Światłowód i kabel nn - czy mogą być w jednym wykopie?

Pytanie jak w temacie. Bardzo proszę o odpowiedź.

Witam :slight_smile:

No cóż. Aby się nie rozpisywać odpowiem krótko.

Znam przypadki, że jak najbardziej tak jak również znam przypadki, że jak najbardziej nie.
Nie należy oczywiście zapominać o przypadkach pośrednich, które należy rozpatrywać indywidualnie.

P.S.
Przepraszam, że nie dałem rady odpowiedzieć jednym zdaniem.

Dziękuje za wyczerpującą, fachową odpowiedź.

za Boniusa: proszę bardzo, na wyczerpujące pytanie takaż odpowiedź.
no i fachowa, poruszone wszelkie warianty…

Witam

Światłowód i kabel nn - czy mogą być w jednym wykopie?

Oczywiście że mogą - nie ma żadnych przeciwskazań.
Jeden drugiemu nie przeszkadza i wzajemnie na siebie nie wpływają.
Są przecież produkowanie kable zasilające ze światłowodem we wspólnej izolacji.

Koledze Melon polecam wątek:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=11832

P.S.
Kolegę Jacka (Admin) proszę o zmianę nazwy forum ise na rebusy.

wspólny wykop - rozumiem, że mówimy o szerokości dna 40 cm.
razem - na przykład - kabel energetyki nn i światłowód telekomunikacji.
a w ZUDP norma 0,5m przy zbliżeniu to wymysł rozhisteryzowanych branżowców.

W tym temacie były podane informacje, może się przyda:

Odległości kabli teletechnicznych od zasilających
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=4980&p=85752#p85752

STANCA

chyba nie, bo tam są omawiane instalacje wewnętrzne, a w tym topiku chodzi o wykopy.
i o ile w instalacjach wewnętrznych właścicielem instalacji jest przeważnie jedna osoba, to przy wykopach może być tak, że właścicielami sieci są inne podmioty, które dla własnej wygody eksploatacyjnej żądają pewnych odległości od swoich sieci, by np swobodnie prowadzić w wykopie prace naprawcze i nie kłopotać się innymi sieciami odkopanymi przy odsłanianiu swoich sieci.
a więc do poprawnej odpowiedzi na postawione pytanie trzeba znać jeszcze właścicieli obu sieci.

Witam w tym rozporządzeniu nie jest o wnętrzowych jedynie
Dz.U.05.219.1864
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
z dnia 26 października 2005 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać telekomunikacyjne obiekty budowlane i ich usytuowanie2)
(Dz. U. z dnia 31 października 2005 r.)

Tu są NZ: http://www.man.poznan.pl/~stanecki/telekom/normy/TPSA/04.htm

Pożyczki online - Porównywarka pożyczek przez internet - POŻYCZKI360.PL.

tu dyskutowaliśmy o śwatłowodzie: http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=7739&st=0&sk=t&sd=a&start=30

STANCA

Kolego AWIk potwierdzę stanowisko kolegi melon- tak- można. Nie będę się rozpisywać w temacie instalacji teleinformatycznych i ich kładzenia obok siebie z kablami nn - sporo linków nie dotyczących tzw.światłowodu, a mogących żle zasugerować.Technologia odmienna,przesył danych - też.Częstotliwość i natężenie pola magnetycznego wyklucza jakąkolwiek zależność.Tego typu instalacje wykonywałem już w 1990r. w BRD- zgodnie z tamtejszą technologią i normami.Więcej informacji udzielę za pośrednictwem mail-a.

Mam również propozycję w związku z postem kolegi AWIk- może Pan moderator strony ISE doda na str. głównej temat : Instalacje światłowodowe.
Z doświadczenia wiem, że firmy elektryczne " z biegu" weszły w ten temat- mając doświadczenie i znając technologię “prądu”- tam- na “zachodzie”/ lata 80/90-te/. Działalność podstawowa, niewiele mająca coś wspólnego z informatyką, ale bez światłowodów na nic zdała by się technologia przesyłu danych z obecnymi prędkościami- a oni to “zrobili w biegu”/ wykonawcy standardowych instalacji elektrycznych/. My też -myślę - możemy.Technologia do opanowania, a forum na pewno ułatwi ten wg. mnie nieskomplikowany temat. Co Panowie na to?

Dziękuje serdecznie za zainteresowanie moim tematem. MOże rzeczywiście pytanie wymaga uściślenia.
Pracuję w wodociągach i modernizujemy jedno z naszych ujęć. Do każdej ze studni będzie ułożony kabel zasilający i światłowód. Oczywiście my będziemy jedynymi właścicielami i wykopy będą prowadzone na naszym terenie.
Pozostaje tylko jerdna kwestia - awaria któregoś z kabli - gdy leżą w jednym wykopie to jest chyba dość duże prawdopodobieństwo uszkodzenia obu przy usuwaniu awarii.

Dla takiego przypadku nie widzę przeciwwskazań aby linii światłowodowej nie ułożyć w jednym wykopie z kablem zasilającym. W jakiej odległości ułożyć kabel od światłowodu można już dyskutować i w różny sposób to wykonać.
Stosowanym w Lublinie przez energetykę rozwiązaniem jest ułożenie kabla z „podwiązaną” do niego opaskami spinającymi np. rurą RHDPE 40/3,7, która posłuży do zaciągnięcia światłowodu.

witam

Kolega Zbyszek (bonius) wyczerpująco odpowiedział.
Ja tylko dodam - z punktu widzenia technicznego nie ma żadnych przeciwskazań do tego aby kabel śwatłowodowy był położony w bezpośredniej bliskości innych kabli. Pozostają kwestie jak to zrealizować w praktyce. Zbyszek zaproponował rozwiązanie z rurą Rhdpe - co i ja bym polecił. Oczywiście przy okazji należy pamietać o kilku regułach układania kabli światłoowdowych - przede wszystkim odpowiednie promienie łuków.

W w/w wypadku jest jeden własciciel więc nie ma także przeciwwskazań organizacyjno-prawnych aby oba kable były poprowadzone w jednym przewodzie.

Wg mojej wiedzy technicznej (ale nie całkiem w zgodzie z normami) można takim kablem zbliżyć się do podziemnych elementów instalacji odgromowej. Oczywiście mówimy cały czas o “czystym” kablu światłowodowym - nie zawierających elementów metalowych. Można bowiem spotkać kable hybrydowe (dodatkowo z żyłami miedzianymi) oraz z metalowym pancerzem lub z linką nośną.

pzdr
-DAREK-

Witam
Kabel światłowodowy można nazwać także kablem teleinformatycznym, telekomunikacyjnym czy innym lecz standardowe procedury odnośnie tych kabli z kablami nN nie dotyczą. Odległości oczywiście są ważne jeżeli kable telekomunikacyjne i energetyczne są wykonane z materiałów przewodzących - wtedy istnieje wzajemna zależność.
A przestarzałe opracowania TPSA czy normy w tamtych czasach przewodu optycznego nie znały.
Nie można posługiwać się normami z lat 70 czy 80 odnośnie dzisiejszych reliów. Jeżeli przepis czy norma nie jest aktualizowana 50 lat to należy przez to wstrzymać rozwój techniki i dalej żyć w nieświadomości i zacofaniu ?

jeśli dobrze rozumiem, kol. melon, uważasz, że normy to wstrzymywanie rozwoju techniki.
przedmówcy jak i sam poprawnie oceniasz, że zbliżenie kabli drut z opto jest z punktu techniki niezabronione.
a jednocześnie nie zauważasz, że normy dbają również o praktyczną stronę życia - przy różnych inwestorach należy tak prowadzić media, aby nie utrudniać sobie życia (eksploatacyjnie).

bo sam autor pytania zauważa możliwość uszkodzeń:

pozdrawiam