Mam takie pytanie. Czy nowy miernik wielofunkcyjny instalacji elektrycznych krajowego producenta, z dołączonym świadectwem kalibracji zakupiony w tym roku, musi dodatkowo posiadać świadectwo wzorcowania. Jak ta sprawa wygląda w świetle przepisów.
Pozdrawiam
Witam
Tak też uważam ale chciałem się upewnić bo słyszałem różne opinie kolegów z którymi współpracuję.Uważam że producent dołączając do nowego miernika świadectwo wzorcowania potwierdza tym samym że jego wskazania są zgodne z wzorcem,Szukałem w archiwum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na ten temat.Może ktoś z kolegów ma jeszcze jakąś opinię na ten temat.Dzięki za zainteresowanie.Pozdrawiam
Ja zrobiłem taki “myk”: Zakupiłem przyrząd i zażyczyłem sobie od sprzedawcy certyfikatu GUM.Koszowało mnie to ciut więcej ale z drugiej strony urwałem na kosztach sprawdzania zewnetrznego, wskazań multimertów używanych przez elektryków w dziale.
nowy miernik jeśli posiada świadectwo kalibracji (wzorcowania, sprawdzenia, oceny parametrów metrologicznych itp itd ale oprócz legalizacji!!) w którym powołane są odniesienia do wzorca i metoda sprawdzenia NIE trzeba ich sprawdzać. przy założeniu oczywiście że miernik był sprawdzony w akredytowanym laboratorium lub laboratorium posiadającym kwalifikacje i wzorce. Jeśłi to papier ala pan Czesio z garażu to lepiej oddać do sprawdzenia
nie ma określonych czasookresów sprawdzeń przyrządów pomiarowych
użytkownik sam powinien okresowo poddawać je kontroli zewnętrznej
jaki to okres?
to zależy od intensywności eksploatacji można co pół roku można co 5 lat ale kolega sam powinien “wyczuć” jaki termin w jego przypadku jest właściwy
Oczywiście posiadanie takiego “papierka” nie gwarantuje poprawności działania bo np kolega pożyczył i mu z 5 razy spadł a jeszcze zwarcie zrobił tip itd więc warto co jakiś czas samemu sprawdzić na wybranych zakresach w kilku punktach czy miernik pokazuje to co ma czy to generator liczb losowych
Witam
Dzięki za zainteresowanie.Zgadzam się z kolegami .Nie mam dostępu do wszystkich norm i przepisów.A chciałbym mieć pewność że ktoś nie zakwestionuje protokołów pomiarów ochronnych wykonanych tym nowym (mam go ponad miesiąc) miernikiem posiadającym świadectwo kalibracji dostarczone przez producenta miernika a brak jest świadectwa wzorcowania..Czy nie zakwestionuje na podstawie jakiegoś przepisu lub interpretacji.Wysłanie miernika do wzorcowania to koszt ok.200zł (wzorcowanie + przesyłka w obie strony) i brak gwarancji że miernik nie zostanie uszkodzony podczas transportu.Dokąd jest w moich rękach to wiem co się z nim dzieje.Wiem że świadectwo wzorcowania jest potrzebne dla mierników używanych przez dłuższy okres czasu .Ale czy dla nowych?
Może koledzy Krystyn i Teodor mają taką wiedzę na ten temat. Pozdrawiam
Można się podpisać pod tym co napisał Kolega “baranek” .
Dodam tylko iż według aktualnie obowiązujących przepisów - świadectwo powinno nazywać się świadectwem wzorcowania , i powinno zawierać dane takie jak podano we wzorach :
natomiast laboratorium które wydaje świadectwo powinno spełniać wymagania : http://www.pca.gov.pl/doc/dap-04.pdf
i jeżeli jest to laboratorum w Polsce - powinno mieć akredytację PCA.
W tej chwili już laboratoria Głównego Urzędu Miar oraz jednostki terenowe GUM taką akredytację posiadają.
Nie widząc świadectwa, które Kolega otrzymał - trudno się jednoznacznie wypowiedzieć co do jego merytorycznej wartości.
Świadetctwo wzorcowania miernik powinien posiadać " od urodzenia", gdyż tylko tak można poświadczyć, że dany egzemplarz spełnia wymagania.
Witam
Dziękuję kolegom i kol.Teodorowi za linki.
W karcie katalogowej miernika MIE-500 (taki posiadam od ponad miesiąca )ze strony www.sonel.pl/index.php?pid=114 pisze w wykazie wyposażenia standartowego na samym końcu “Certyfikat kalibracji” Natomiast jako wyposażenie dodatkowe "świadectwo wzorcowania"za które trzeba dodatkowo zapłacić 130zł.+koszty przesyłki.Na domiar tego wczoraj wieczór oglądałem "świadectwo sprawdzenia miernika MRP-110 z 2001r.Stąd też moje wątpliwości biorące się również z opinii kolegów.W książce “Wytyczne-Pomiary w elektroenergetyce”.Także nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Więc chciałbym sprecyzować moje pytanie: Czy oprócz "certyfikatu kalibracji dostarczonego przez producenta tego nowego miernika muszę uzyskać dodatkowo “świadectwo wzorcowania”?