Suszarki do rąk - jak prawidłowo zamontować?

Mam pytanie do kolegów elektryków, w jakiej odległości od kranu lub umywalki zamontowalibyście suszarkę elektryczną do rąk w łazience (suszarka ma IP23, 230V, 1100W zasilana bezpośrednio czyli nie poprzez gniazdo wtykowe),
W normie …701 mowa jest tylko o wannie i natryskach, producent nie daje wyraźnych wytycznych co do miejsca montażu.
Proszę o konkretne odpowiedzi.

Czy nie ma na tym forum zadnego elektryka z praktyką budowy budynków użyteczności publicznej?
Czy ktoś zna zalecenia odnośnie montażu osprzętu (urządzeń) w umywalniach?

Witam Kolegę " kpam " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Aby odpowiedzieć konkretnie, to pytanie powinno być jasno sprecyzowane. W pierwszym poście Kolegi doczytałem się łazience lecz nie wiem czy owe łazienki posiadają wanny czy kabiny natryskowe.

Z drugiego postu dowiadujemy się, że chodzi o obiekty użyteczności publicznej co stanowi zasadniczą różnicę.

Umywalnie mogą być tylko z umywalkami jak również z prysznicami, lecz wówczas nazywają się łazienki, a Kolega przytacza arkusz 701, więc nadal nie wiemy o co chodzi.
Jeżeli omawiane pomieszczenia posiadają kabiny natryskowe to stosujemy się do PN-IEC 60364-701 w której pisze m.in.:

701.55. Inne wyposażenie stałe (…)
W strefie l można instalować jedynie podgrzewacze wody.
W strefie 2 można instalować jedynie oprawy oświe-tleniowe II klasy ochronności oraz podgrzewacze wody.

Czyli omawianą suszarkę możemy zainstalować dopiero w strefie 3.
Natomiast jeżeli mówimy o pomieszczeniach użyteczności publicznej, to:

701.512.2. Sprzęt i osprzęt powinny mieć stopień ochrony nie mniejszy niż: (…) w łazienkach użyteczności publicznej nawet w strefie 3 = IPx5

Czyli z tego wynika, że suszarka o IP23 się do tam nie nadaje.

Natomiast, gdy mówimy o umywalniach (bez kabin natryskowych lub wanien), to pozostaje zasada wiedzy technicznej i logiki, gdyż prawdopodobnie takowych przepisów nie ma.
Jedynie mógłbym Koledze polecić książkę „WYTYCZNE - Pomiary w elektroenergetyce…” w której jest opracowany przy współudziale wielu Kolegów z tego forum, rozdział „Pomieszczenia wyposażone w zlewozmywak”, który można analogicznie potraktować z w/w tematem oraz załączam jeden rysunek.

Kolego suszarkę można zainstalować zaraz obok umywalki. Umywalka nie wprowadza do pomieszczenia stref 0,1,2 itp. w rozumieniu PN IEC 60364 -7-701. Szczególność warunków przyjętych w w/w normie wynika z tego że wanny i/lub prysznica używa się bez ubrania na boso i na mokro - czyli rezystancja ciała ludzkiego jest niska oraz bardzo niekorzystny kontakt z podłożem również o niskiej rezystancji. Niesie to ze sobą dodatkowe zagrożenie i z tego powodu w tych przypadkach norma wprowadza obostrzenia aby sprowadzić ryzyko porażenia pradem do akceptowalnego poziomu . W przypadku umywalki sytuacja taka nie występuje.

Witam Kolegę " Jacek_4 " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolego Jacku, wydaje mi się, że kolega jest w błędzie.
Żadna norma nie zakazuje instalowania umywalki w strefie 2. Np. u mnie w domu umywalka zainstalowana jest w szafce i jej krawędź (patrząc pionowo na strefy) oddalona jest ok. 15 cm od wanny. Gniazdo wtyczkowe jest już w 3 strefie ok. 150 cm od krawędzi wanny, lecz gdy żona lub dzieci suszą włosy suszarką, to suszarka jest w strefie 2 - samo życie.
Moja łazienka ma tylko 2x4m ale bywają i mniejsze.

Tak, to jest prawda, lecz proszę również pamiętać o strefie 3, w której na podłodze występują rozbryzgi wody, duża wilgotność, cienkie klapki nie stanowiące w tych warunkach żadnej izolacji oraz o tym, że b.często również w strefie 3 chodzi się byz ubrania i obuwia. Dlatego mamy strefę 3.

Kolego KSKRAK_Krystyn
Nie ma tu żadnego błędu. Warunkiem pojawienia się stref 0,1,2 itp jest wystepowanie w pomieszczeniu wanny lub brodzika. Autor wątku pisze wyłącznie o umywalce. W związku z tym arkusz 701 nie ma zastosowania do tego pomieszczenia gdybanie co by było gdyby była jeszcze wanna jest tu bezprzedmiotowe i zaciemnia obraz sprawy. Jeśli Kol. kpam napisze że w pomieszczeniu jest poza umywalką jeszcze brodzik natryskowy i/lub wanna to wtedy będziemy się nad tym zastanawiać i stosować arkusz 701. Ja zrozumiałem pytanie w ten sposób że chodzi o pomieszczenie w którym są same umywalki bez wanien i brodzików.

Kolego KSKRAK_Krystyn zaciekawił mnie rysunek zamieszczony przez kolegę. Nie bardzo mogę przypomnieć sobie przepisy które byłyby tak restrykcyjne. Jeśli by przyjąć analogie do stref z arkusza 701. Większość znanych mi kuchni, pralni i różnego rodzaju pomieszczeń gospodarczych nie spełnia warunków wynikających z tego rysunku. Czyli co mają być zamknięte bez żadnych podstaw prawnych ?? Przecież może dochodzić do sytuacji że elektrycy zaczną stosować przy okresowej ocenie instalacji te wymagania i w ramach obowiązkowej oceny przez oględziny instalacji stwierdzą że instalacja jest niebezpieczna bo nie spełnia warunków zawartych w tej publikacji. Moim zdaniem taka sytuacja jest niedopuszczalna bo bezpodstawnie może narażać na zbędne koszty. Oczywiście nie znam tej publikacji i wyjaśnień do tego rysunku i opisuję moje wątpliwości.

witam
jest to rysunek stworzony w ramach własnej “normy” kol. KSKRAK’a w dziale
http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?t=6120
nadużyciem jest podawanie swoich propozycji w taki sposób, że sprawia wrażenie nieznanej normy lub opracowania.
chyba masz rację kol. Jacek_4, nie można być bardziej restrykcyjnym niż normy.

W moim pytaniu kol. KSKRAK_Krystyn próbował doszukać się niescisłości więc wyjaśniam:
1- pytałem o odległości do instalacji osprzętu (suszarek) względem umywalek i tylko umywalek, jeśli w pomieszczeniu byłaby wanna lub natrysk stosowałbym się przedewszystkim do zapisów normy …701
2- pytanie dotyczyło opini forumowiczów nt. odległości w jakich zamontowaliby oni suszarkę elektryczną o IP23

Dziękuje kol. KSKRAK_Krystyn za udostępnienie rysunku z publikacji - traktuję go jako pańskią propozycję odległości do instalacji osprzętu względem umywalki.

Kolego Jacek_4 dobrze wiem, że norma …701 odnosi sie do wanien i natrysków a nie precyzuje uregulowań odnosnie umywalek, pytałem o propozycje odległości montazu osprzętu o IP23 względem umywalek.
Czy kolega zamontowałby ww suszarke IP23 zaraz/obok/nad strumieniem wody w kranu na umywalką bez zastanawiania sie czy rozbryzgi wody moga wniknąć do urządzenia?
Pomieszczenie umywalni o której mówię znajduje sie w zakładzie pracy, w pomieszczeniu jest tylko jedna umywalka a pomieszczenie ma ok. 3m2 powierzchni.

Czy inni forumowicze mają jakiś inne propozycje odległosci montażu osprzętu w umywalniach?

Kolego w pierwszej kolejności kierowałbym się wygodą i możliwością swobodnego używania suszarki. Z pewnością suszarki nie zamierza Kolega zainstalować w obrębie wnętrza umywalki tylko na wysokości ok 1,3m czyli ok.0,5m ponad nią i nieco z boku więc narażenie na rozbryzgi wody nie wchodzą w rachubę. Czy zainstalowałbym suszarke IP23 zaraz obok - tak zainstalowałbym jeśli było by to wygodne. Zwykle jednak się tak nie robi bo zaraz obok umywalki wiesza się pojemniki z mydłem, do tego dochodza jeszcze blaty, rózne szafki, lustra itp elementy które przeszkadzaja w korzystaniu z suszarki .

Witam!

-Suszarka elektryczna do rąk powinna być tak zamontowana, aby jej obecność nie stwarzała zagrożenia, a otoczające ją urządzenia, przedmioty czy ludzie
nie stanowili dla niej zagrożenia i mogła być normalnie, (w miarę wygodnie), używana.

-Jeśli sprostamy tym wymogom, to mamy problem z głowy.
[-Kolega (Jacek_4) już częściowo wyjaśnił, czym kierować się przy lokalizacji szuszarki .]
P.S.
-To tyle na dobry początek udziału w tym temacie.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Jak wcześniej wspomniałem został opracowany przy współpracy wielu Kolegów tegoż forum, jednak nie stanowi żadnej wykładni odnośnie aktów prawnych.

Sz. kol. mam propozycję, dokładnego sprecyzowania w/w cytatu, gdyż (prozaicznie pisząc) nie łapię o co chodzi?

Kolego Krystyn skoro tak to po co powstają tego typu “wynalazcze rysunki” które niczemu nie służą a wręcz przeciwnie mogą sprawiać wrażenie że powstały na podstawie jakichś przepisów, norm itp. ??? Po co samemu sobie stwarzać jakieś ograniczenia i wiazać sobie ręce ??? Propagowanie tego typu rysunków to podcinanie gałęźi na której się siedzi. I tak bez tego typu rysunków jest mnóstwo kłopotów wynikajacych z łazienkami a teraz jeszcze miałyby dojsć do tego kłopoty z kuchniami, pralniami, pomieszczeniami gospodaryczymi itp. ??? Pytam po co to komu ???

Witam Kolegę " Jacek_4 " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego Jacku, wieku użytkowników się produkuje aby odpowiedzieć merytorycznie na dany temat.
W postach Kolegi nie widzę żadnych konkretnych wypowiedzi, oprócz krytykowania innych, m.in. mnie.

Przepraszam, ale wydaje mi się, że na ten temat nawet, to rzetelny elektromonter, nie posiadający inż., czy dra. wie o co chodzi.
Może zakończę ów temat w tym wątku - czasem wstyd coś napisać, jak inni to umieją.

Witam!

-Ja dopiero zaczynam, a Kolega Krystyn już chce zakończyć. :wink:
Wyjaśnijmy sobie, co oznacza normalne funkcjonowanie suszarki do rąk.
-Jeśli taka suszarka ma się nam sama załączać i wyłączać, to niewłasciwe jej zamontowanie może powodować przypadkowe, niepotrzebne jej załączanie.
[-Takim przykładem może być sięganie po mydło czy papierowy ręcznik lub samo przechodzenie w ciasnym pomieszczeniu.]
P.S.
-Ciąg dalszy prawdopodobnie nastąpi … .