznika” pozarowego.
Totalny bezsens

Oczywiscie, jest to tylko rozlacznik lub tez po prostu lacznik…

Ja wiele razy slyszalem wsrod projektantow, wykonawcow itp. okreslenie wylacznik swiatla, a przeciez to jest tylko rozlacznik - a wlasciwa nazwa jego (podawana przez producentow) to lacznik…

tak juz sie utarlo, ze nieprawidlowy przeklad z angielskiego lub niemieckiego sprawia, ze zle nazewnictwo wchodzi do powrzechnego uzycia…

A wiec mowi sie wylacznik pozarowego, a trzeba myslec rozlacznik…

Ja staralem sie znalezc symbol wylacznika pozarowego, lecz niestety nie ma takiego, a przynajmniej w poradniku Moellera

http://www.moeller.pl/Documentation/Poradniki/SB0901_P.pdf