musze przygotowac pewien projekt na uczelnie do ktorego musze uzyc swietlowki okraglej …i nie mam pojecia jak ja podlaczyc, czy moge liczyc na wasza pomoc? Z gory dziekuje, sprawa dosc pilna. Zaznaczam ze jestem elektrycznym laikiem wiec najlepiej jak dostane informacje bardzo proste moze z zaznaczeniem co gdzie polaczyc, czy musze uzyc startera, w lampie sa 4 wejscia wiec ktore do czego podlaczyc itp.
Zamieszczam zdjecia dostepnego 'sprzetu. Swietlowka 40W oraz statecznik magnetyczny
Nigdy nie rozbierałem takiej świetlówki, ale domyślam się, że te cztery piny należałoby potraktować jak dwa końce jednej świetlówki liniowej - sprawdź omomierzem, między którymi pinami jest przejście. Te, na których jest przejście są jednym końcem świetlówki. Dławik już masz, będzie jeszcze potrzebny starter. Schemat podłączenia jest nadrukowany na obudowie dławika. Dla ułatwienia wrzucam też uproszczony rysunek poniżej. Brakuje na nim kondensatora do kompensacji mocy biernej, włącza się go równolegle do całego układu, pomiędzy zaciski L i N.