Światło - samo włączające jako budzik

Dzień dobry. Chcę zrobić taki światło - budzik, światło włącza się o danej godzinie. Fajnie gdyby takie światło zmieniało swoje natężenie z czasem czyli wstaje np. 6:30 a światło włącza się o 6 zwiększając stopniowo swoje natężenie, gdzie max osiągnie o 6:30. Na ten moment wiem tylko, że są jakieś czasowe wyłączniki no, ale ja mi chodzi o włącznik. Zależy mi na tym a nie mam dobrego pomysłu na wykonanie. Proszę o waszą pomoc. Dziękuję :slight_smile:

Najprościej to kupić programator czasowy do gniazdka koszt około 30 zł za cyfrowy, do niego podłączasz jakąś lampkę nocną stawiasz obok łóżka i gotowe.
Programujesz o której godzinie ma się włączyć i wyłączyć.
Inny sposób to ingerencja w instalację elektryczną dołożyć programator w rozdzielnicy na dany obwód.

Żarówki i nocne lampki od Xiaomi mają taką funkcję, ale chyba bez stopniowego rozjaśniania, ewentualnie miganie. Łączysz się z nimi przez smartfona za pomocą WiFi z aplikacji i ustawiasz budzik. Oprócz tego masz jeszcze inne ustawienia przez aplikacje jak czas wyłączenia, regulacja jasności, barwy, kolory czy jakieś rodzaje oświetlenia, pory dnia i łączność na odległość.